În Republica Moldova există un deficit de peste 1.300 de polițiști sau 14% din totalul posturilor disponibile, care se menține în ultimii cinci ani. Efectivul de polițiști este acum de 301 la 100.000 de locuitori, ceea ce reprezintă 87% din media europeană, se arată în Strategia de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru anii 2022-2030, aprobată de Guvern.
Pentru a sensibiliza opinia publică, instituțiile naționale și cele internaționale cu privire la problemele ce vizează discrepanța dintre efortul depus de funcționarii publici cu statut special și nivelul retribuirii muncii acestora, pe 11 decembrie curent, Federația Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” a organizat la Chișinău Conferința internațională cu genericul „Remunerarea muncii funcționarului public cu statut special. Noi abordări în era multiplelor crize”.
La eveniment au participat conducerea Federației „SINDLEX”, liderii de sindicat din cadrul organizațiilor membre ale Federației – Sindicatul „Demnitate”, Sindicatul „Frontiera”, Sindicatul „Gardianul”, Sindicatul „Salvatorul”, Sindicatul „SindMAI”, parteneri sociali la nivel național – Igor Zubcu, președintele CNSM, Anatolie Falca, director al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Viorel Cernăuțeanu, șef al Inspectoratului General al Poliției. De asemenea, au participat parteneri internaționali ai Federației „SINDLEX”, Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din România, Nicolae Cîrlan, secretar general al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din România, Andrean Neagoe, vicepreședinte al Sindicatului Național al Polițiștilor din Penitenciare din România, Florin Stoica, secretar general al Sindicatului Național al Polițiștilor din Penitenciare din România.
În mesajul său, Mihail Lașcu, președintele Federației „SINDLEX, a menționat că astfel de întruniri sunt extrem de importante pentru a face un schimb de opinii, a cunoaște experiența altor state în domeniul promovării drepturilor social-economice ale polițiștilor.
Angela Otean, secretar general al Federației „SINDLEX”, a specificat că „condițiile de risc permanent pentru viață și sănătate, pericolele la care se expun funcționarii publici cu statut special sunt o realitate ce necesită o implicare plenară a statului în ceea ce privește protecția drepturilor social-economice ale acestor categorii de angajați”.
Igor Zubcu, președintele CNSM, a remarcat că salariul mediu al funcționarului public cu statut special este mai mic decât salariul mediu pe economie, însă securitatea și ordinea publică trebuie să fie o prioritate la nivel de țară, iar salariile acestor categorii de angajați trebuie să fie majorate, pentru a avea o muncă decentă, a păstra și motiva specialiștii, a minimiza efectele migrației forței de muncă, ce are un impact negativ asupra situației în ramură.
„Motivarea care există în cazul angajaților Inspectoratului General de Poliție nu este pe măsura așteptărilor unui angajat care adesea își riscă viața în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Nu e vorba doar de salariu, ci și de o platformă mult mai largă, începând de la dotare, asigurarea riscurilor”, a menționat Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP.
Și Anatolie Falca, director al Administrației Naționale a Penitenciarelor, s-a referit în alocațiunea sa la salarizarea insuficientă, la condiții de muncă mai bune, ore suplimentare muncite de angajați.
Profitând de ocazie, Sindicatul ,,Gardianul”, membru al Federației ,,SINDLEX”, și Sindicatul Național al Polițiștilor din Penitenciare din România au semnat pe 12 decembrie curent un Acord de colaborare, care prevede acțiuni comune pentru realizarea și implementarea programelor sindicale, precum și asistență reciprocă în circumstanțe excepționale.