17 iunie 2024
Chisinau
Social

Problemele de refacere a sănătății sindicaliștilor, discutate la vârf

Loading
Social Problemele de refacere a sănătății sindicaliștilor, discutate la vârf
Problemele de refacere a sănătății sindicaliștilor, discutate la vârf
Vocea poporuluiu

În ședința Comitetului Confede­ral al CNSM, care a avut loc pe 11 ianuarie, au fost discutate mai multe probleme importante de ordin social-economic, patrimo­nial, statutar și organizatoric.

Conform ordinii de zi, membrii Comi­tetului Confederal au examinat, mai întâi, chestiunea cu privire la activitatea pe timp de pandemie, precum și implementarea metodelor de îmbunătățire a calității ser­viciilor prestate pentru anul 2022 de către stațiunile balneare „Bucuria-Sind”, „Nufărul Alb” și „Codru”, care aparțin sindicatelor.

Despre cum stau lucrurile în cadrul acestor instituții au vorbit Sergiu Costin, medic-șef la „Bucuria-Sind”, Alexandru Scu­telnic, medic-șef la „Nufărul Alb” și Andrei David, medic-șef „Codru”.

Referindu-se la problemele cu care s-au confruntat în acești doi ani de pandemie, vorbitorii au  menționat că cea mai dure­roasă perioadă a fost în 2020, când le-a fost sistată activitatea  timp de șase luni, stațiunile fiind nevoite să  funcționeze la o capacitate redusă până la 25 la sută. Acest fapt le-a cauzat pierderi enorme. În anul 2021, după ce au fost anulate unele restricții, situația s-a îmbunătățit. Schimba­rea spre bine se simte și la acest început de an, când numărul de pacienți a început să crească, inclusiv al celor din străinătate.

O altă problemă discutată de membrii Comitetului Confederal ține de remune­rarea angajaților. La acest capitol există o mare nedreptate. Potrivit prevederilor actuale, salariile angajaților din stațiunile balneare ce aparțin sindicatelor nu trebuie să depășească 25% din cheltuielile totale ale instituțiilor sanatoriale. Pentru comparație, în instituții similare care activează în aceleași condiții, dar aparțin CNAM, salariul con­stituie 60% din cheltuieli. Sergiu Costin a propus ca problema în cauză să fie rezolva­tă de comun acord cu autoritățile statului, astfel ca toate stațiunile balneoclimaterice să activeze pe principii de egalitate.

Drept răspuns la cele solicitate, Mihail Hîncu, vicepreședinte al CNSM, a menționat că despre problemele cu care se confruntă stațiunile balneoclimaterice ale sindicate­lor a discutat de nenumărate ori cu fostele autorități, dar de fiecare dată acestea nu au fost luate în considerare. Totodată, liderul sindical și-a exprimat speranța că actuala guvernare va fi mai receptivă.

Membrii Comitetului Confederal au aprobat unanim propunerile de pe ordinea de zi cu privire la stabilirea prețurilor la bi­letele de tratament pentru membrii de sin­dicat în stațiunile balneoclimaterice ale CNSM, unde aceștia își vor putea întrema sănătatea.

În ședință au fost discutate și alte chesti­uni organizatorice de interes major.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand