Acordarea concediului de odihnă anual în afara programării stabilite, acordarea concediilor de odihnă anuale suplimentare plătite, durata cărora nu este limitată, dar și acordarea dreptului preferențial la angajare, salariaților concediați în legătură cu reducerea numărului sau a statelor de personal din unitate, sunt doar câteva dintre propunerile Confederației Naționale a Sindicatelor din Mol-dova (CNSM), care au fost acceptate pentru modificarea Codului muncii (CM).
Propunerile sindicaliștilor au fost discutate, recent, în cadrul ședinței grupului de lucru tripartit, format sub egida Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS).
Deși în ședințele grupului de lucru tripartit au loc adesea dezbateri în contradictoriu, reprezentanții partenerilor sociali au convenit asupra anumitor propuneri pentru modificarea Codului muncii, care cuprind inclusiv o parte din cele înaintate de CNSM. Celelalte propuneri ale sindicatelor urmează să fie examinate ulterior.
Printre alte propuneri se re-găsește și definirea noțiunii „anul de muncă pentru care se acordă concediul de odihnă anual”. În acest sens urmează să fie completat Codul muncii cu art. 1131. De asemenea, s-a propus acordarea dreptului părților raporturilor de muncă de a conveni, la substituirea termenului de preavizare în cazul concedierii, cu o compensație bănească, care nu poate fi mai mică decât cuantumul salariului mediu pentru perioada de preavizare corespunzătoare. Totodată, sindicaliștii cer protecția drepturilor salariaților prin intermediul contractelor colective de muncă în cazul intentării procedurii de insolvabilitate a unității (în acest sens, va fi completat art. 33 din Codului muncii, conform propunerii Federației Sindicatelor „Agroindsind”).
O altă propunere se referă la perfecționarea procedurii de aplicare a sancțiunii disciplinare, prin stabilirea dreptului salariatului săatragă experți în domeniu în co-misia de anchetă de serviciu ca reprezentanţi din partea acestuia (în acest sens va fi completat art. 208 CM) și altele.
„Toate propunerile pentru amendarea Codului muncii, susținute de grupul de lucru tripartit, vor fi înaintate pentru examinare și avizare în modul stabilit de legislație, fapt care va permite tuturor organi-zațiilor-membre ale CNSM să-și exprime obiecțiile sau propunerile suplimentare asupra acestora”, se precizează în nota informativă la Hotărârea Comitetului Confederal al CNSM despre examinarea propunerilor sindicatelor de modificare și completare a Codului muncii.
Până acum, CNSM a înaintat grupului de lucru tripartit circa 40 de propuneri pentru amenda-rea Codului muncii. Obiectivele principale ale acestor propuneri vizează procedura de încheiere și desfacere a contractului individual de muncă, acțiunea contractului colectiv de muncă în cazul intentării procedurii de insolvabilitate a unității, garanțiile salariaților la efectuarea examenelor medicale periodice, termenul de preavizare în caz de încetare a contractului individual de muncă, dreptul preferențial la (re)angajare a sa-lariaților concediați în legătură cu reducerea numărului sau a statelor de personal și altele.
O parte din propunerile CNSM înaintate spre examinare grupului de lucru tripartit au fost deja transpuse în Codul muncii, prin Legea nr. 115 din 9.07.2020 pentru modificarea și completarea Codului muncii nr. 154/2003.
Actualmente, tabelul cu propunerile unificate, pentru amendarea Codului muncii, înaintate grupului de lucru tripartit de partenerii sociali, precum și de unele ministere, agenții, reprezentanți ai investitorilor străini, reprezentanți ai societății civile și alții conține peste 65 de pagini.