Cu ocazia Zilei Internaționale a solidarității oamenilor muncii, marcată anual pe 1 mai, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat, în fața Palatului de Cultură al Feroviarilor, un miting cu genericul „Muncă decentă – viitor european!”. Sindicaliștii au subliniat că drepturile celor care muncesc și contribuie la dezvoltarea țării trebuie respectate și că această zi reprezintă o oportunitate de a atrage atenția întregii societăți asupra acestui aspect.
De asemenea, CNSM a cerut condiții mai bune de lucru, cum ar fi salarii mai mari, egalitate de șanse și îmbunătățirea măsurilor de protecție a sănătății angajaților. Sindicaliștii și-au propus să scoată în evidență necesitatea asigurării condițiilor de viață și de muncă europene pentru salariații din Republica Moldova. Totodată, participanții la miting au subliniat importanța promovării păcii, a muncii decente, solidarității și valorilor europene.
La eveniment au participat conducerea CNSM, lideri ai centrelor sindicale național-ramurale, re-prezentanți ai Comisiei de Femei și Comisiei de Tineret a CNSM, activiști sindicali din diferite ramuri ale economiei naționale.
Sindicatele au cerut condiții de trai și de muncă europene pentru salariații din Republica Moldova
„Este semnificativ faptul că mitingul consacrat Zilei Internaționale a solidarității oamenilor muncii se desfășoară în fața Palatului de Cultură al Feroviarilor, întrucât partenerii sociali din ramura respectivă, Calea Ferată din Moldova și Federația Sindicală a Feroviarilor au arătat în practică precum că, printr-un dialog veritabil și responsabil, poate fi soluționată orice problemă din domeniul muncii și cel social-economic cu care se confruntă salariații din ramură”, a menționat, în discursul său, președintele CNSM, Igor Zubcu.
„Ținând cont de faptul că scopul primordial al sindicatelor este reprezentarea și protejarea drepturilor și a intereselor social-economice, profesionale, de muncă ale membrilor de sindicat, precum și pornind de la statutul Republicii Moldova de țară candidată la Uniunea Europeană, susținem perspectiva europeană ce poate asigura bunăstarea cetățenilor, realizând modelul european de dezvoltare care prețuiește libertatea, onestitatea și munca decentă. Considerăm că salariul minim trebuie să asigure o pensie minimă. Promovarea perfecționării legislației în domeniul salarizării în sectorul bugetar și în cel real în vederea sporirii motivației și menținerii salariaților în economia națională este una dintre prioritățile sindicatelor. Drepturile lucrătorilor trebuie respectate, ei merită un trai decent”, a accentuat Igor Zubcu.
Republica Moldova, codașă la capitolul salarii decente
Dacă ne raportăm la salariile europene, Republica Moldova e la o distanță uriașă. Din luna ianuarie anul curent, salariul minim la noi în țară este de 4000 de lei. Acesta este oferit pentru un program complet de lucru, care este în medie 169 de ore pe lună. CNSM pledează ca acesta să fie majorat până la 5800 de lei, ceea ce reprezenta o jumătate din actualul salariu mediu pe economie. Asta în timp ce în Luxemburg, de exemplu, salariul minim pentru angajații necalificați este de 2387 de euro, iar salariul minim lunar pentru angajații calificați nu este mai mic de 2864 de euro. Germania se află pe locul doi în clasamentul salarial, unde este înregistrat un salariu minim lunar de 1981 de euro, aceasta fiind urmată de Belgia, cu salariul minim lunar de 1955 de euro.
Victor Mînzu lucrează în mină de mai bine de 30 de ani. Bărbatul spune că munca sub pământ este una grea, iar vârsta de pensionare din Republica Moldova este prea înaintată pentru cei care au un astfel de loc de muncă.
„Ni s-a luat vechimea în muncă pentru a putea ieși la pensie, care era mai scurtă. Adică, înainte, după 10 ani lucrați sub pământ, la 50 de ani ieșeai la pensie. Acum, suntem egalați cu toții, adică la aceeași vârstă, dar munca noastră e foarte grea. Fizic, timp de 7 ore în subteran, fără aer. Sub pământ, în fum, colb – e greu. Ieșim la pensie, primim două pensii și la a treia ne strânge Dumnezeu”, ne spune oftând Victor Mînzu, pe care l-am întâlnit la miting.
Dreptul la condiții de muncă corecte, încălcat
În plus, oamenii se plâng că le este încălcat dreptul la muncă corectă și legală. Mulți nu au contract oficial de muncă, iar asta vine la pachet cu nerespectarea dreptului la zile de odihnă și concediu.
„Se încalcă și orele de muncă. Sunt întreprinderi care dau concediu doar 12 zile. Noi dorim un salariu decent, un salariu mai mare, ca să putem trăi decent. Acesta ar fi unul de minimum 10 mii de lei”, ne spune un alt muncitor prezent la miting.
„Ziua de astăzi ne-a unit pe toți pentru a marca o zi importantă pentru omul muncii – Ziua Muncii. Despre muncă putem vorbi foarte mult, deoarece este un drept consfințit în Constituție, un drept care trebuie să fie asigurat fiecărui om pentru a munci și a-și putea întreține familia și a duce un trai decent. Toți ne dorim să avem un trai decent în țara noastră. Ne dorim ca forța de muncă tânără să nu emigreze și facem apel către cele trei puteri ale statului să întreprindă măsuri urgente pentru a stopa migrația forței de muncă tinere”, a spus, în alocuțiunea sa, Angela Otean, secretar general al Federației „Sindlex”.
„Oare salariul minim de astăzi, fiind patru mii de lei, ne garantează ca să ducem o viață decentă? Sigur că nu. De fiecare dată când am trecut printr-o schimbare, criză, am fost nevoiți să ne adaptăm și să înțelegem că situația financiară este dezastruoasă. Da, Republica Moldova este în continuă transformare, fiind afectată de evenimente regionale și globale, precum este, evident, creșterea prețurilor la resursele energetice și la produsele alimentare. Dar fără asigurarea unor condiții de trai și de muncă acceptabile nu se vor putea clădi economii și societăți echitabile și puternice. În contextul de dezvoltare al țării, dimensiunile cele mai importante ale calității vieții sunt indiscutabil veniturile, condițiile de trai, educația, cultura etc. Veniturile sunt la baza piramidei necesităților umane. Vrem ca salariile minime din țară să asigure un trai decent”, a menționat Jana Șveț, reprezentantă a Federației Sindicatelor din Comunicații.
„Sindicatele constituie centura de pro-tecție socială și profesională a celor care muncesc. Sindicatele pledează nu pentru egalitate în sărăcie, dar pentru dreptul de a munci și de a trăi decent. Prin acțiuni de protest, prin negocieri mult prea obositoare, sindicatele au obținut de la guvernanți puținul pe care îl avem din multul pe care îl merită cu adevărat omul muncii” , a spus Petru Chiriac, vicepreședinte al Asociației Obștești a Veteranilor Mișcării Sindicale.
Potrivit datelor statistice, rata de ocupare a forței de muncă în Republica Moldova, în anul 2021, a constituit 40,5%, în timp ce în UE a atins 75%. Diferențe se înregistrează și la durata medie a săptămânii de muncă – 39,4 ore pe săptămână în Republica Moldova și 36,4 ore în țările Uniunii Europene.
Printre țările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără Belgia, Canada, Germania, Grecia, India, Italia, Spania, Turcia ș. a. În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago (SUA) din 1886, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.