28 martie 2024
Chisinau
Social

Liderii CNSM au avut discuții constructive cu colegi din Danemarca

Loading
Social Liderii CNSM au avut discuții constructive cu colegi din Danemarca
Liderii CNSM au avut discuții constructive cu colegi din Danemarca
Vocea poporului

Zilele trecute, liderii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova au avut o întrevedere cu o delegație din partea patro­natelor și a sindicatelor din Dane­marca. La discuții au participat și reprezentanți ai Patronatului din Moldova.

Scopul vizitei a fost de a studia situația din R. Moldova legată de refugiații din Ucraina, implicarea partenerilor sociali în gestionarea problemelor apărute în con­text, dialogul social și, nu în ultimul rând, posibilitatea de a implementa unele proiec­te de cooperare cu sprijinul părții daneze.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a făcut o trecere în revistă a situației de la noi, a acțiunilor întreprinse de sindicate după in­vadarea Ucrainei de către Rusia, R. Moldo­va devenind un coridor umanitar și adăpost pentru zeci de mii de refugiați. În context, domnia sa a subliniat că agenda partene­riatului social a fost dată peste cap de răz­boiul din Ucraina, dar „sindicatele din Mol­dova împărtășesc aceleași valori ca și țările Uniunii Europene. În acest sens, pentru noi este foarte importantă experiența în ceea ce privește dialogul social în țările scandi­nave, în special, în Danemarca”.

O dovadă elocventă în acest sens este colaborarea cu organismele internaționale, precum OIM, ITUC, ETUC. Bucuria este cu atât mai mare, cu cât sindicatele din R. Moldova și cele din Ucraina vor fi admise în ETUC. Iar faptul că Ucraina și R. Moldo­va au obținut statutul de candidat pentru aderarea la UE vine ca o confirmare că noi mergem pe drumul cel drept.

Președintele CNSM a adăugat că „cel mai important pentru noi este ca guvernarea să înțeleagă că țara nu poate adera la UE fără sindicate. Este nevoie de cooperare între partenerii sociali, între angajatori și sindi­cate. Aici ne-ar fi de mare folos experiența Danemarcei. Este adevărat că guvernarea vrea să modifice unele legi, prin care s-ar diminua drepturile salariaților, iar uneori chiar și ale angajatorilor. Nu putem permite ca să fie diminuate garanțiile angajaților pe piața muncii”.

În context, Igor Zubcu a mulțumit orga­nismelor internaționale, inclusiv sindicate­lor din Europa, pentru ajutorul acordat în gestionarea crizei refugiaților, în racordarea legislației naționale la rigorile europene și în implementarea unor proiecte.

Reprezentanții patronatelor din Dane­marca, Peter Helck și Ole Krogsgaard, au remarcat în context că cel mai important este că, după ce am devenit candidați pen­tru aderarea la UE, avem posibilitatea să studiem legislația europeană și să o racor­dăm la aceasta pe cea națională.

Cristina Hanson, reprezentantă a sindi­catelor daneze, a dezvăluit că au venit cu un proiect pentru sindicate cu durata de un an, dar speră că acesta va fi prelungit. Ea a subliniat că „e foarte bine că vreți să schimbați ceea ce face sau nu face guver­narea, dar pentru aceasta trebuie să exis­te coeziune, solidaritate. Dvs. trebuie să vă întăriți organizația, să puneți accentul pe ceea ce e important și, în cadrul dia­logului tripartit, să soluționați problemele esențiale, cum ar fi securitatea în muncă, salarizarea etc.”.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, le-a relatat oaspeților despre unele aspec­te ale legislației noastre, despre coope­rarea și dialogul tripartit la patru niveluri: național, ramural, teritorial, la nivel de întreprindere. De asemenea, el s-a referit și la combaterea economiei subterane. Totodată, a pomenit și de campania „Contrac­tul colectiv de muncă – garanția drepturilor tale”, lansată în 2018, actuală și astăzi.

Referindu-se la modul în care trebu­ie purtate negocierile colective, oaspeții danezi au spus sincer: „să nu credeți că noi avem soluții de-a gata, trebuie să perfecționați sistemul pe care îl aveți, să-i instruiți pe lideri cum să negocieze, cum să apere interesele salariaților. În ul­timă instanță, totul se rezumă la faptul dacă legislația este respectată de toate părțile”.

În același context, Victor Talmaci, președintele Federației „Sindicons”, s-a arătat entuziasmat de faptul că sindicaliștii danezi au ajuns atât de puternici, cu un sindicat solid, cu relații foarte bune cu partenerii sociali. El a amintit că sindicaliștii noștri nu apelează la instanța de judecată, dar în Danemarca există tribunale ale muncii, care soluționează litigiile de muncă, lucru la care noi visăm deocamdată. Ca oamenii simpli să simtă că sunt apărați, iar angaja­torii să știe că trebuie să respecte contrac­tele colective…

Delegația daneză a mai avut întrevederi cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, precum și cu o parte dintre membrii Comitetului Confederal al CNSM, cu care a avut discuții amicale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand