Reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind” anunță, prin intermediul paginii web, că, în cazul în care sunt încălcate drepturile salariaților la locul de muncă, ei au posibilitate să raporteze acest fapt pe platforma anonima www.ida.md.
Încălcarea drepturilor angajaților – ida.md – este o platformă anonimă și accesibilă, prin intermediul căreia angajații din orice ramură a economiei pot raporta încălcări ale unuia sau mai multor drepturi ce țin de locul de muncă. Platforma a fost realizată de revista de critică literară Platforma (PZF), în colaborare cu AO CADP și cu sprijinul financiar al FundAction.
Potrivit autorilor, pe platforma ida.md, lucrătorii pot raporta încălcări ce țin de condițiile de muncă, cele de salarizare, precum și de concediu și zile de odihnă.
Drepturile referitoare la condițiile de muncă se pot axa pe lipsa unui contract individual de muncă sau angajarea informală, lucrul peste program, concedierea ilegală, accidentele din timpul serviciului, care le pot afecta viața sau sănătatea. De asemenea, angajații au posibilitatea de a se plânge pe condițiile de muncă, inclusiv cele de a lua masa, aplicarea normelor de securitate și sănătate la locul de lucru, exploatarea minorilor, îngrădirea dreptului la asociere sindicală. Tot la acest compartiment se referă discriminările pe criterii de gen, etnie, religie, hărțuirea sexuală, agresiunea verbală sau psihologică.
Lezarea în drepturi privind salarizarea poate viza achitarea lefurilor cu întârziere, calcularea unei retribuții mai mici decât s-a convenit la început, efectuarea plăților în plic, reținerile sau penalizările nejustificate.
Cât despre concediu și zilele de odihnă, salariații pot raporta încălcarea dreptului la zilele de odihnă sau la pauza de masă, la acordarea concediului anual de odihnă sau a celui plătit pentru îngrijirea copilului. Cei care au realizat platforma dau asigurări că nici o informație legată de identitatea lucrătorilor care raportează încălcarea drepturilor lor nu va apărea pe pagina ida.md. Totodată, în cazul celor care vor selecta bifa privind acordul ca textul sesizării, fără datele personale, să apară pe site, va fi publicată doar o notificare scurtă. Aceasta va apărea însă pe site abia după ce vor fi luate în considerație toate detaliile.
După ce va fi raportată o anumită încălcare, juristul organizației și întreaga echipă vor desfășura muncă de documentare detaliată, vor sesiza instituțiile publice abilitate, în special, Inspectoratul de Stat al Muncii. Iar atunci când salariații vor fi de acord, va fi acordată asistență calificată pentru adresarea în instanțe pentru soluționarea litigiilor de muncă.
După recepționare, sesizările vor fi descărcate de pe site și incluse într-o mapă securizată, iar de pe site vor fi șterse, astfel încât cei care ar dori să spargă site-ul să nu poată avea acces la arhiva acestora.