Circa 200 de sindicaliști au protestat, luni, în fața Parlamentului, în semn de nemulțumire față de decizia autorităților, care îi lipsește de premiul anual pentru anul 2020. Sindicaliștii sunt îngrijorați de faptul că noul proiect al bugetului de stat pentru anul 2022 i-ar putea lăsa fără acest ajutor și în următorii ani. Membri ai conducerii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au avut o întrevedere cu reprezentanții Parlamentului, în urma căreia au declarat că nu au primit răspunsuri clare, tranșante, dar că vor continua negocierile.
„Astăzi cu toții am îmbrăcat cămașa luptei sindicale și am ieșit să protestăm, la un miting pașnic, fără tentă politică, pentru apărarea drepturilor noastre. Anul 2020 a fost un an foarte greu, al începutului de pandemie. Sub pericolul pandemiei au fost și structurile statale, dar în primul rând au fost oamenii muncii. În prima linie au fost cei din sănătate, din poliție, educație, cultură etc. Nu este vorba de un premiu de stimulare, de apreciere a muncii pe parcursul anului, acesta este o componentă a sistemului de salarizare. Ni se lămurește că în anul 2020 cineva nu a prevăzut resursele financiare respective, dar oare omul muncii, care pe parcursul anului pandemic nu a beneficiat de nici o susținere, care a plătit conștiincios impozite, taxe nu merită respect? Oare statul trebuie să vină acum cu astfel de explicații în fața noastră? Sau statul trebuie să-și onoreze obligațiile față de cetățeni?”, a declarat în fața protestatarilor Igor Zubcu, președintele CNSM.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a afirmat că „sindicatele au înaintat demersuri prin care au solicitat să li se ofere salariaților-membri de sindicat din sectorul bugetar explicațiile de rigoare vizând achitarea premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2020. La respectivele solicitări, Ministerul Finanțelor ne-a informat că la elaborarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 nr. 258/2020 nu au fost prevăzute mijloace financiare necesare pentru acordarea premiului anual nici măcar aferent anului 2021.”
Pe parcursul anului curent, sindicatele au înaintat repetat revendicarea ca să fie modificată Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar în vederea acordării premiului anual pentru rezultatele anului 2020 și alocate mijloacele financiare pentru acordarea premiului anual aferent anilor 2020 și, ulterior, anului 2021.
Sindicaliștii revendică premiul anual pentru angajații din sistemul bugetar
„În ciuda promisiunilor făcute, astăzi, pedagogii, lucrătorii din cultură, din serviciile publice nu au primit nici un premiu. Începând cu luna aprilie a acestui an, s-au făcut multe adresări, apeluri în Guvern, Parlament, ca pentru anul 2022 în bugetul de stat să fie prevăzuți bani de a acoperi acest premiu. Ni s-a promis, dar până la urmă au omis acest articol. Dacă nu ne vor soluționa problemele, noi vom continua cu acțiuni de protest. Vom picheta Guvernul, vom organiza marșuri sau alte manifestații până nu vom dobândi ceea ce dorim, ceea ce merităm”, a menționat Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM.
„Din păcate, acest dialog trebuia să fie mult mai devreme și nu noi suntem cei care am stat deoparte. Am fost ignorați, nu am fost auziți. Sperăm că mesajele noastre vor fi auzite măcar acum”, a spus, în cadrul protestului, Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei.
A ieșit în stradă și Ludmila Timoti. Deși este lector la Universitatea Tehnică de mai bine de 25 de ani, salariul modest pe care-l primește abia de-i ajunge ca să supraviețuiască. „Nu mai este posibil de lucrat în acest domeniu. Cu salariul de 6000-7000 de lei la o vechime în muncă de 34 de ani, cu 25 de ani în pedagogie, este imposibil. Cred că acest an o să fie ultimul an în educație”, ne-a spus profesoara.
„Guvernanții nu au decât să găsească acești bani și să ne achite premiul anual, ceea ce ni se cuvine, ceea ce merităm de fapt”, remarcă Albina Blanari, profesoară la Liceul „A.I. Cuza” din Chișinău.
Urmare a insistenței sindicatelor, inclusiv a participanților la mitingul de protest din 6 decembrie curent, deputatul Dan Perciun, într-un briefing de presă în Parlament, precum și ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, au dat asigurări că premiul anual pentru rezultatele anului 2021 va fi acordat în decembrie curent din contul mijloacelor disponibile ale instituțiilor bugetare. În cazul insuficienței mijloacelor financiare pentru plata premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2021, pentru unele instituții bugetare, în bugetul de stat pentru anul 2022, sunt prevăzute sumele necesare pentru acordarea premiului pentru anul 2021 pe parcursul primelor trei luni ale anului 2022. Concomitent, în bugetul de stat pentru anul 2022 sunt prevăzute sumele necesare pentru plata premiul anual aferent anului 2022.
Totodată, ministrul Finanțelor a anunțat că în anul 2022 va iniția discuții pentru perfecționarea Legii nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, la care vor participa nemijlocit și reprezentanții sindicatelor, eliminând lacunele existente și asigurând o echitate în salarizare.
Solicitările sindicaliștilor au fost discutate și în plenul Parlamentului. Deputatul Grigore Novac a propus crearea unui grup de lucru, care să discute cu protestatarii și să găsească o soluție.
În Republica Moldova sunt peste 150 de mii de salariați în sectorul bugetar. Pentru acordarea premiilor pentru anul 2020 ar fi nevoie de peste 600 de milioane de lei.