29 martie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului. Contractul matrimonial

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului. Contractul matrimonial
Sfatul avocatului. Contractul matrimonial
studioblitz.ro

Suntem căsătoriţi deja de cinci ani. Periodic, apar cer­turi în familie, legate de aportul material al fiecăruia, dar cele mai tensionate situaţii sunt atunci când se ajunge, cu implicarea activă a părinţilor, la subiectul cine şi cu cât ne-a ajutat. Aici fiecare îşi are viziunea sa asupra acestor chestiuni. Am decis să încheiem un contract matrimonial, în speranţa că va fi pus capăt acestei probleme. Se poa­te încheia un contract matrimonial în timpul căsătoriei şi dacă da, cum se întocmeşte el?

Alexandru A., mun. Chişinău

 

Liubomir DUDULICA

avocat

avocatmd@gmail.com

 

Noţiunea de contract ma­trimonial este una relativ nouă pentru realitatea noastră şi se recurge la aplicarea acestuia încă destul de rar.

Contractul matrimonial este convenţia încheiată benevol în­tre persoanele care doresc să se căsătorească sau între soţi, în care se determină drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale aces­tora în timpul căsătoriei şi/sau în cazul desfacerii acesteia.

Acest tip de contract poate fi încheiat până la înregistrarea căsătoriei sau în orice moment în timpul căsătoriei. Contrac­tul matrimonial încheiat până la înregistrarea căsătoriei intră în vigoare la data înregistrării aces­teia. Contractul matrimonial în­cheiat în timpul căsătoriei nu are acţiune retroactivă. Bunurile do­bândite până la încheierea con­tractului sunt supuse regimului legal prevăzut de Codul familiei.

Contractul matrimonial se încheie în formă scrisă şi se au­tentifică notarial. Nerespectarea acestor prevederi atrage după sine nulitatea contractului.

Prin contractul matrimonial soţii pot modifica regimul legal al proprietăţii în devălmăşie sta­bilit la art. 20 din Codul familiei.

Contractul matrimonial poate stabili că toate bunurile dobândi­te de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei sunt proprietate perso­nală a soţului care le-a dobândit. Soţii sunt în drept să determine în contractul matrimonial drep­turile şi obligaţiile privind întreţi­nerea reciprocă şi modul de par­ticipare a fiecăruia la veniturile obţinute de fiecare dintre ei şi la cheltuielile comune, bunurile ce vor fi transmise fiecăruia dintre soţi în caz de partaj, precum şi să stabilească alte clauze patri­moniale, inclusiv sancţiuni patri­moniale pentru soţul culpabil de desfacerea căsătoriei.

Soţii pot include în contrac­tul matrimonial clauza de me­diere (mediere – modalitate de soluţionare alternativă a litigiilor pe cale amiabilă, în cadrul unui proces structurat, flexibil şi confi­denţial, cu asistenţa unui sau mai multor mediatori).

Drepturile şi obligaţiile prevă­zute în contractual matrimonial pot fi limitate la un anumit ter­men sau pot fi puse în depen­denţă de survenirea sau nesur­venirea anumitelor condiţii.

Părţile nu sunt în drept să sti­puleze în contractul matrimonial clauze care ar afecta capacitatea juridică sau de exerciţiu a soţilor, dreptul lor de adresare în instan­ţa judecătorească pentru regle­mentarea relaţiilor personale dintre ei, inclusiv a drepturilor şi obligaţiilor dintre ei şi copiii lor, care ar limita dreptul soţului in­apt de muncă la întreţinere, care ar leza drepturile şi interesele le­gitime ale soţilor sau ale unuia dintre ei, precum şi clauze care contravin principiilor şi naturii re­laţiilor familiale.

Contractul matrimonial poate fi modificat sau reziliat în orice moment, în baza acordului dintre soţi. Acordul privind modificarea sau rezilierea contractului matri­monial se întocmeşte în scris şi se autentifică notarial. Nu se admite refuzul unilateral de executare a clauzelor contractului matrimo­nial. La cererea unuia dintre soţi, instanţa judecătorească poate modifica sau rezilia contractul matrimonial în modul şi temeiu­rile prevăzute de Codul civil.

Clauzele contractului matri­monial se sting din momentul încetării căsătoriei, cu excepţia celor care au fost stipulate pen­tru perioada de după încetarea căsătoriei.

De asemenea, în baza teme­iurilor prevăzute de Codul civil, contractul matrimonial poate fi declarat nul, total sau parţial, de către instanţa judecătorească.

Bunurile procurate în comun de către persoanele a căror căsă­torie a fost declarată nulă aparţin acestora cu drept de proprietate în diviziune, iar contractul matri­monial se consideră nul.

Deci, dvs. trebuie să faceţi o înţelegere prealabilă cu soţia re­feritor la bunurile pe care le-aţi obţinut în timpul căsătoriei până la încheierea contractului matri­monial, cu determinarea clară a dreptului de proprietate asupra fiecărui bun, precum şi soarta bunurilor sau a altor beneficii pe care le veţi obţine ulterior. Apoi urmează să mergeţi la un notar, care va perfecta contractul matri­monial pe care îl veţi semna.

Dacă contractul dat va conţine dispoziţii referitor la bunuri imo­bile, va fi necesară înregistrarea în registrul bunurilor imobile.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand