Cine beneficiază de ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului și care sunt condițiile de acordare a acestor ajutoare? La care instituție aș putea să mă adresez?
Stela Injievschi, Chișinău
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
În conformitate cu prevederile Legii cu privire la ajutorul social, nr. 133/ 2008 și ale Hotărârii Guvernului nr. 1167/2008 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social, de dreptul la ajutor social și/sau la ajutor pentru perioada rece a anului beneficiază familiile defavorizate în cazul în care toți membrii adulți ai acesteia se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații:
- au atins vârsta necesară pentru stabilirea pensiei conform legislației;
- sunt persoane încadrate în diferite grade de dizabilitate;
- sunt șomeri înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă;
- se află în perioada dintre săptămâna a 30-a de sarcină și săptămâna a 12-a după naștere, în cazul în care copilul se naște mort sau moare în perioada concediului postnatal, ori îngrijește un copil până la vârsta de trei ani;
- îngrijesc un membru/membri ai familiei care necesită îngrijire din partea unei persoane, conform concluziei consiliului medical consultativ al instituției medico-sanitare publice;
- realizează venituri provenite din salarizare, cu timp integral sau parțial, din activitatea de antreprenoriat sau din activități legate de folosirea terenurilor agricole din extravilanul localităților.
În sensul prevederilor legislative, ajutorul social este o plată lunară în bani acordată familiei defavorizate.
Familie defavorizată este familia care are un venit global mediu lunar mai mic decât venitul lunar minim garantat şi care a acumulat, la indicatorii de bunăstare, un punctaj mai mic sau egal cu cel stabilit pentru evaluarea bunăstării familiei.
Venitul lunar minim garantat al familiei este nivelul minim calculat al venitului lunar garantat de stat unei familii. De la 1 octombrie 2021, nivelul venitului lunar minim garantat constituie 1196 de lei.
Venitul lunar minim garantat al familiei reprezintă suma cuantumurilor veniturilor lunare minime garantate stabilite pentru fiecare membru al acesteia.
Cuantumul venitului lunar minim pentru fiecare membru al familiei se stabilește după cum urmează:
- 100% din venitul lunar minim garantat pentru solicitant;
- 70% din venitul lunar minim garantat pentru fiecare alt membru adult al familiei;
- 75% din venitul lunar minim garantat pentru fiecare copil;
- plus 30% din venitul lunar minim garantat pentru fiecare adult încadrat într-un grad de dizabilitate;
- plus 50% din venitul lunar minim garantat pentru fiecare copil cu dizabilități;
- plus 10% din venitul lunar minim garantat dacă persoana încadrată într-un grad de dizabilitate este unicul adult din familie.
Venitul global mediu lunar al familiei (denumit în continuare venit global al familiei) reprezintă media lunară a sumei mijloacelor obţinute de familie.
La stabilirea venitului global al familiei se iau în considerare veniturile obținute în formă bănească din munca retribuită, din toate tipurile de activitate antreprenorială, prestațiile de asigurări și asistență socială, veniturile realizate din folosirea terenurilor agricole și a loturilor de pământ, precum și alte tipuri de venituri, inclusiv cele din proprietate.
La evaluarea bunăstării familiei în vederea stabilirii ajutorului social și/sau a ajutorului pentru perioada rece a anului se iau în considerare componența familiei și bunurile mobile și imobile pe care le are în proprietate/folosință familia, utilizând un set de caracteristici care identifică bunăstarea, exprimată prin punctaj. Prin însumarea punctajului indicatorilor se obţine scorul total al bunăstării familiei.
Începând cu 1 ianuarie 2022, a fost majorat pragul eligibilității la calcularea scorului punctajului indicatorilor de bunăstare (proxy) de la 91,28 la 94,10 pentru stabilirea dreptului la ajutor social şi/sau ajutor pentru perioada rece a anului.
Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă dintre venitul lunar minim garantat al familiei şi venitul global al familiei. Dreptul la ajutorul social se stabilește pentru o perioadă ce nu va depăși doi ani și este revizuit la intervenirea oricărei schimbări care pot influența cuantumul ajutorului social stabilit.
Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) este o plată lunară fixă, în bani, acordată familiei defavorizate pentru lunile ianuarie-martie şi noiembrie-decembrie. Cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului constituie 500 de lei. Prin derogare, în baza Hotărârii Guvernului nr. 332/2021, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului constituie 700 de lei.
Ajutorul pentru perioada rece se stabileşte familiilor defavorizate beneficiare de ajutor social, care au un venit global mediu lunar mai mare decât venitul lunar minim garantat conform legislaţiei şi mai mic decât nivelul venitului lunar minim garantat, majorat de 2,2 ori. Prin derogare de la prevederile Legii nr.133/2008, Legea nr. 190/2021 a stabilit că, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, ajutorul pentru perioada rece a anului se acordă familiilor solicitante de ajutor social care au un venit global mediu lunar mai mare decât venitul lunar minim garantat conform legislaţiei şi mai mic decât nivelul venitului lunar minim garantat majorat de 2,6 ori. (1196 x 2,6 = 3109,6 lei).
Cererile pentru acordarea APRA pot fi depuse în orice perioadă a anului și nu este necesar de așteptat începutul lunii noiembrie, deoarece, în cazul acordării dreptului, valabilitatea acesteia este de 12 luni. Un alt aspect important este că cererea trebuie depusă până în luna noiembrie, altfel plățile se efectuează doar pentru lunile ulterioare depunerii acesteia. De exemplu, dacă cererea se depune în luna ianuarie, dreptul va fi acordat din luna depunerii cererii, iar pentru lunile anterioare plățile nu se efectuează.