Cum se salarizează ucenicii în perioada de instruire profesională?
Sergiu Cojocaru, Chișinău
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Regulamentul privind salarizarea ucenicilor în perioada de instruire profesională, precum şi a muncitorilor calificaţi şi specialiştilor antrenaţi în procesul de instruire este stipulat în anexa nr.7 a Hotărârii Guvernului nr. 743/2002 cu privire la salarizarea angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară.
În scopul instruirii profesionale, unităţile cu autonomie financiară angajează ucenici pentru care organizează învăţământul individual, în brigadă, la cursuri şi prin alte forme de instruire profesională în producţie pe cheltuiala unităţilor respective.
Lecţiile teoretice şi învăţământul în producţie al ucenicilor se desfăşoară în limitele timpului de muncă prevăzut de legislaţia muncii pentru lucrătorii de vârste, profesii şi producţii respective, perioada de instruire constituind cel mult șase luni.
Munca ucenicilor în perioada de instruire profesională şi a muncitorilor în perioada de reciclare sau de însuşire a unei profesii noi nemijlocit în producţie se salarizează în acord sau pe unitate de timp, indiferent de forma de instruire (individuală sau în brigadă).
Totodată, câştigul garantat în toate cazurile se calculează pornind de la cuantumul salariului tarifar pe oră pentru categoria I de calificare a angajaţilor din ramura respectivă, legalizat în contractul colectiv de muncă (nivel de ramură) (în continuare – salariul tarifar pentru categoria I de calificare).
- Salarizarea ucenicilor în cazul instruirii individuale pe profesii de muncitori salarizaţi în acord se efectuează:
- pentru luna întâi de instruire – în mărime de 75% din salariul tarifar pentru categoria I de calificare;
- pentru luna a doua – în mărime de 60% din salariul tarifar pentru categoria I de calificare;
- pentru luna a treia – în mărime de 40% din salariul tarifar pentru categoria I de calificare;
- pentru luna a patra şi următoarele luni de instruire – în mărime de 20% din salariul tarifar pentru categoria I de calificare.
În afară de aceasta, pentru producţia utilă fabricată de ucenici, acestora li se calculează salariul conform normelor şi tarifelor în acord în vigoare la întreprindere.
- Salarizarea ucenicilor în cazul instruirii individuale pe profesii de muncitori salariaţi pe unitate de timp se efectuează:
- pentru lunile întâi şi a doua de instruire – în mărime de 75% din salariul tarifar pentru categoria I de calificare;
- pentru lunile a treia şi a patra – în mărime de 80% din salariul tarifar pentru categoria I de calificare;
- pentru următoarele luni până la expirarea termenului de instruire prevăzut de programul de instruire – în mărime de 90% din salariul tarifar pentru categoria I de calificare.
În acelaşi mod sunt salarizaţi şi ucenicii ocupaţi la lucrările salarizate în acord, în cazul în care instruirea în producţie se efectuează la utilajul ocupat de muncitorii însărcinaţi cu instruirea.
Salarizarea ucenicilor în cazul instruirii lor în cadrul brigăzii se efectuează în modul şi în mărimile salarizării în acord (specificate în punctul 1).
Pe lângă aceasta, începând cu luna a doua de instruire, ucenicilor li se plăteşte suplimentar diferenţa până la 100% din salariul tarifar pentru categoria I de calificare din salariul în acord al brigăzii. Dacă ucenicii sunt incluşi în brigăzi ai căror membri sunt salarizaţi pe unitate de timp, munca lor se salarizează în modul şi în mărimile specificate la punctul 2.
Muncitorilor calificaţi şi specialiştilor antrenaţi, fără a fi scoşi din producţia de bază, la pregătirea, reciclarea, recalificarea, asimilarea unor profesii înrudite şi ridicarea nivelului de calificare al muncitorilor în producţie, li se acordă un supliment de plată lunar în mărime de 5% din salariul tarifar sau de funcţie, stabilit pentru fiecare ucenic sau lucrător instruit, din contul mijloacelor prevăzute pentru retribuirea muncii. Totodată, în scopul asigurării unei calităţi înalte a instruirii în producţie, se recomandă ca un muncitor calificat sau specialist să instruiască concomitent cel mult 2-3 persoane (ucenici).
E de menționat că, în funcţie de complexitatea profesiei, numărul persoanelor instruite concomitent, condiţiile de muncă şi gradul de calificare al personalului antrenat în instruirea de producţie, întreprinderile pot majora de sine stătător mărimea cuantumului suplimentului de plată indicat în Regulamentul respectiv, în limitele mijloacelor disponibile pentru retribuirea muncii.