14 aprilie 2024
Chisinau
Economie

Mecanism global de combatere a evaziunii fiscale, asimilat şi în ţara noastră

Loading
Economie Mecanism global de combatere a evaziunii fiscale, asimilat şi în ţara noastră
Mecanism global de combatere a evaziunii fiscale, asimilat şi în ţara noastră

 

 

lacat-la-poarta

Foto: amencugetliber.com

Un acord de cooperare între Guvernul ţă­rii noastre şi Guvernul Statelor Unite ale Americii, axat pe implementarea prevede­rilor Actului privind îndeplinirea obligaţi­ilor fiscale referitoare la conturile străine (FATCA), a fost semnat de curând.

 

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţe­lor, în reglementările fiscale internaţionale, acest document serveşte drept standard de nivel global în măsurile de combatere a evaziunii fiscale. În consecinţă, tot mai multe ţări recurg la aplicarea unor mecanisme de acest gen.

Acordul interguvernamental semnat de curând prevede că instituţiile din domeniul financiar ban­car şi nebancar, care cad sub incidenţa prevederi­lor FATCA, vor raporta Serviciului Fiscal al SUA informaţii despre conturile financiare deţinute de către contribuabilii americani sau de către entităţi­le străine cu acţionariat format în mod substanţial de contribuabili americani.

În caz contrar, instituţiile respective vor trebui să reţină la sursă cuantumul de 30 la sută din va­loarea tuturor plăţilor din SUA către instituţiile ne­participante FATCA şi către deţinătorii de conturi care nu acceptă să dezvăluie informaţiile necesare.

Reprezentanţii ministerului sus-menţionat sus­ţin că acest acord a fost semnat în scopul alăturării ţării noastre celorlalte state ale lumii care aplică standardul internaţional FATCA, iar acest lucru va genera îmbunătăţirea relaţiilor de cooperare cu acestea.

De menţionat că, pentru combaterea evaziu­nii fiscale, Congresul SUA a adoptat, pe 18 martie 2010, un act privind îndeplinirea obligaţiilor fiscale cu privire la conturile străine (Foreign Account Tax Compliance Act – FATCA). Documentul implică o modificare esenţială a regulilor de impozitare a mijloacelor financiare deţinute de către persoanele cetăţeni ai SUA în conturile instituţiilor financiare străine din domeniul financiar bancar şi nebancar.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand