20 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul economistului. Indemnizațiile pentru familii cu copii

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul economistului. Indemnizațiile pentru familii cu copii
Sfatul economistului. Indemnizațiile pentru familii cu copii
forum.gr

Activez de mai mulți ani în cadrul unui rezident al parcu­lui pentru tehnologia informației. În acești ani nu am bene­ficiat de certificat medical. În curând vom avea un bebeluș. Aș vrea să cunosc dacă voi beneficia de indemnizații pentru familie cu copii și cum mi se vor calcula? Nu cunosc cum ne asigură rezidentul.

Cristina Filipenko, Chișinău

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Conform Legii nr. 77/2016 cu privire la parcurile pentru tehnolo­gia informației, rezidenții parcului achită un impozit unic, în mărime de 7% din venitul din vânzări, dar nu mai mic decât 30% din cuantu­mul salariului mediu lunar pe eco­nomie, prognozat pentru anul afe­rent perioadei fiscale a impozitului respectiv, per angajat.

Impozitul unic perceput de la rezidenții parcurilor pentru tehno­logia informației se încasează la Ministerul Finanțelor într-un cont trezorerial, fiind ulterior repartizat:

  • la bugetul de stat: impozitul pe venit obținut din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit reținut din salariu, taxa pentru fo­losirea drumurilor de către autove­hiculele înmatriculate în Republica Moldova;
  • la bugetul asigurărilor socia­le de stat: contribuțiile de asigu­rări sociale de stat obligatorii de la rezidenții parcurilor din industria tehnologiei informației;
  • la fondurile asigurării obliga­torii de asistență medicală: pri­mele de asigurare obligatorie de asistență medicală sub formă de contribuție procentuală din salariu şi din alte recompense, achitate de angajatori şi angajați;
  • la bugetele locale: taxele locale percepute de la rezidenții parcuri­lor pentru tehnologia informației, impozitul pe bunurile imobiliare ale persoanelor juridice.

Salariații rezidenților parcului beneficiază de toate tipurile de prestații de asigurări sociale de stat din bugetul asigurărilor sociale de stat. Venitul lunar asigurat al anga­jatului constituie, pentru perioada de până la 6 august 2020, 60%, iar pentru perioada începând cu 7 august 2020 – 68% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul respectiv, indiferent de mărimea efectivă a venitului salarial pentru munca desfășurată în parc, de numărul zilelor lucrate pe parcursul lunii și programul de muncă al acestuia (deplin sau parțial), chiar fiind lua­te în calcul lunile în care s-a lucrat cel puțin o zi. Salariul mediu pe economie, prognozat pentru anul 2021, a constituit 8716 lei, pentru anul 2022 – 9900 de lei.

Astfel, venitul lunar asigu­rat pentru anul 2021 a constituit 5926,88 lei (8716 x 68%); pen­tru anul 2022 –  6732 lei (9900 x 68%).

Dacă vă aflați în evidentă la instituția medico-sanitară, aveți dreptul la concediu de maternitate, care include concediul prenatal şi concediul postnatal și veți beneficia de indemnizație de maternitate.

Indemnizația de maternitate se acordă integral la a 30-a săp­tămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul nașterilor complicate ori al nașterii a doi copii – de 140 de zile calendaristice. Cuantumul lunar al indemnizației de maternitate este de 100% din baza de calcul (veni­tul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii ris­cului asigurat).

De exemplu, ieșiți în concediu medical începând cu 1 februarie 2022. La calcularea indemnizației de maternitate se va lua în calcul luna ianuarie 2022, cu venitul lunar asigurat de 6732 de lei și 11 luni anterioare din anul 2021, cu venitul lunar asigurat de 5926,88 lei.

În cazul nașterii complicate, veți beneficia suplimentar de un conce­diu medical cu o durată de 14 zile calendaristice, indemnizația căruia se va calcula similar.

La data nașterii copilului aveți dreptul la o indemnizație unică egală cu 10068 de lei.

După încheierea concediului de maternitate, depuneți cerere pen­tru îngrijirea copilului. Aveți drep­tul la două opțiuni.

  1. de la data acordării conce­diului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de trei ani a copilului. Indemnizația va constitui 30% din baza de calcul (5993,97 x 30% =1798,19 lei). Ast­fel, pe parcursul a trei ani, mai bine zis, până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, veți beneficia de o indemnizație lunară în mărime de 1798,19 lei lunar.
  2. de la data acordării conce­diului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de doi ani și două luni a copilului. Pen­tru primul an, indemnizația va con­stitui 60% din baza de calcul, dar nu mai puțin decât cuantumul du­blu al indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a per­soanei asigurate. (5993,97 x 60% = 3596,38 lei). Astfel, până la îm­plinirea vârstei de un an a copilului veți beneficia de o indemnizație de 3596,38 lei pe lună (cuantu­mul dublu al indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate constituie 1480 de lei).

Din ziua următoare celei de îm­plinire a vârstei de un an și până la împlinirea vârstei de doi ani și două luni a copilului, indemnizația constituie 30% din baza de calcul (5993,97 x 30% = 1798,19 lei). Ast­fel, până la împlinirea vârstei copi­lului de doi ani și două luni veți be­neficia de o indemnizație lunară de 1798,19 de lei.

Pentru perioada concediului pentru îngrijirea copilului după îm­plinirea vârstei de doi ani și două luni și până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, indemnizația lu­nară pentru creșterea copilului nu se acordă.

Trebuie să vă informați despre starea contului personal de asigu­rări sociale până la depunerea acte­lor pentru stabilirea indemnizațiilor despre care am descris mai sus.

Accesul online poate fi reali­zat prin intermediul Sistemului Informațional Acces CPAS, dispo­nibil pe pagina oficială a CNAS www.cnas.gov.md. Accesul elec­tronic la sistem este oferit 24/24 de pe orice dispozitiv conectat la rețeaua Internet.

Accesul la informația din contul personal curent prin intermediul SI Acces CPAS este acordat per­soanelor asigurate înregistrate în Registrul de stat al evidenței in­dividuale. Contul personal de asi­gurări sociale este actualizat lunar și permite persoanelor asigurate să verifice veridicitatea datelor cu privire la salariu și contribuțiile de asigurări sociale declarate de către angajator.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand