Republica Moldova continuă să se confrunte cu una dintre cele mai acute crize demografice înregistrate la nivel european. Migraţia excesivă este doar una dintre acestea. Totodată, sondajele arată că nouă din zece tineri s-au gândit măcar o dată să emigreze, fie la studii sau la un loc de muncă bine plătit. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în perioada 2018-2022, numărul tinerilor a scăzut cu peste 110 mii. Cel mai mult s-a redus numărul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani.
În contextul marcării Săptămânii Tineretului, Comisia de Tineret a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat, săptămâna curentă, mai multe activități dedicate tinerilor. Acestea au avut drept scop valorificarea potențialului tinerilor, prin informarea și implicarea lor în diferite activități sindicale, menite să le fortifice abilitățile în domeniul dreptului muncii și protecției sociale.
Două astfel de activități au avut loc la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Circa 100 de tineri, studenți de la cele două universități, au beneficiat de instruiri și au fost familiarizați cu activitatea mișcării sindicale.
Trebuie să creăm condiții ca tinerii să se dezvolte aici, acasă, în vederea binelui comun
„Discutăm cu tinerii despre posibilitățile pe care le pot oferi sindicatele prin prisma unui viitor stabil acasă. Trebuie să creăm condiții ca tinerii să se dezvolte aici, în Republica Moldova. Ne dorim să avem o țară în care să se regăsească fiecare nu doar pentru a primi niște studii gratuite, de calitate, dar și pentru a aplica în practică acele cunoștințe pe care le-a acumulat”, a menționat Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, prezentă la aceste activități.
De asemenea, vicepreședinta CNSM le-a vorbit studenților despre politicile Confederației în ceea ce privește susținerea tinerilor specialiști, dar și eforturile acesteia îndreptate spre asigurarea și promovarea drepturilor și garanțiilor în domeniul muncii și al altor drepturi nemijlocit legate de muncă.
„Îi informăm despre ce trebuie să știe atunci când ajung să se angajeze în câmpul muncii, care sunt punctele forte și cele slabe și de ce să țină cont”, mai spune Lilia Franț.
„Pentru a-l porni la drum pe student, este bine mai întâi să-l informezi. Comisia de Tineret a CNSM și-a propus să vină cu o campanie de informare în care să ghideze tânărul din Republica Moldova în legătură cu perspectivele și posibilitățile pe care le are pentru a-și construi un viitor frumos aici, acasă. Motivația să devii profesor încă nu s-a pierdut. Ea într-adevăr este încă în sufletul multora dintre studenții noștri, dar lipsa finanțelor, situația financiară precară, imposibilitatea de a te realiza profesional, dar și material la tine acasă face ca acest tânăr să aleagă alte meleaguri, alte posibilități”, a relevat Uliana Culea, șefa Direcției studenți și servicii sociale din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, președinta Comitetului sindical al studenților de la Universitate.
Studenții ne spun că ar rămâne în țară să profeseze, doar că salariile mult prea mici nu le permit să-și acopere cheltuielile.
„Cred că una dintre cele mai mari probleme este salariul, care nu este motivant. Prețurile la toate produsele sunt mari, tarifele la servicii, de asemenea, iar unii tineri nu-și pot permite să achite gazda și de asta pleacă”, ne-a dezvăluit Tatiana Cârnaț, studentă în anul IV la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.
Statul ar trebui să întreprindă de urgență măsuri serioase în vederea susținerii tinerilor specialiști, pentru a-i menține acasă, dacă nu vrem să avem o țară tot mai îmbătrânită, pe an ce trece.