10 February 2025
Chisinau
Social

Margareta Sîrbu: „Profesorii se confruntă cu lipsa unui mediu sigur de lucru”

Loading
Social Margareta Sîrbu: „Profesorii se confruntă cu lipsa unui mediu sigur de lucru”
Margareta Sîrbu: „Profesorii se confruntă cu lipsa unui mediu sigur de lucru”
freepik.com

Pedagogii din Chișinău sunt intimidați, umiliți și ofensați atât de elevi, cât și de părinți. Centrul Sin­dical Ramural Teritorial Chișinău din domeniul Educației și Științei trage semnale de alarmă și afir­mă că în ultima perioadă cazurile de hărțuire, bullying și presiuni la adresa dascălilor ar fi crescut, de la începutul anului fiind înregistrate deja șapte incidente.

Majoritatea însă nu ajung să aibă o fina­litate, deoarece cadrele didactice care sunt supuse unor astfel de abuzuri aleg să de­misioneze, motiv pentru care are de suferit întregul sistem educațional.

„Principala problemă este că profeso­rii se confruntă cu bullying și cu lipsa unui mediu sigur. Asta îi face pe majoritatea să nu caute motivul în instanța de judecată, dar îi determină să părăsească sistemul. Avem foarte mute plângeri în acest sens.

Cerem ca părinții să fie cu mult mai înțelegători. Hărțuirea aceasta nu va duce la nimic bun”, a menționat Margareta Sîrbu, președinta Consiliului municipal Chișinău al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ).

Aleg să demisioneze

Margareta Sîrbu spune că, de la începutul acestui an, practic în fiecare zi sunt înregistrate apeluri în care cadrele didactice se plâng că au fost hărțuite fie de copii, fie de părinți. În cel mai recent caz ar fi fost vizată o metodistă de la o grădiniță din ca­pitală.

„Au apărut poze cu dânsa, insulte la adresa ei. Și ea mi-a zis că s-a adresat de mai multe  ori acestor părinți să vină să discute și să explice ce vor de la noi. Noi cu mult drag ne așezăm la masa de discuții înainte de a publica sau de a face ceva. Practic, nici un părinte nu dorește să vină la dialog, ei mai repede au scris și au făcut”, mai spune președinta Consiliului municipal Chișinău al FSEȘ.

Lege sau literă moartă

Margareta Sîrbu afirmă că, în unele ca­zuri, profesorii ajung în situația în care au nevoie de asistență psihologică sau chiar ajung la tratament medicamentos din cauza unor afecțiuni generate de stres. În context, sindicaliștii au venit cu un apel către societate, către autorități, cărora le cer să intervină pentru ca pedagogii să fie respectați, ca angajatorii să le creeze un mediu educațional sigur, fără violență sau presiuni și să ia măsuri concrete pentru a-i proteja.

„Anul 2025 a debutat cu un semnal de alarmă: tot mai mulți profesori și angajați auxiliari din întreaga rețea educațională din municipiu se confruntă cu hărțuire, cu fenomenul bullying și presiuni insuporta­bile. Indiscutabil, salariul unui angajat din educație este sub media pe economie. Dar asta nu e cea mai mare problemă care determină angajații să părăsească sistemul. Atitudinea denigratoare este cea mai mare problemă la ora actuală. Sindicatul Ramural Teritorial Chișinău din domeniul Educației și Științei condamnă cu fermitate toate formele de violență, in­diferent de direcția în care sunt exercitate: fie că vin din partea cadrelor didactice, a părinților, conducerii sau colegilor.

 

Apelul nostru este cât se poate de clar:Jos mâinile de pe educație! Jos mâinile de pe viitor!

 

„În ultimele săptămâni, numeroase cadre didactice au venit la sindicat cerând aju­tor, fiind în imposibilitatea de a lua decizii sau de a reacționa în fața presiunilor. În condițiile în care nu avem suficiente cadre, încărcați cu aproape două norme de lucru și responsabilități zilnice în fața copiilor, acești oameni dedicați nu reușesc să gă­sească timp sau energie pentru a se adresa instanțelor legale. Unii dintre ei consideră că singura soluție este demisia. Această realitate adâncește criza de personal din întreaga rețea educațională și ridică o între­bare fundamentală: cine va mai rămâne să educe generațiile viitoare?

De aceea, cerem: Măsuri concrete din partea autorităților pentru protejarea și sprijinirea angajaților din educație. Respect pentru cadrele didactice din partea tuturor actorilor implicați în procesul educațional. Crearea unui mediu educațional sigur, fără violență, bullying sau presiuni de orice fel.

Educația nu este un teren de luptă și nici un loc unde să ne manifestăm frustrările. Profesorii, educatorii, managerii, personalul auxiliar merită respect, iar viitorul copiilor noștri depinde de siguranța și demnitatea lor”, se menționează în apelul sindicaliștilor din educație.

 

Codul contravențional prevede diferite sancțiuni pentru ultragierea personalului didactic

 

Prevederi de penalizare a celor care în­calcă aceste norme se conțin atât în Codul Educației, cât și în Codul contravențional, doar că acestea nu sunt respectate, nu sunt aplicate.

„Este lege, dar parcă nu o avem. De ce? Fiindcă ea include sancțiuni și măsuri de protecție, dar până la urmă mecanismul nu este foarte clar și nu funcționează. Nu avem nici un caz. Plus de aceasta, de fiecare dată sunt profesorii sancționați, dar nici un pă­rinte nu a fost sancționat și tras la răspun­dere”, a conchis Margareta Sîrbu.

În anul trecut, au fost aprobate mai mul­te modificări la Codul Educației. Atunci au fost instituite sancțiuni pentru elevii care comit abateri în mediul școlar, inclusiv fap­te de violență. De la observație, mustrare, eliminarea temporară de la lecții și până la exmatriculare. Codul contravențional pre­vede amenzi de până la o mie de lei pen­tru ultragierea personalului didactic și de patru mii de lei sau chiar arest de până la 15 zile, în cazul vătămării corporale. Deocamdată, nu se cunosc cazuri de sancționare dură a celor care s-au făcut vinovați de astfel de încălcări.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand