4 October 2024
Chisinau
Social

Refugiații din Ucraina au găsit căldură și compasiune la sanatoriile sindicatelor

Loading
Social Refugiații din Ucraina au găsit căldură și compasiune la sanatoriile sindicatelor
Refugiații din Ucraina au găsit căldură și compasiune la sanatoriile sindicatelor
unian.net

Au găsit refugiu în Republica Mol­dova, dar nu și-au recăpătat liniștea. Miile de refugiați ucraineni care au ajuns în ultima săptămână în Republica Moldova, fugind de răz­boiul din patria lor, au fost primiți cu multă căldură de către conaționalii noștri. Aceștia și-au deschis ușile caselor și i-au primit ca pe niște frați aflați în suferință. Fugind din calea urgiei războiului, fiecare refugiat are propria dramă a vieții.

Au fost zguduitoare momentele de despărțire dintre tați și copii, ultimii ră­mânând după bariera de la punctele vamale, pentru a-și apăra țara și a-și pu­tea chema cât mai curând copiii acasă, în Ucraina.

În această perioadă extrem de grea pentru vecinii ucraineni, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova pri-mește refugiați în sanatoriile pe care le deține: „Nufărul Alb” din orașul Cahul, „Bucuria-Sind” din Vadul lui Vodă și „Codru” din satul Hîrjauca, raionul Călă-rași. Membrii Comitetului Confederal al CNSM au luat această decizie fără a sta mult pe gânduri. Fiecare are în Ucraina un coleg, prieten, rudă, sindicaliști cu care au luptat cot la cot pentru a proteja drepturile salariaților.

Administratorii celor trei instituții bal-neosanatoriale au fost împuterniciți să pună la dispoziția structurilor teritoria­le de asistență socială cel puțin o sută de locuri de cazare, cu titlu gratuit, pentru plasarea temporară a refugiaților din Ucrai­na.

„Este un gest frățesc de a-i ajuta pe cei aflați în suferință, nevoiți să-și părăseas­că domiciliul pentru a le proteja viața co­piilor. Le vom acorda tot sprijinul posibil acestor oameni năpăstuiți de soartă, în speranța că în curând se va termina acest calvar și se va reinstaura pacea în aceas­tă zonă greu încercată”, a menționat Igor Zubcu, președintele CNSM.

 

Fragmente sfâșietoare din viața refugiaților

„Eram informați despre amenințările Rusiei, dar speram că vor trece fără răz­boi. Dar la ora 5 dimineața, s-au început împușcături, bombardamente. S-a declanșat infernul. Am strâns în grabă lucrurile și am plecat. Nu știam ce vom face mai depar­te, cât mai avem de trăit…”.

„Am venit până la vama Palanca cu toa­tă familia, dar soțul nu a putut să treacă, iar eu nu pot conduce mașina. Am trecut pe jos cu doi copii mici în brațe, neștiind ce ne așteaptă sau dacă copiii își vor mai vedea vreodată tatăl…”.

„În Moldova am ajuns doar eu cu copiii și mama. Tata, frații și soțul meu au rămas să lupte. Niciodată nu m-am gândit că co­piii mei vor cunoaște ce înseamnă războiul. Suntem speriate, ne rugăm pentru viață și pace…”.

„Familia mea a reușit să se refugieze, dar sora mea nu a putut pleca, fiindcă are un copil cu leucemie internat în spital. Suntem devastați de durere. Moldovenilor le dorim sănătate și pace. Ne ajută așa de mult, nici nu puteam spera…”.

Sunt doar câteva istorisiri ale ucrainenilor care au găsit refugiu în Republica Moldova și care au fost primiți cu multă căldură și compasiune la sanatoriile noas­tre.

 

Ajutor din suflet

Am stat de vorbă și cu reprezentanți ai celor trei instituții balneosanatoriale ale CNSM. Aceștia ne-au informat că sunt pregătiți să cazeze fiecare în jur de 100 de refugiați.

Stațiunea balneară ,,Bucuria–Sind” a găz­duit însă peste 200 de refugiați. Nu este un număr exact, fiindcă unii rămân pe o zi-două până își organizează trans­portul în Vest și doar jumătate dintre ei sunt hotărâți să aștepte terminarea răz-boiului și să se întoarcă la casele lor. Dacă acestea nu vor fi distruse de obuzele arma­tei ruse.

„Am reușit sa le oferim cazare și hrană. Medicii de la sanatoriu le acorda asistența medicală necesară. Avem un flux mare de refugiați, ne străduim sa facem față. Am redirecționat toate resursele noas­tre spre procurarea produselor necesare”, a menționat Veronica Negruță, vicedirector al stațiunii de la Vadul lui Vodă.

 

Susținuți de toată lumea

Circa 100 de refugiați sunt la sanatoriul „Nufărul Alb” din Cahul. Aici s-au mobi­lizat oamenii de rând, agenții economici și fiecare ajută cum poate. Refugiații sunt cazați în camere spațioase, dispun de toa­te condițiile necesare și sunt hrăniți de trei ori pe zi gratis prin intermediul unui serviciu de catering.

Și la sanatoriul „Codru” sunt pregătite locuri pentru cei care au fugit din calea răz­boiului. Până în prezent, aici au ajuns câteva zeci de persoane. De obicei, sunt oameni care doresc să se întoarcă cât mai curând în Ucraina.

Pentru a evita haosul, la cele trei instituții balneosanatoriale ale CNSM, refugiații nu vin de sine stătător, ci prin intermediul Biroului de migrație și Azil, în funcție de necesitățile fiecăruia.

Ucrainenii refugiați sunt copleșiți de emoții și le sunt recunoscători moldove­nilor, care le-au întins o mână de ajutor în vremuri de grea cumpănă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand