3 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Saftul economistului. Acordarea asistentei medicale stomatologice persoanelor defavorizate

Loading
Cetăţeanul şi legea Saftul economistului. Acordarea asistentei medicale stomatologice persoanelor defavorizate
Saftul economistului. Acordarea asistentei medicale stomatologice persoanelor defavorizate
libertatea.ro

Prin Decizia Consiliului mu­nicipal Chișinău nr. 16/10 din 20.10.2022, a fost modificat Re­gulamentul cu privire la acordarea asistentei medicale stomatologice persoanelor din grupurile social dezavantajate.

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Categoriile de populație care pot beneficia de servicii de pro­tezare dentară gratuită sunt: persoane în vârstă; persoane cu dizabilități; veterani de război; ve­terani ai muncii; persoane reabili­tate care au fost deportate de re­gimul sovietic; persoane distinse cu mențiuni și ordine de stat; alte cazuri neprevăzute și de urgență.

Înregistrarea și evidența asigu­rării cu invitații pentru protezarea dentară gratuită se efectuează de către instituția medicală de pro­fil, numită prin decizia Consiliului municipal Chișinău.

Dreptul la asigurarea cu invitații pentru protezarea dentară gratuită se acordă persoanelor cu viza de reședință în munici­piul Chișinău, care fac parte din categoriile menționate, dispun de concluzia medicală privind necesitatea asistenței medicale stomatologice protetice, eliberată de către medicul de profil, valabilă o lună din momentul eliberării, a căror pensie nu de-pășește 3500 de lei.

Solicitantul poate beneficia de protezare dentară gratuită o sin­gură dată la patru ani. Pentru a beneficia de invitații pentru pro­tezarea dentară gratuită, persoa­nele care întrunesc prevederile Regulamentului respectiv vor de­pune o cerere în instituția medi­cală prestatoare de servicii, pen­tru a fi incluși în lista de așteptare, cu următoarele acte anexate: buletinul de identitate (original și copia); legitimația, adeverința etc. (original și copia) ce confir­mă apartenența la categoriile de pensionar, veteran etc.; conclu­zia medicală privind necesitatea asistenței medicale stomatolo­gice protetice, eliberată de către medicul de profil; date actualizate despre pensie, eliberate de către instituțiile abilitate.

Lunar, cererile (dosarele) acu­mulate sunt prezentate Comisiei de evaluare a surselor financia­re alocate, în scopul evaluării și actualizării Listelor de așteptare cu completarea acesteia cu noi solicitanți.

Persoanele care beneficiază de invitații au dreptul la următoare­le servicii de asistență medicală stomatologică: consultația me­dicului stomatolog; tratamentul maladiilor dentare; intervenții chirurgicale, extracții dentare în vederea pregătirii pre protetice; confecționarea protezelor denta­re din aliaje nenobile (simple) cu acoperire decorativă; examinări radiologice dentare.

 

Sprijin pentru familiile cu copii

Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Direcției gene­rale pentru protecția drepturilor copilului, cu suportul UNICEF, în conformitate cu Decizia CMC nr. 6/l0 din 04.10.2018 „Cu privi­re la crearea Serviciului de sprijin pentru familii cu copii” și preve­derile Hotărârii Guvernului Re­publicii Moldova nr. 889/2013 pentru aprobarea Regulamentu­lui-cadru „Cu privire la organi­zarea și funcționarea Serviciului social de sprijin pentru familiile cu copii”, oferă suport financiar familiilor cu copii aflate în dificul­tate (până la 4000 de lei per copil, în funcție de gradul de vulnerabi­litate).

La stabilirea ajutorului bănesc se i-au în considerare dezvoltarea și consolidarea capacității familiei în creșterea și educația acestu­ia, necesitățile familiei, numărul de copii în familie, condițiile de trai, factorii sezonieri, gravitatea problemei etc., precum și venitul familiei obținut din salarii, plăți sociale și alte surse de venit, de­clarate sub responsabilitatea familiei. Mărimea, destinația și perioa­da de acordare a ajutorului bănesc se stabilesc în conformitate cu necesitățile identificate în cadrul evaluării complexe efectuate de către managerul de caz, iar decizia privind acordarea și mărimea ajutorului bănesc este examinată și avizată de comisia pentru pro-tecția copilului aflat în dificultate, în baza raportului privind evalu­area situației copilului și familiei prezentat de managerul de caz.

Intervenim cu rugămintea de a informa potențialii beneficiari despre existența serviciului re­spectiv, destinat familiilor cu co­pii. Totodată, informăm că, pentru a beneficia de acest serviciu soci­al, familiile cu copii sunt în drept să se adreseze cu o cerere către structura teritorială locală (asis­tentului social din cadrul primări­ei (din suburbii) și Direcției pen­tru protecția drepturilor copilului din sector) cu următoarele acte:

  1. Copia buletinului de identi­tate al solicitantului;
  2. Copia certificatului de naștere al copilului/copiilor;
  3. Actele de stare civilă (căsăto­rie, divorț, deces);
  4. Certificatul de dizabilitate al copilului (după caz);
  5. Dispoziția privind plasarea copilului în serviciile de plasa­ment familial (după caz);
  6. Certificatul care confirmă ve­niturile familiei sau dovada aflării în evidență ca șomer;
  7. Contractul de locațiune, de comodat sau declarația proprie­tarului locuinței despre darea în folosință gratuită a spațiului loca­tiv (după caz);
  8. Datele bancare confirmate (după caz).
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand