5 October 2024
Chisinau
Dialoguri

Maria SCORPAN: „Mergem înainte, nu avem dreptul să-i abandonăm pe membrii de sindicat”

Loading
Dialoguri Maria SCORPAN: „Mergem înainte, nu avem dreptul să-i abandonăm pe membrii de sindicat”
Maria SCORPAN: „Mergem înainte, nu avem dreptul să-i abandonăm pe membrii de sindicat”
Vocea poporului

Federația Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor (FSTD) are un nou lider ales în cadrul ședinței Consiliului Fede­raţiei din 4 mai, anul curent. Este vor­ba de Maria Scorpan, aleasă în această funcție după trecerea în neființă a re­gretatului Boris Rojnevschi, care a fost președinte al acestei Federații în ultimii 20 de ani.

– Dnă Scorpan, ați preluat funcția de președinte într-o perioadă destul de complicată nu doar pentru sindicate, ci pentru întreaga lume. Cu ce sentimen­te ați acceptat noua poziție, de altfel, foarte responsabilă?

– Consiliul Federației a decis să preiau funcția de președinte al Federației Sindica­telor Transportatorilor și Drumarilor. A fost o onoare pentru mine, dar, în același timp, îmi dau seama că în condițiile actuale e destul de dificil, dar trebuie să mergem înainte, să le apărăm drepturile membrilor noștri de sindi­cat. Nu avem dreptul să-i abandonăm tocmai acum.

– Dvs. aveți o experiență bogată în sindicat, fiind anterior contabil-șef și vă sunt bine cunoscute atribuțiile unui președinte, fiind alături de regretatul Boris Rojnevschi mulți ani…

– Într-adevăr, situația e foarte grea. E greu, în primul rând, că ne-am despărțit de un conducător foarte bun, alături de care ne simțeam protejați, în siguranță. Dar viața merge înainte și sindicaliștii așteaptă acțiuni concrete din partea noastră. Situația social-economică a salariaților întotdeauna a fost pe ordinea de zi a comitetului executiv. În prezent, Federaţia Sindicatelor Transportato­rilor și Drumarilor are în componența sa 22 de organizații sindicale primare, cu un activ de 2834 de membri de sindicat.

– Cum au activat membrii federației dvs. în pandemie?

– La drumuri nu se poate lucra la distanță. S-a lucrat pe șantiere, fără pauze. Noi avem grijă ca să li se ofere echipamentul de protecție necesar, haine, să fie asigurați cu apă, căci se muncește cu asfalt încins. Cerem permanent salarii majorate, fiindcă se lucrea­ză în condiții dificile. Din păcate, nu este o ramură atractivă pentru tineri. Se întâmplă ca aceștia să se angajeze, capătă experiență și pleacă apoi peste hotare, unde sunt mult mai bine plătiți. Majoritatea angajaților sunt de vârsta a treia. Toți sunt profesioniști buni, fi­indcă activează la o întreprindere zeci de ani.

La ultimul congres al Federației, am apro­bat convenția colectivă, unde sunt inclu­se mai multe lucruri în folosul salariatului, membru de sindicat. Noi ne străduim să fie îndeplinite aceste prevederi. Suntem mereu în discuții cu conducătorii de întreprinderi. Din păcate, din cauza instabilității politice din Republica Moldova, foarte des se schimbă șefii. Și noi suntem nevoiți să o luăm de la capăt cu negocierile.

– Cu ce întrebări se adresează cel mai des membrii de sindicat la dvs.?

– Cel mai des cer să intervenim în asigura­rea condițiilor de muncă, astfel încât să le fie protejată sănătatea, să aibă unde se odihni în pauzele de muncă, evident, cer și salarii mai mari.

– Care sunt planurile de viitor?

– În următoarea perioadă vom desfășura mai multe activităţi pentru a proteja dreptu­rile şi interesele profesionale, de muncă, ale salariaţilor, membri de sindicat. Vom asigu­ra garanţiile social-economice, nu numai la nivel naţional, dar şi la nivel de unitate; re­glementarea condiţiilor de muncă şi securi­tatea muncii, a regimului de muncă şi odihnă, salarizarea, precum şi negocierea mai multor garanţii pentru angajaţii de la întreprinderi şi organizaţii care activează în ramură. Totodată, vom contribui la promovarea dialogului soci­al şi la reglementarea relaţiilor cu organele administrative, pentru asigurarea soluţionării problemelor social-economice şi menţinerea stabilităţii în ramură și în societate, inclusiv legiferarea tuturor măsurilor de protecţie şi remunerarea adecvată a angajaţilor, cu res­pectarea legislaţiei în vigoare.

– Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă dorim succes în activitatea de mai departe.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand