22 iulie 2024
Chisinau
Social

Ponderea bătrânilor, în continuă creștere pe întregul glob

Loading
Social Ponderea bătrânilor, în continuă creștere pe întregul glob
Ponderea bătrânilor, în continuă creștere pe întregul glob
tv8.md

Populația lumii este într-un pro­ces continuu de îmbătrânire. În anul 2020, circa 727 de milioane de persoane de pe globul pământesc aveau vârsta de 65 ani și peste. Pon­derea acestor persoane în totalul populației s-a majorat de la 6% în anul 1990 până la 9,3% în anul 2020, iar până în anul 2050 se estimează că aceasta va crește până la 16%.

În Republica Moldova, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), la începutul anului 2021, locuiau peste 580 de mii de persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 22,5% din totalul populației cu reședință obișnuită. Din numărul total al vârstnicilor, circa 350 de mii de persoa­ne erau femei (sau 59,9%), fiecare a treia persoană era între 60-64 de ani, iar peste 60 de mii de persoane (sau 10,5%) consti­tuiau persoanele care au depășit vârsta de 80 ani.

 

Povara bătrâneții

La ai săi 79 de ani, pe doamna Parasco­via din satul Pașcani, raionul Criuleni, care a fost învățătoare la clasele primare timp de 43 de ani, am găsit-o acasă, bătând pă­lării de floarea-soarelui.

– Ce facem vara, toamna, mâncăm iar­na.

– Da cu răsărita ce faceți?

– O să facem puțin ulei cu cea care e mai mărunțică, pe cea mai mășcată o vom da la mâncare. Ne trebuie și nouă câte puțin ulei pentru organism, mai ales după bolile acestea ale noastre, am fost și eu bolnavă, oftează femeia.

Ne spune că cel mai rău o afectează scumpirile, care s-au produs în ultimul timp. În rest, este mulțumită de viața pe care o are.

– E bine, binișor. Aș dori și mai bine, dar deja ce să facem, acceptăm și noi cum este.

– Cu ce probleme vă confruntați zi de zi?

– Cu scumpirile acestea. Tare s-au scum­pit: și produsele alimentare, și gazul, și lu­mina, dar pensia se mărește doar cu 10-20 de lei, mai mult iaca nu ne-au mărit-o, ne spune doamna Parascovia.

În aceeași mahala își trăiește bătrânețea o altă fostă profesoară, care ne-a dezvăluit că a predat timp de 40 de ani educația fizi­că, iar 20 de ani a fost învățătoare la clasele primare. Pe ea am găsit-o în grădina plină de flori din fața casei. Maria Ivanovna, așa cum o cunoaște tot satul, deși are 85 de ani, în fiecare zi iese în grădină și îngrijește de florile ei, care i-au devenit o adevărată pasiune. Locuiește aici de mai bine de 50 de ani, dar a lucrat prin mai toate satele vecine. Dorința pe care o are acum este să meargă la un sanatoriu. Ultima dată nici nu mai ține minte când a fost.

– Aș vrea să mă duc la vreun sanatoriu, undeva, dar nu mă mai duc deja la o așa vârstă.

– Dar nu ați fost niciodată?

– Am fost, la sanatoriul din Dubăsari.

– Cu câți ani în urmă?

– Cu foarte mulți ani.

Pensia abia de le ajunge pentru mâncare

Tot în Pașcani i-am găsit și pe Ion și Ele­na Balan, care tocmai cumpăraseră niște le­gume de la mașina care se deplasa pe ulița lor. Au așteptat-o mult timp, pentru că le este greu să se deplaseze până la magazi­nul din sat. Așa că sunt nevoiți să o aștepte la marginea uliței. Pensia pe care o primesc nu le ajunge de mâncare, pentru că sunt nevoiți să dea o parte pe medicamente.

„Am o pensie de două mii de lei. Aproa­pe toată o cheltuiesc pentru medicamente. Nu pot de picioare și bătrânul meu sufe­ră la fel. Cumpărăm multe medicamente și, când dai să cumperi ceva de mâncare ori să-ți iei o haină, nu poți, că nu-ți ajung bani”, ni se plânge Elena Balan.

Autoritățile locale din Pașcani ne spun că bătrânii de aici au tot mai multe proble­me și abia de reușesc să facă față. „Ajutoa­rele pe care le primim și pe care le putem împărți nu ajung la toți. Ei nu întreabă câți locuitori aveți sau câte persoane în eta­te aveți, ca eu să dau numărul total. Sunt bătrâni care au copii și aceștia trebuie să aibă grijă de ei. Dar avem persoane singu­re, acestora le acordăm mai multă atenție”, susține asistenta socială din localitate, Na­dejda Onică.

Potrivit BNS, ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creştere con­tinuă. În ultimii cinci ani, a crescut cel mai mult ponderea vârstnicilor din grupul de vârstă de 70-74 de ani – de la 13 % la înce­putul anului 2017, până la 19% la începutul anului 2021.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand