16 iunie 2024
Chisinau
Social

Numai o societate cu un nivel înalt de cultură poate să creeze bunuri materiale

Loading
Social Numai o societate cu un nivel înalt de cultură poate să creeze bunuri materiale
Numai o societate cu un nivel înalt de cultură poate să creeze bunuri materiale
mc.gov.md

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc, pe 28 martie, ceremonia de în­mânare a premiilor Ministeru­lui Culturii pentru anul 2021, ediția a 9-a. Eveniment care i-a adus în prim plan pe cei mai importanţi creatori şi pro­motori ai culturii naționale.

Prezentă la eveniment, prim-mi­nistrul Natalia Gavrilița a menționat că decernarea premiilor Ministerului Culturii este o apreciere pentru acei oameni care, în pofida presiunii aces­tor timpuri dificile, își dedică viața că­utării unor sensuri prin care reușesc să-i aline și să-i ajute pe cei din jur. ”Oamenii culți și societățile civilizate ridică scutul artei în fața instinctului dominant de a călca pe alții pentru a avea mai mult, de a pune intere­sul personal în fața comunităților, de a aplica violența acolo unde nu este înțelegere. În aceste vremuri grele pentru țara noastră, în care auzim zgomotul luptelor care distrug țara vecină, o să vă rog să țineți sus acest scut, să continuați să faceți artă, pen­tru că aceasta este ce va rămâne”, a subliniat prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a afirmat că doar un popor care are stare de spirit poate să dea naștere valorilor culturale. „Ne convingem pe exemplul vecinilor noștri că starea de spirit înseamnă de fapt reziliență, înseamnă, de fapt, reușită, inclusiv atunci când ești atacat. Starea de spi­rit a vecinilor noștri face inclusiv ca acest război să aibă șanse de izbândă. Investind în cultură, de fapt investim în reziliența țării. Trebuie să ne conso­lidăm în jurul culturii pe care o avem, să o promovăm, să o mișcăm mai departe și cu ocazia asta vreau să-i felicit și să mă închin în fața tuturor oamenilor care activează în domeniul culturii”, a subliniat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Cu premiul de excelență pentru întreaga activitate a fost distins com­pozitorul Eugen Doga, cu premiul ”Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale – Slava Sambriș, regizor-șef și director artistic la Teatrul Republi­can ”Luceafărul” și Dan Melnic, actor la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, cu premiul ”Constantin Stere” în do­meniul  literaturii – scriitorii Constan­tin Cheianu și Claudia Partole, cu pre­miul ”Vladimir Curbet” în domeniul coregrafiei – Alexandru Balan, artist de balet la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, cu premiul ”Mi­hai Grecu” în domeniul artelor plasti­ce – pictorița Eudochia Robu.

Premiul Artă plastică contempo­rană a fost obținut de artistul plastic Ghenadie Popescu, premiul ”Gavriil Musicescu” în domeniul muzicii – de flautistul Ion Negură și duetul de pianiști Anatolie Lapicus și Iurie Ma­hovici, premiul ”Ștefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei – de Maria

Ciocanu, cercetătoare la Muzeul Na-țional de Etnografie și Istorie Natura­lă, premiul ”Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic – de Aliona Manciu, șef Serviciu Asistență Metodologică de Specialitate, BPR „D. Cantemir” din Ungheni, premiul ”Ghe­orghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media – de Maria Mocanu, realizatoarea emisiu­nii „Dor de Izvor”, Radio Chișinău, iar premiul ”Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei – de regizorii de film Dragoș Turea și Olga Lucovnicova.

„La momentul acesta chiar am ne­voie de acest premiu. Să ştiţi că îmi trebuie, că eu nu am niciun venit de­cât cel din muzică şi un venit foarte important din partea spectatorilor”, a declarat maestrul Eugen Doga, pre­zent la ceremonia de înmânare a pre­miilor Ministerului Culturii.

„Faptul că ni se dă acest premiu, ne spune că e bine să continuăm să scri­em cărţi bune”, a declarat Constantin Cheianu.

„Este o recompensă a unei munci de 50 de ani în aceeaşi instituţie, anul acesta împlinesc 50 de ani de muncă muzeală”, a declarat Maria Ciocanu.

„Cred că muzica este acel limbaj care nu depinde de naţionalitate, este pentru toţi şi cred că muzica e menită să aducă Pace pe Pământ”, a declarat Iurie Mahovici.

La cea de-a 9-a ediţie a Galei pre­miilor, Ministerul Culturii a premiat 20 de personalităţi.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand