Confederația Internațională Neftegazstroiprofsoiuz a organizat, la Minsk, pe 29 aprilie, în format mixt, ședința Consiliului acestei entități sindicale. În cadrul evenimentului au fost discutate și aprobate chestiuni importante pentru sindicate. La lucrările ședinței a participat, în format on-line, Margareta Strestian, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE).
În ședință au fost abordate următoarele chestiuni: despre rotația membrilor Consiliului Confederației Internaționale a Neftegazstroiprofsoiuz, activita-tea sindicatelor membre ale Confederației, în actualele con-diții social-economice din țările CSI, pregătirea pentru următorul congres al Confederației.
La acest eveniment, au fost semnate două acorduri bilaterale: Neftegazstroiprofsoyuz din Rusia – Kazakhneftegazprofsoyuz din Kazahstan și Neftegazstroiprofsoyuz din Rusia – Sindicatul Belenergotopgaz din Belarus.
Participanții la ședință au discutat și pe marginea proiectului de declarație privind sancțiunile occidentale împotriva industriei petrochimice din Belarus.
Președintele FSCRE, Marga-reta Strestian, în discursul său a vorbit despre modificările în legislația Republicii Moldova pe parcursul anului 2020, și anume vizând completările la Codul muncii cu prevederi ce reglementează munca la distanță.
S-a inițiat procesul de negocieri colective privind semnarea unui Acord adițional la Convenția Colectivă (nivel ramural) pentru anii 2018-2021, încheiată între Societatea pe Acțiuni Moldo-Rusă „Moldovagaz” și FSCRE, a subliniat Margareta Strestian.
Totodată, președintele FSCRE a menționat despre afilierea la Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova a două organizații sindicale primare nou create.
Planul de activitate al Consiliului General al FSCRE în domeniul instruirii sindicale este realizat în format on-line, a precizat Margareta Strestian.
Reamintim că Confederația Internațională Neftegazstroiprofsoiuz a fost înființată în martie 1992 și întrunește în rândurile sale nouă sindicate naționale, reprezentând interesele a peste 1,6 milioane de angajați din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Kazahstan, Republica Moldova, Rusia, Uzbekistan și Ucraina.