1 mai 2024
Chisinau
Social

Sănătatea, pe primul plan: sindicalistele au aflat totul despre cum să prevină bolile

Loading
Social Sănătatea, pe primul plan: sindicalistele au aflat totul despre cum să prevină bolile
Sănătatea, pe primul plan: sindicalistele au aflat totul despre cum să prevină bolile
Vocea poporului

În contextul Zilei Mondiale a Sănătății, care este marcată anu­al la 7 aprilie, Comisia de Femei a Confederației Naționale a Sindi­catelor din Moldova a organizat o activitate de informare cu gene­ricul „Totul despre sănătatea ta”. Evenimentul a reunit  peste 300 defemei sindicaliste, reprezentante ale centrelor sindicale național-ramurale.

Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a menționat că aceastăîntrunire este o continuare a ac-tivităților de informare desfășurate de Comisia de Femei a CNSM, su­biectul abordat fiind unul prio­ritar în activitățile promovate de Confederația Națională a Sindi-catelor din Moldova la toate nive­lurile. Ea a precizat că activitatea reprezintă o bună oportunitate de a sensibiliza femeile, societatea și factorii de decizie cu privire la importanța măsurilor de prevenire a maladiilor și de a atrage atenția tuturor asupra importanței promovării unui mod de viață să­nătos.

La rândul său, Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM, a menționat că subiectele legate de sănătatea femeilor se află permanent în vizorul organizației pe care o conduce. La eveniment au fost invitate specialiste în dome­niul sănătății, psihologiei, nutriției.

Galina Tomaș, doctor în științe medicale, nutriționist, a menționat că, pentru a preveni maladiile, este nevoie să facem investigații medi­cale cel puțin o dată la șase luni, iar persoanele care sunt suprapon­derale au un risc mai mare să dez­volte anumite boli.

„Kilograme în plus nu sunt despre mâncare, este despre ati­tudinea noastră față de noi. Putem să mâncăm în varianta ideală, dar în momentul în care nu gestionăm corect gândurile, emoțiile noastre, femeile vor adăuga kilograme”, a subliniat Galina Tomaș.

Ea a atenționat că, pentru pro­filaxia unor maladii, e nevoie să bem cel puțin doi litri de apă pe zi, pentru că organismul nostru con­stituie 70% apă. Trebuie să facem multă mișcare, să dormim suficient, adică trebuie să mergem la culcare nu mai târziu de ora 22.00.

Bolile cardiovasculare sunt situate pe primul loc drept cauză de mortalitate în Europa, precum și în majoritatea țărilor lu­mii și sunt responsabile de aproximativ ju­mătate din totalul deceselor, a menționat la eveniment Eleonora Vataman, cardiolog, doctor habilitat în medicină. Bolile cardi­ovasculare ucid mai mulți oameni decât toate formele de cancer luate împreună, cu un procentaj mai mare în rândul femeilor (55% din decese) decât în rândul bărbaților (45% din decese).

De asemenea, bolile cardiovasculare sunt o cauză majoră de dizabilitate și de scădere a calității vieții.  Cu toate aces­tea, a subliniat specialistul, maladiile car­diovasculare pot fi prevenite în totalitate. Organizația Mondială a Sănătății estimează că menținerea tensiunii arteriale în limite­le normei, reducerea obezității, a fumatu­lui și a colesterolului total în populație va scădea cu mai mult de jumătate incidența bolilor cardiovasculare.

 

Este nevoie de investigații medicale cel puțin o dată la șase luni

 

Doctorul habilitat în medicină a explicat că ateroscleroza este principala cauză a in­farctului miocardic, a accidentului vascular cerebral, a morții subite.

„Ateroscleroza este un proces ce se dez­voltă lent, silențios pe parcursul vieții la persoanele care au factori de risc cardio­vascular și nu sunt protejați genetic împo-triva lor. Infarctul miocardic se caracteri­zează prin apariția unei dureri violente în regiunea sternului, care radiază în brațul stâng, în regiunea gâtului, este însoțită de slăbiciune generală, iar uneori – de pier­derea cunoștinței”, a detaliat Eleonora Vataman.

 

Maladiile cardiovasculare pot fi prevenite

Societatea Europeană de Cardiologie recomandă ca să prevenim bolile cardio­vasculare, e nevoie să atingem câteva valori țintă. Este vorba de zero țigări, mers rapid trei kilometri pe zi sau minim 30 de minu­te pe zi de activități moderate, cinci porții de fructe și legume pe zi, tensiune arteri­ală sistolică sub 140 mm/Hg, colesterolul total sub 5 mmol/l, colesterolul LDL sub 3 mmol/l, zero greutate în plus și lipsă de diabet.

„O dietă pentru normalizarea tensiunii arteriale, care este una mărită, presupune fructe, legume, lactate cu un procent mic de grăsimi, cât mai puțină sare în mâncare, activități fizice”, a adăugat doctorul habili­tat în medicină.

 

Cum optimizăm starea de bine la locul de muncă

Viorica Ursu, psiholog și psihoterapeut, a menționat că putem să ne îmbunătățim sănătatea mintală la locul de muncă, dacă vom urma câteva sfaturi simple. Astfel, specialiștii recomandă să ne planificăm pauze scurte pe parcursul zilei. Vom fi mai eficienți la locul de lucru, dacă ne luăm o pauză de 10 minute la fiecare două ore de muncă.

„La sfârșitul fiecărei zile, e bine să ne stabilim prioritățile pentru a doua zi. Fiți realiste în legătură cu lista de priorități, analizați-vă cât timp vă ia fi­ecare sarcină. Învățați-vă să gestionați timpul. Faceți mai întâi lucrurile im­portante și urgente, iar în ultimul rând îndepliniți sarcinile neimportante și care nu sunt urgente. Începeți cu ceva ce vă vine să faceți cel mai ușor. Alegeți mai întâi pasul care promite un succes rapid. Faceți mai mult din ceea ce a mers deja bine până acum, până atingeți punctul optim. Grija pentru sine începe acum. Starea de bine vine din lucrurile mici”, a sublini­at psihologul.

Viorica Ursu a îndemnat femeile parti­cipante la eveniment să apeleze la ajutorul specialiștilor, atunci când e cazul – fie că se confruntă cu stări de frică, atacuri de pa­nică sau stare de tristețe care durează mai mult de două săptămâni, adică depresie. În Republica Moldova activează 40 de centre comunitare de sănătate mintală, în care activează psihologi, psihoterapeuți, dar și alți specialiști. Serviciile se acordă gratuit pentru persoanele care locuiesc în zona centrului respectiv, fără a fi nevoie de bilet de trimitere din partea medicului de fami­lie.

La sfârșitul evenimentului, pe chipurile sindicalistelor se putea citi mai mult calm și optimism. Viața e frumoasă și totul depin­de, în mare măsură, de noi, de stilul nostru de viață.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand