
Foto: antem.org
Peste 700 de alolingvi adulţi din ţara noastră, angajaţi ai instituţiilor bugetare, vor învăţa gratuit, în anul de studii 2015-2016, limba română în cadrul unui program implementat de Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM).
Lucia Cucu, directorul ANTEM, a menţionat, la un eveniment recent, că, în acelaşi timp, alte 150 de persoane din regiunea transnistreană a ţării noastre vor însuşi limba de stat prin intermediul unui program de învăţare la distanţă.
„Deşi peste 5000 de alolingvi au beneficiat deja de astfel de cursuri, an de an, solicitările din partea doritorilor de a le urma depăşesc cifra de 3000, care nici măcar nu reflectă situaţia în întregime”, a constatat Lucia Cucu.
Cunoaşterea limbii române le oferă reprezentanţilor minorităţilor naţionale acces pe piaţa muncii, dar şi la informaţii din orice domeniu de activitate, a constatat în acelaşi context Elena Beleacova, directorul general al Biroului Relații Interetnice. În timpul apropiat, membrilor Guvernului le va fi propus spre aprobare proiectul Strategiei naţionale de integrare a minorităţilor naţionale, document care ar putea să impulsioneze procesul de învăţare a limbii oficiale de către alolingvi, a accentuat Elena Beleacova.
Programul ANTEM de instruire lingvistică a minorităţilor naţionale este un bun exemplu de transpunere în practică a principiului legat de respectul pentru diversitate în baza căruia funcționează Oficiul Înaltului Comisar pentru Minoritățile Naționale OSCE de la Haga. Henrik Villadsen, directorul oficiului în cauză, a apreciat în cadrul aceluiaşi eveniment că OSCE sprijină financiar acest program şi va continua să-l susţină şi în viitor.
La rândul său, Corina Fusu, ministrul Educaţiei, a declarat pentru „Vocea poporului” că se gândeşte la un program complex prin care alolingvilor să le fie oferite cursuri de predare a limbii române de calitate, dar şi la un preţ accesibil. Dânsa a subliniat că mai multe structuri subordonate instituţiei pe care o conduce sunt preocupate de aceeaşi problemă ca şi ANTEM.
Resursele de care dispune ANTEM sunt cam modeste, iar reprezentanţii Ministerului Educaţiei se gândesc cum să le complementeze, a apreciat Corina Fusu. În prezent, cursuri de predare a limbii române pentru alolingvii adulţi mai sunt organizate la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, la Universitatea de Stat din Moldova, dar şi la Centrul de Cultură şi Asistenţă Didactică „Casa Limbii Române”. De menţionat că ANTEM este în prezent singura organizaţie care oferă doritorilor posibilitatea de a învăţa limba română la distanţă. În acest moment, prin intermediul metodei respective însuşesc gratuit limba oficială a ţării noastre peste 200 de persoane.
Totodată, în acest an, ANTEM va aplica şi metoda combinată de instruire – tradițională sau în sala de studii și la distanță – în cazul a 150 de beneficiari, înscriși la nivelul B2 de învăţare a limbii române prin intermediul cursurilor organizate de ANTEM. Metoda combinată a fost testată cu succes în anul de studii 2014-2015.