Soțul a activat în Republica Moldova mai mult de 25 de ani, însă, rămânând fără serviciu, a fost nevoit să plece la lucru peste hotarele țării. Cu care state sunt încheiate Acorduri de securitate socială? Care sunt beneficiile acestora?
Parascovia Pîslaruc, Ocnița

Ana MOLDOVANU
consultant superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform informației Casei Naționale de Asigurări Sociale, în prezent avem semnate 18 acorduri internaționale în domeniul securității sociale cu următoarele state: Austria, Azerbaidjan, Regatul Belgiei, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Federația Rusă, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Republica Federală Germania, Turcia, Belarus.
Putem să diferențiem aceste acorduri în două categorii: prima categorie sunt acordurile bazate pe principiul teritorialității (acordurile încheiate cu Federația Rusă, Ucraina, Azerbaidjan şi Uzbekistan), iar cea de-a doua – pe principiul proporționalității (acordurile încheiate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia şi Belarus).
Acordurile bilaterale bazate pe principiul proporționalității prevăd că atât Republica Moldova, cât şi statul contractant, vor calcula şi achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi stabilită conform legislației fiecărui stat şi va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care beneficiarul își are domiciliul.
Principiul teritorialității prevede că, în caz de trecere cu domiciliul permanent în statul contractant, cetățeanul Republicii Moldova are dreptul la pensie, indiferent dacă el a lucrat în această țară sau nu. Respectiv, perioada activității de muncă din Moldova este luată în calcul la stabilirea pensiei, ca şi cum solicitantul de pensie ar fi lucrat pe teritoriul acestui stat contractant.
Cum are loc, de fapt, stabilirea pensiilor conform acordurilor bilaterale bazate pe principiul teritorialităţii?
De exemplu, persoana a realizat un stagiu de cotizare pe teritoriul Republicii Moldova, dar la atingerea vârstei de pensionare sau chiar după stabilirea pensiei a decis să-şi schimbe locul de trai permanent în unul din statele cu care avem încheiate astfel de acorduri bazate pe principiul teritorialității. În acest caz persoanei i se va stopa dreptul la pensie în Republica Moldova şi îi va fi stabilită o altă pensie după noul loc de domiciliu în statul de domiciliu permanent, în conformitate cu legislația acestuia.
Acordurile internaționale în domeniul securității sociale la care Republica Moldova este parte prevăd exportul prestațiilor de asigurări sociale, acordate în conformitate cu legislațiile naționale ale statelor contractante, ceea ce presupune dreptul unui lucrător migrat de a beneficia de prestațiile dobândite în statele în care şi-a desfășurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.
Totodată, exportul prestațiilor nu se aplică pentru alocațiile sociale de stat, indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă şi de maternitate, ajutoarele de șomaj, pensiile speciale pentru unele categorii de cetățeni, acordate în conformitate cu legislația Republicii Moldova, dacă acordul internațional nu prevede altfel.
Potrivit prevederilor acordurilor internaționale, există două modalități de export al prestațiilor sociale:
- În baza acordurilor interna-ționale în domeniul securității sociale între Republica Moldova şi Estonia, Bulgaria, precum şi Belarus, plata pensiilor se efectuează în contul bancar al instituției competente din statul de domiciliu al persoanei, o dată în trimestru. Plata prestațiilor sociale în baza Acordului între Republica Moldova şi Lituania în domeniul protecției sociale se efectuează de asemenea în contul bancar al instituției competente din statul de domiciliu, însă aceasta se efectuează lunar.
- Potrivit acordurilor interna-ționale în domeniul securității sociale între Republica Moldova şi România, Portugalia, Cehia, Austria, Polonia, Regatul Belgiei, Ungaria, Republica Federală Germania, Turcia, prestațiile sociale sunt plătite lunar, direct în contul bancar al beneficiarului.
La depunerea cererii privind reluarea plății prestației sociale, în baza prevederilor acordurilor internaționale, în mod obligatoriu, beneficiarul sau reprezentantul desemnat prin procură prezintă următoarele documente în original și copii:
- actul de identitate valabil la momentul depunerii cererii emis pe teritoriul unuia dintre statele contractante;
- actul care confirmă locul de domiciliu/ședere al beneficiarului din țara în care urmează să se efectueze transferul;
- rechizitele bancare potrivit normelor internaționale (IBAN, SWIFT CODE), cu indicarea (denumirii băncii, a filialei băncii, adresei băncii), precum și a valutei în care să fie efectuat transferul;
- procura (după caz).