22 iulie 2024
Chisinau
Economie

Premierul Natalia Gavrilița dă asigurări că R. Moldova nu va rămâne fără gaze naturale

Loading
Economie Premierul Natalia Gavrilița dă asigurări că R. Moldova nu va rămâne fără gaze naturale
Premierul Natalia Gavrilița dă asigurări că R. Moldova nu va rămâne fără gaze naturale
Vocea poporului

Vom avea gaze naturale, dar nu se știe la ce preț. Asta a de­clarat, într-o conferință de pre­să, premierul Natalia Gavrilița. Ea a subliniat că tariful la gaz va crește pentru consumatorii finali, dar nu a oferit detalii clare. Între timp, negocierile cu „Gazprom”-ul rusesc con­tinuă, iar în paralel, Executivul discută și despre resurse ener­getice alternative.

 

Crește prețul la nivel global

„După cum cunoașteți, ne con­fruntăm cu o criză majoră ge­nerată de creșterea dramatică a prețului la gaze la nivel global. În toată această perioadă, Guvernul a purtat negocieri cu „Gazprom” și a căutat soluții de alternativă. Am comunicat la diferite etape detalii tehnice, dar suntem într-un proces de negociere și unele detalii nu pot fi făcute publice. Mesajul meu pentru cetățeni este că R. Moldova va avea gaz natu­ral, întrebarea e doar la ce preț”, a menționat Gavrilița la conferința de presă.

Premierul susține că a fost me­reu în discuții cu administrația prezidențială din Rusia, au avut loc convorbiri telefonice la nivel înalt, dar negocierile nu sunt de­loc simple.

„Noi înțelegem că există un context global și european speci­fic, că prețul la gazele naturale a crescut vertiginos și că multe sta­te europene au acum probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale. În același timp, R. Moldova, în pofida schimbă­rii guvernelor, a fost un partener stabil al „Gazprom”-ului și și-a onorat obligațiile în baza unor contracte pe termen lung, cu volume stabile contractate. Sun­tem în discuții cu alte guverne și cu companii pentru a identifica furnizori de gaz, am avut nego­cieri la acest capitol cu România, cu Ucraina, cu Polonia și cu alte țări. De asemenea, Guvernul în­cepe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin compania „Energocom”.

Între timp, în legătură cu in­stituirea nivelului de alertă în sectorul gazelor naturale în Re­publica Moldova, SA „Moldo­vagaz” solicită consumatorilor finali să optimizeze, în măsura posibilităților, consumul de gaze. Nu în ultimul rând, acesta vizează întreprinderile industriale, pe care le roagă să respecte cu strictețe volumele contractuale zilnice și lunare de consum de gaze natu­rale, anunțate anterior. Mai mult, reprezentanții companiei furni­zoare solicită consumatorilor să deconecteze sistemele individua­le de încălzire pe perioada cât lip­sesc de acasă, atunci când sunt la lucru sau în deplasare și să reducă capacitatea minimă a consumu­lui utilajelor de gaze pe timp de noapte, inclusiv reducerea con­sumului de gaze în timpul zilei. Consumatorilor noncasnici le se solicită organizarea programului de muncă al angajaților, astfel în­cât să fie redus la maxim timpul de încălzire a încăperilor unde se desfășoară activitatea de produ­cere, dar și adaptarea și organiza­rea regimului de activitate al în­treprinderii în ture, la necesitate.

Pe de altă parte, expertul eco­nomic Veaceslav Ioniță susține că criza gazelor, cu care ne confrun­tăm în prezent, nu este doar pro­blema Republicii Moldova, dar a întregii regiuni.

„Deseori, în astfel de situații, percepția se adeverește a fi mai gravă decât situația reală. Presiu­nea publicului asupra politicului este enormă, iar politicul trebu­ie să întreprindă măsuri corec­te pentru a nu comite greșeli”. Expertul declară că soluțiile pe care le are Republica Moldo­va pentru prețul gazului sunt, în mare parte, de ordin politic, și nu economic.

În opinia sa, criza gazelor va dura maximum doi ani. „După, starea critică se va tempera, iar autoritățile vor înțelege – merită ca Republica Moldova să aibă costuri politice enorme, cu consecințe pentru zeci de ani, pentru a diminua o criză care va dura doi ani?”, susține Ioniță.

Amintim că în Republica Mol­dova a fost instituită stare de alertă în sectorul energetic. Vice-premierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a spus că s-a trecut deja pe păcură, pentru a econo­misi din gaz. El a adăugat că a fost luată și decizia de a oferi mandat „Energocom”-ului de a negocia și procura gaz de pe piețele din Ucraina și din România.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand