4 October 2024
Chisinau
Social

O strategie ce ar trebui să revoluționeze sistemul de sănătate

Loading
Social O strategie ce ar trebui să revoluționeze sistemul de sănătate
O strategie ce ar trebui să revoluționeze sistemul de sănătate
elpais.com

Pandemia de Covid-19 a demonstrat încă o dată lu­mii întregi cât de important e sistemul de sănătate și că acest domeniu ar trebui să fie prioritar la capitolul finanțare din partea sta­tului, pentru a putea oferi populației servicii medica­le de calitate. De exemplu, cheltuielile pentru ocro­tirea sănătății în Republi­ca Moldova, raportate la Produsul Intern Brut, sunt de 2,2 ori mai mici decât media din UE. Cheltuielile publice pentru sănătate au constituit doar 4,1% din PIB în anul 2019 față de 5,6% în anul 2010.

Dar pentru că lucrurile nu mai pot fi lăsate la voia întâmplării, într-o dinamică negativă, a fost elaborată Strategia Națională de Sănătate pentru anii 2022-2031.

Documentul are șase compo­nente de bază pe care se va axa următorul plan de activitate al Mi­nisterului Sănătății. Printre acestea se numără guvernarea sistemu­lui de sănătate, finanțarea acestu­ia, resursele umane din domeniu, medicamente și dispozitive me­dicale, prestarea serviciilor de să­nătate, sănătatea publică. Cei interesați de detaliile strategiei

vor putea vedea documentul de-acum încolo pe pagina de transparență decizională www.particip.gov.md. Scopul esențial al strategiei este de a dezvolta sistemul național de sănătate în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2030 (ODD).

 

Șase componente de bază

Proiectul Strategiei Naționale de Sănătate 2031 reprezintă prin-cipalul document de politici publice de planificare strategică pentru sistemul de sănătate, care va cuprinde șase componente de bază în următorii 10 ani.

În linii generale, în următo­rii 10 ani, Ministerul Sănătății își propune să atingă cinci obiective specifice:

  • Dezvoltarea și aplicarea unui proces decizional transparent prin care Ministerul Sănătății și instituțiile sistemului de sănăta­te comunică eficient și accesibil cetățenilor Republicii Moldova și părților interesate despre decizii­le ce urmează să fie luate.
  • Creșterea nivelului de res­ponsabilizare a instituțiilor siste­mului de sănătate pentru acțiuni și inacțiuni în domeniu și comu­nicarea acestora cu regularita­te către toate părțile interesate și cetățenilor.
  • Creșterea nivelului de par­ticipare a părților interesate și cetățenilor în procesul decizional în sănătate și asigurarea partici­pării active și fără constrângeri în cadrul deliberărilor.
  • Fortificarea mecanismelor prin care procesele de reprezen­tare, luare a deciziilor, angajare în instituțiile sistemului de sănă­tate, care sunt angajate în execu­tare și care promovează integrita­tea la toate nivelurile (individual, instituțional și de sistem).
  • Dezvoltarea capacităților sis­temului de sănătate și a instituțiilor medicale în oferirea de soluții in­formate de evidențe și rezulta­te ale cercetărilor științifice care să asigure cel mai bun rezultat, dintre resursele alocate și obiec­tivele stabilite susținute de un sistem robust de monitorizare și evaluare a politicilor.

Referindu-se la Strategia Națională de Sănătate pentru anii 2022-2031, Aurel Popovici, pre-ședintele Federației Sindicale „SĂNĂTATEA”, a pus accentul pe resursele umane.

„Este binevenit faptul că unul dintre pilonii acestei strategii ține de resursele umane. Noi ne dorim ca acțiunile propuse să fie între­prinse cât mai rapid. Angajații din sistem trebuie să fie asigurați cu toate cele necesare ca ei să poată să-și desfășoare activitatea în condiții optime. Încă în anul 2016, a fost adoptată Strategia de dez­voltare a resurselor umane din sis­temul de sănătate pentru perioada 2016-2025. Pe hârtie au fost stipu­late niște lucruri foarte bune, dar aceste idei nu au dat rezultatele așteptate. Acea strategie se baza pe faptul că Organizația Mondia­lă a Sănătății, într-un studiu făcut în 2015-2016, prevestea o lipsă a lucrătorilor medicali în Europa în 2020, cifrată la un milion de persoane”, a menționat liderul sindical.

 

Sindicatele din sănătate pun accentul pe resursele umane

 

Aurel Popovici a menționat faptul că, în condițiile în care există o criză globală de lucrători medicali, e greu să-i reții pe tinerii absolvenți într-un sistem cu salarii mici, cu condiții de muncă grele etc.

„Ne îngrijorează acest lucru și trebuie de întreprins ceva, ca tine-rii să dorească să rămână în siste­mul nostru de sănătate. Motivul este că ei au posibilitatea de a merge să profeseze în alte țări, unde nivelul de salarizare e cu mult mai înalt și sistemul medical este mai dezvoltat”, a spus acesta.

Strategia Națională de Sănă­tate pentru anii 2022-2031 se va afla în dezbateri publice timp de o lună, adică până la finele lunii ianuarie curent, după care va fi prezentat Cabinetului de miniștri, care urmează să-l aprobe.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand