13 February 2025
Chisinau
Sanatate

Hipertensiunea arterială: dușmanul nostru tăcut și invizibil

Loading
Sanatate Hipertensiunea arterială: dușmanul nostru tăcut și invizibil
Hipertensiunea arterială: dușmanul nostru tăcut și invizibil
trumed.ro

Tensiunea arterială (TA) re­prezintă forța cu care sânge-le este împins la nivelul arte­relor, adică al vaselor sang­vine, prin care sângele curge de la inimă spre organe.

Victoria ARTENI, neurologoped

Aceasta are doua componente: 1) TA sistolică – atunci când inima se contractă și împinge sângele spre organe, cu valori normale de până la 130 mm coloana de mercur (Hg); 2) TA diastolică – atunci când inima se  relaxează și se umple cu o nouă cantitate de sânge, înainte de următoarea contracție.

Valorile normale ale tensiu­nii arteriale sunt considerate mai mici de 130\85 mm Hg, însă, în funcție de vârstă și de greutatea corporală și de alte particularități individuale, poate oscila între cea optimă (120\80) și normal-înaltă (130-140\90mm (Hg).

În cabinetul medical, de obi-cei, tensiunea arterială se măsoară cu tonometrul mecanic. Tonome­trul electronic este utilizat cel mai des acasă.

Daca ai consumat cafea, ceai sau băuturi energizante, valorile TA pot crește și în așa cazuri mă­surarea se face după 2-3 ore.

Fumatul crește valorile TA ime­diat, de aceea, măsurați TA după 15 min. de la ultima țigară fuma­tă.

Consumul de alcool scade TA în primele trei ore. Ulterior, crește, atingând valori maxime peste 13-23 de ore după consum.

Înaintea fiecărei vizite la me­dic – seara și dimineața, cel puțin 3-7 zile consecutiv, notând da-tele. În funcție de recomandările medicului tău. Sau când te simți rău.

Hipertensiunea arterială (HTA) este o boală diagnosticată de medic. La persoanele adulte se caracterizează prin valori ale TA egale sau mai mari de 140\90 mm Hg, în repaus. Sunt trei grade de HTA.

În marea majoritate a cazurilor, HTA nu are nici un semn, mai rar, ai putea avea niște semne generale de boală: dureri de cap, amețeli, oboseală, grețuri, stări de neliniște inexplicabile, dereglări de vedere, transpirații, înroșirea feței sau/și a ochilor.

Menținerea valorilor înalte ale TA peste 139\90 mm Hg un timp îndelungat are un impact nega­tiv asupra întregului organism, în special, asupra organelor-țintă care suferă în primul rând din ca­uza TA înalte: creier, inimă, rinichi, ochi.

Urgența hipertensiva este re­zultatul tensiunii arteriale înalte necontrolate și se caracterizează prin creșterea rapidă, severă și de durată a tensiunii arteriale, cu va­lori mai mari de 180\120 mm Hg.

Consecințele posibile ale urgenței hipertensive sunt: infarct miocardic; accident vascular ce­rebral (ictus); pierderea funcției renale (insuficiență renală); pier­derea vederii (orbire).

Doar 21 de persoane din 100 supraviețuiesc la un an după o urgența hipertensivă cu risc vital!

Când situația de urgență nu este tratată la timp, oamenii ajung să supraviețuiască aproximativ zece luni.

Cum recunosc urgența hipertensivă

Semnele de alarmă în urgența hipertensivă se caracterizează prin afectarea stării generale și a activităților efectuate la momentul apariției.

Poate fi unul sau mai multe semne: transpirații reci, palidi­tate, febră, scurgeri nazale de sânge, țiuit în urechi; senzație de insuficiență de aer, dureri în piept sau în regiunea inimii, senzația de bătăi neregulate si/sau mai multe bătăi ale inimii (tahicardie); dureri de cap violente, amețeli, greață, vomă, convulsii, dereglări de conștiință, confuzie, somnolență, pierderea conștiinței, comă; dere­glări de vedere – încețoșată, de­dublată.

În caz de urgență hipertensivă, de regulă, se administrează unul din trei preparate în combinație cu sau fără Furosemid 20-40 mg:

  • Nicardipin, 20 mg – oral;
  • Ni­fedipin, 5-10mg – sublingual sau oral;
  • Captopril, 25-50 mg sublin­gual sau oral.

În cazul în care a apărut unul sau mai multe semne de alarmă ce indică o stare de urgență hiper­tensivă, măsoară tensiunea arteri­ală.

În cazul în care ai măsurat TA și valorile acesteia sunt mai mari de 180 mm Hg, fără sau cu semne de alarmă, administrează unul sau doua medicamente recomandate de medic (pe care le am perma­nent cu mine), picături cardiace Tricardin și Corvalol – câte 20-30 de picături de fiecare cu 150 ml de apă.

Culcă-te pe spate cu capul și gâtul ridicat pe pernă sub unghi de 40 grade și sună serviciul me­dical de urgență 112!

Factorii de risc ai hipertensiunii arteriale

Stresul, greutatea corporală în exces, obezitatea, inactivitatea fizică (lipsa de activitate fizica, precum mersul rapid, alergatul, mersul pe bicicletă etc.); excesul de sare sau consumul de bucate sărate, precum murăturile, peștele sărat, brânza de oi, produse pro­cesate, cuburi concentrate de supă; abuzul de alcool, fumatul; dieta bogată în grăsimi; factorul ereditar; diabetul zaharat.

Îndepărtarea factorilor de risc este intervenția de baza în HTA și constituie tratamentul nemedica­mentos al acestei boli.

Modificările stilului de viață sunt recomandate tuturor persoa­nelor în formă fizică bună, până la 80 de ani. Orice schimbare în viață poate fi dificilă, e greu de ieșit din zona de confort! Dar efortul me­rită!

Poți să începi chiar acum să-ți analizezi modul de viață și să găsești acele acțiuni care-ți aduc prejudicii, îți fac viața inconfor­tabilă. Decide să le excluzi și să găsești beneficiile potențiale de care să te bucuri, când vei adopta un mod de viață sănătos. Iar asta presupune să trăiești fără să știi de boală!

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand