Sunt administrator al unei societăți cu răspundere limitată. Întreprinderea preconizează concedierea a două persoane care dețin statut de pensionar pentru limită de vârstă. Organizație sindicală la întreprindere nu avem, însă, în timpul apropiat, e posibil să se constituie. Pentru evitarea oricăror dubii în procesul de concediere a acestor persoane, rog să ne spuneți: care sunt particularitățile aplicării prevederilor art. 87 din Codul muncii referitoare la solicitarea opiniei consultative în cazul concedierii salariaților? Cum se preavizează salariatul, sub semnătură, despre concediere, în cazul în care acesta refuză să depună semnătura în acest sens?
Vladimir Cosataev, Rezina
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Deținerea statutului de pensionar pentru limită de vârstă constituie temei de sine stătător pentru desfacerea contractului individual de muncă în temeiul art. 86, alin. (1), lit. y1) din Codul muncii. Or, în temeiul acestei norme, angajatorul este în drept (dar nu obligat) să concedieze salariatul care deține statutul de pensionar pentru limită de vârstă.
Art. 87. din Codul muncii stabilește procedura solicitării opiniei consultative a organului sindical în cazul concedierii unor salariați.
Și anume, dacă salariatul care deține statut de pensionar pentru limită de vârstă este membru de sindicat, atunci, la concedierea acestuia, angajatorul trebuie să respecte suplimentar cerințele art. 87 alin. (1) din Codul muncii, conform cărora concedierea membrilor de sindicat în temeiul art. 86 alin. (1) lit. y1) din Codul muncii poate avea loc doar cu consultarea prealabilă a organului sindical din unitate.
Cu alte cuvinte, la concedierea salariatului membru de sindicat, inclusiv pe motivul deținerii statutului de pensionar pentru limită de vârstă, angajatorul este obligat să solicite doar opinia consultativă a organului sindical din unitate. În cazul în care salariatul supus concedierii nu are calitatea de membru de sindicat sau la unitatea respectivă nu este constituită organizație sindicală primară, prevederile alin. (1) ale art. 87 din Codul muncii nu pot fi aplicate de angajator.
Prevederile alin. (2) și alin. (3) ale art.87 din Codul muncii sunt aplicabile doar la concedierea persoanelor alese în organele sindicale și neeliberate de la locul de muncă de bază, precum și la concedierea conducătorilor organizației sindicale primare (organizatorilor sindicali) neeliberați de la locul de muncă de bază.
Referitor la preavizarea salariatului, menționăm următoarele. Potrivit art. 184, alin. (1) din Codul muncii, angajatorul este obligat să preavizeze salariatul, prin ordin, sub semnătură, despre intenția sa de a desface contractul individual de muncă, cu 14 zile calendaristice înainte de concediere pe motivul deținerii de către salariat a statutului de pensionar pentru limită de vârstă (art. 86 alin. (1) lit. y1 din Codul muncii). În această perioadă de preavizare, salariatului i se acordă cel puțin o zi lucrătoare pe săptămână, cu menținerea salariului mediu, pentru căutarea unui alt loc de muncă.
Ordinul angajatorului privind încetarea contractului individual de muncă, potrivit art. 81, alin. (3) din Codul muncii, se aduce la cunoștința salariatului, sub semnătură, cel târziu la data eliberării din serviciu. Refuzul salariatului de a confirma prin semnătură comunicarea ordinului de concediere se fixează într-un proces-verbal semnat de un reprezentant al angajatorului și un reprezentant al salariaților.
Faptul că la întreprinderea pe care o administrați nu este constituită, deocamdată, organizație sindicală primară, după noi, exclude posibilitatea unei activități eficiente de parteneriat social la nivel de unitate, în vederea realizării drepturilor și intereselor sociale și economice ale părților. În această ordine de idei, CNSM rămâne dispusă să vă acorde suport în măsura în care lucrurile țin de competența sa.