2 November 2024
Chisinau
Auto

Se spală sau nu motorul înainte de a schimbă uleiul?

Loading
Auto Se spală sau nu motorul înainte de a schimbă uleiul?
Se spală sau nu motorul înainte de a schimbă uleiul?
spala-motorul

Foto: drive2.ru

 

Întrebarea este destul de simplă şi, aparent, ar trebui să fie răspunsul evident. Mulţi utilizatori auto susţin că motorul se poate compara cu o ceaşcă de ceai, care dacă nu e spălată, pe pereţi rămân urme murdare.

 

Prin urmare, concluzia e logică – este necesar de spălat motorul, în caz contrar, riscă să se confrunte cu coroziune şi alte probleme. Dar, pe de altă parte există o categorie de conducători auto, care sunt împotrivă. Astfel, soluţia e ur­mătoarea – o abordare indivi­duală pro sau contra, în mod special pentru vehiculul dvs.

În pofida faptului, că orice motor în timpul exploatării, inevitabil se murdăreşte, unii experţi cred că utilizarea di­verselor uleiuri de spălare, nu numai că nu este necesar, ci şi dăunător. Logică adepţi­lor “nu se spală”, este destul de simplă. Când se toarnă în motor lichid de spălare, se va schimba în esenţă şi com­ponenta uleiului vechi. După scurgerea amestecului, apro­ximativ 10% din substanţe ră­mân în motor şi când se umple cu ulei nou, aceste 10 % de li­chid de spălat, poate influenţa negativ asupra uleiului nou. Alţii, de teama amestecului uleiului vechi cu lichidul de spălare, scurg uleiul vechi şi toarnă ulei de spălare mineral şi numai după scurgerea ace­lui ulei, umple cu cel nou.

Printre principalele argu­mente “contra”, spălatului motorului, e riscul de deteri­orare a motorului. Desigur, depinde mult de starea lui şi dacă acest motor a utilizat combustibil şi ulei necalita­tiv, atunci murdăria curăţa­tă de acest lichid ar putea să rămână pe pereții motorului. Un alt argument “împotrivă”, este că  aproape toate uleiu­rile moderne,  au un pachet de aditivi detergent, care şi aşa curătă motorul în timpul exploatării, important e să nu se întârzie timpul de a schim­bă uleiul, astfel fumul nu va reuşi să se depună pe pereţii motorului.

Cu toate acestea, cei care susţin ideea “de a spăla”, nu pot garanta că motorul nu se va murdări, depunerile pe pereţii motorului sunt inevi­tabile , chiar şi atunci când se utilizează ulei de calitate înal­tă, cu pachet de aditivi deter­genţi. Astfel, putem spune că cu cât este mai mică perioada de exploataţie a motorului, cu atât mai mic este stratul acu­mulat de această murdărie, în consecinţă, cu cât mai des vom spăla motorul nou cu li­chid de spălare, cu atât mai curat va rămâne pe o perioadă îndelungată şi va împiedica apariţia particulelor mari de metal şi răşini. Cu o deosebi­tă atenţie trebuie de abordat motoarele cu chilometraj mai mare, deoarece, la o spălare mai minuţioasă, astfel la ie­şire puteţi obţine tot felul de lovituri în motor şi obstrucţii.

Aşadar, analizând toţi fac­torii pro şi contra, fiecare conducător auto, trebuie să ia decizia de sine stătător, deoa­rece în final totul depinde de motor, gradul de utilizare.

Noi recomandăm: să spălaţi motorul înainte de a schimba marca sau producă­torul uleiului, când a-ţi procu­rat un autovehicul de mâna a două şi nu ştiţi ce fel de ulei a fost utilizat, când aveţi dubii că în motorul dvs. a nimerit combustibil sau ulei necalita­tiv, de asemenea, după orice reparaţie în motor, legate de deschiderea capacului cilin­drului.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand