
Foto: flickr.com
Un proiect de modificare şi completare a Legii privind piața produselor petroliere a fost înaintat Guvernulului spre aprobare. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, documentul are scopul de a facilita activitatea de întreprinzător prin admiterea de noi companii pe această piaţă, precum şi de a reduce cheltuielile operatorilor de pe piaţa respectivă.
Proiectul de lege prevede excluderea obligativităţii ca importatorii de produse petroliere principale să dispună de depozite proprii sau închiriate pentru păstrarea unor volume de minimum 5000 de metri cubi de asemenea produse. Totodată, pentru importatorii de gaz lichefiat se propune să fie anulată obligativitatea de a avea depozite proprii sau închiriate pentru păstrarea unui volum minim de 150 de metri cubi de acest tip de gaz. Documentul vizează şi excluderea condiției ca aceşti importatori să dispună de capital propriu în sumă de opt milioane de lei.
Proiectul mai propune exonerarea licențierii importurilor de produse petroliere pentru consum propriu al entităților economice (gospodării agricole, companii de transport etc.), dar fără drept de comercializare pe piața internă. Aceasta va fi înlocuită printr-un sistem de notificare privind volumele și tipul de produs ce urmează a fi importat și prin completarea unei declarații pe propria răspundere a agentului economic implicat în astfel de operațiuni.
Specialiştii sunt de părere că modificările propuse vor avea un impact benefic atât asupra consumatorilor, cât și a mediului de afaceri prin eliminarea barierelor de penetrare pe piață, limitarea practicilor abuzive de formare a prețurilor şi excluderea carențelor existente în mediul concurențial. Eforturile depuse în această direcţie vor fi continuate până la liberalizarea totală a pieței produselor petroliere, conform principiilor economiei de piață.
Astfel, în scopul evitării unor volatilități majore pe piața produselor petroliere, se propune ca prețurile maxime de comercializare cu amănuntul şi cu ridicata a produselor petroliere principale să fie calculate în baza cotațiilor Platt’s Mediterranean. Aceste cotaţii reprezintă prețurile de referință pentru majorita-tea tranzacțiilor cu produse petroliere din zonă.
Totodată, proiectul include prevederi ce oferă Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică dreptul de a interveni în stabilirea plafoanelor marjelor în cauză atunci când rata de schimb va înregistra modificări mai mari de trei la sută de la rata de referință anterioară.