20 aprilie 2024
Chisinau
Social

Republica Moldova este o țară săracă cu o populație care îmbătrânește

Loading
Social Republica Moldova este o țară săracă cu o populație care îmbătrânește
Republica Moldova este o țară săracă cu o populație care îmbătrânește
noi.md

Sărăcia continuă să afecteze cate­goriile tradițional vulnerabile ale populației din Republica Moldova, iar cel mai mare impact îl va avea asupra copiilor și viitoarei generații. Subiectul sărăciei a fost discutat în cadrul unei dezbateri publice de la IPN. Experții atenționează că sărăcia începe să capete o formă generațională și cred că salvarea Republicii Moldova este integrarea europeană.

Republica Moldova este o țară săracă cu o populație care îmbătrânește și acest lucru face complicată depășirea acestei situații, spune Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, să­nătate și familie:

„Un răspuns foarte direct ar fi că Re­publica Moldova este săracă pentru că s-a furat din țara asta timp de 30 de ani, iar pe de altă parte, odată cu destrăma­rea Uniunii Sovietice, a existat o pierdere a capacității de producere a capitalului, care a condus la o descreștere economică pu­ternică timp de mai mulți ani, care a redus produsul intern brut al țării în primii ani după independență într-un mod dramatic. Iar această pierdere ar fi putut să fie re­cuperată dacă ar fi existat o clasă politică asemănătoare celei din România, care ar fi avut o orientare clară proeuropeană. Cu suportul integrării în UE am fi reușit să recuperăm acea pierdere”, a spus Dan Perciun.

Sărăcia are cel mai mare impact asupra copiilor și viitoarelor generații, pentru că acest lucru afectează capacitatea de muncă, educația și toate calificările pe care le are o generație, a atenționat expertul Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice:

„Provocările sociale cele mai dure și cele mai triste, din păcate, provocate de sărăcie, sunt acelea care afectează viața de familie, sănătatea și educația copiilor. Foarte des să­răcia, în special pauperizarea, sunt însoțite de probleme grave, de dezorganizarea fa­milială, de o implicare sub limita critică în educația și dezvoltarea copiilor, malnutriția copiilor și boli: toate acestea sunt cele mai mari pericole sociale, pentru că afectează viitoarea generație. Marginalizarea de la bunurile esențiale este un alt pericol, dar și dependența socială este un factor negativ”, a spus Vadim Pistrinciuc.

În acest context, salvarea Republicii Mol­dova este integrarea în Uniunea Europea­nă, constată Tatiana Puiu, vicepreședintă a Comitetului European pentru Drepturile Sociale:

„Multe date statistice arată că Republica Moldova este cea mai săracă țară din Euro­pa, însă faptul că noi am obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE și mer­gem spre un parcurs european este cel mai bun ce poate oferi astăzi Republica Moldo­va cetățenilor săi”, a spus Tatiana Puiu.

Cele mai sărace sunt familiile care depind de activitățile agricole, persoanele în etate, persoanele fără studii și aptitudini profesio­nale și familiile cu mulți copii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand