4 October 2024
Chisinau
Social

Noile restricții lovesc și mai dur în sectorul HoReCa

Loading
Social Noile restricții lovesc și mai dur în sectorul HoReCa
Noile restricții lovesc și mai dur în sectorul HoReCa
Vocea poporului

Cine plătește factura pan­demiei? Această întreba­re și-au pus-o mulți dintre noi în decursul a aproape doi ani, de când Republi­ca Moldova, alături de alte țări, trece prin pandemia de Covid-19. Mii de oameni au rămas fără un loc de muncă, sute de firme și-au sistat ac­tivitatea, iar altele au trecut la munca de la distanța.

Sectorul HoReCa a fost cel mai afectat de pandemia de Covid-19, iar multe măsuri stabi­lite de autorități nu le sunt clare nici până astăzi cetățenilor și an­treprenorilor. Cel puțin, aceasta au arătat datele unui studiu cu genericul „Impactul pandemiei de Covid-19 asupra sectorului HoReCa și măsuri pentru menține-rea și crearea locurilor de muncă”, lansat la începutul anului curent.

Situația a rămas neschimbată în ultimul timp, iar asta ne lasă și mai mult în ceață. „Suntem foarte supărați de ce se întâmplă. Multe întreprinderi și-au sistat activitatea, dar am pierdut și mulți angajați. Unii au fost concediați, alții au plecat. Angajatorii nu au cu cine lucra. În plus, după ultima decizie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), care prevede că, începând cu 1 octom­brie, în localitățile aflate sub cod roșu de alertă epidemiologică, în restaurante și cafenele vor putea intra doar persoanele care dețin un certificat de vaccin sau test la Covid-19, situația s-a agravat și mai mult. Multe dintre comenzile care erau pentru luna octombrie au fost anulate, pentru că cetățeanul nu are bani să mai plătească și pentru acel test, pe care ar trebui să-l facă la intrare în local. În plus, nu ajung angajați. În fiecare zi ne sună angajatori și ne întreabă dacă nu avem bucătari, chelneri, pentru localurile care rămân deschise. E o situație foarte complicată. Prima dată am ajuns în astfel de situație și chiar nu știu cum să procedăm”, ne spune Valentina Chiriac, președinta Federației Sindicale a Lu­crătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum,Servicii, Restaurane și Hoteluri „SindLUCAS”.

 

La nuntă, doar cu certificat Covid

După ultima ședință, CNESP a publicat noile hotărâri, deloc îm­bucurătoare pentru unii agenți economici. Începând cu 1 octom­brie, în localitățile aflate sub cod roșu de alertă epidemiologică, în restaurante și cafenele vor putea intra doar persoanele care dețin un certificat Covid-19. Astfel de certificate vor fi necesare și pentru a merge, de exemplu, la o nuntă sau chiar la sport. Iar de ceva timp, sunt cerute pentru a putea urmări un spectacol sau un concert. La aceste evenimente vor putea par­ticipa cel mult 100 de persoane în spații închise sau 150 – în spații deschise. Zonele de agrement, parcurile de distracție și cluburile de noapte își vor sista activitatea. Certificatul va deveni obligatoriu și la frecventarea sălilor de sport, în timp ce antrenamentele de grup vor fi sistate. Luna octombrie  în­cepe și fără concerte, spectacole și festivaluri în aer liber.

Când spunem „certificat Co­vid”, se are în vedere un act care confirmă fie vaccinarea, fie un test negativ sau cel de prezență a anti­corpilor. Asta înseamnă că, la intra­re, clienții vor fi obligați să prezinte un test negativ la coronavirus, nu mai vechi de 72 de ore. Certificatul de vaccinare cu două doze, care va fi valabil doar dacă au trecut cel puțin 14 zile sau un document care confirmă că persoana are anticorpi. Noua regulă le dă bătăi de cap ad­ministratorilor localurilor, care încă nu știu exact cum își vor desfășura activitatea în aceste condiții.

 

Reguli care dezamăgesc

„Eu înțeleg logica, dar nu înțeleg mecanismul. Deci vine omul la mine în local, prezintă certificatul de vaccinare. Eu trebuie să cer și buletinul lui, dar astea sunt date cu caracter personal. Noi nu avem dreptul să acumulăm astfel de date și nici să le cerem”, opinează Vlad Șuleanschi, administratorul unui local din Chișinău.

O altă regulă care îi dezamăgește pe cei care activează în sec­torul HoReCa este că în interiorul localurilor pot fi admiși clienți pe doar 50 la sută din numărul de locuri existente. Administratorii spun că regula nu își are rostul, de vreme ce clienții sunt obligați să prezinte certificatul Covid-19. În schimb, la terase, numărul vizita­torilor nu este limitat.

Urmare a unor neclarități cu privire la accesul oaspeților în in­teriorul unităților de alimentație publică, Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) a înaintat zilele trecute o adresare Comisiei Naționale Ex­traordinare de Sănătate Publică, prin care îi cere modificarea unor puncte, și anume cele care vizează restricțiile de acces ale unor vizita­tori în localuri.

„Unitățile de alimentație publi­că ce au la bază principiul autoser­virii sunt cunoscute prin procesul de alegere a bucatelor expuse de tipul bufet, achitarea la aparatul de marcat, ulterior consumatorul cu propria tavă de produse poate decide unde să ia loc: în interior sau în afara unității. În acest caz, conform hotărârii CNSP, o per­soană care nu deține un certificat Covid nu poate intra în unitate pentru a procura produse și a lua loc chiar la terasa unității unde este permisă activitatea fără restricții de certificare”, se precizează în scrisoarea MĂR, care cere autorităților să  ia atitudine în acest sens.

Potrivit datelor oferite de Mi­nisterul Sănătății, până acum, în Republica Moldova s-au vaccinat peste 760 de mii de oameni, adi­că aproximativ 30 la sută din toată populația.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand