
Foto: vocea.md
Iniţiativa de pregătire a unor recrutori profesionişti, care să activeze exclusiv în domeniul atragerii de noi membri şi să dispună de condiţii de muncă motivante, a fost discutată în cadrul şedinţei de joi a Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
„Experienţa statelor care au trecut prin transformări similare celor ce au loc în prezent în ţara noastră demonstrează că succesul în atragerea de noi membri este asigurat de pregătirea unor recrutori profesionişti şi de motivarea acestora”, a declarat Oleg Budza, preşedintele CNSM, în cadrul şedinţei respective.
Oleg Budza a adăugat că Institutul Muncii al Sindicatelor din Moldova dispune de programe de pregătire a recrutorilor profesionişti şi acestea au fost deja urmate de zeci de activişti sindicali. Absolvenţii programelor în cauză au de efectuat însă, atunci când revin la locul de muncă, un şir întreg de alte activităţi, iar pentru cea de atragere a noi membri de cele mai multe ori nici nu sunt remuneraţi.
Directorul general al Institutului Muncii, Vsevolod Barbăneagră, a precizat în context că circa 30 de recrutori sindicali din partea tuturor sindicatelor de ramură au fost pregătiţi în 2012. Vorbitorul a remarcat că, în condiţiile în care ţara noastră se confruntă cu fenomene precum migraţia forţei de muncă şi cel al economiei informale, este important că acestor specialişti să le fie create condiţii bune de muncă pentru a se putea dedica în exclusivitate activităţilor respective.
![]() |
Cel mai mare succes în activitatea de atragere a noilor membri de sindicat îl asigură profesioniştii |
Secretarul confederal, Nicolae Suruceanu, a adus la cunoştinţa membrilor comitetului că, la începutul acestui an, CNSM întrunea 27 de organizaţii-membre, cu un efectiv sindical de circa 425 de mii de persoane. Pe parcursul anului trecut, nu au avut loc schimbări în componenţa şi structura organizaţională a CNSM.
Conform datelor statis-tice, aproape 59 la sută din numărul total al membrilor de sindicat sunt femei, iar aproximativ 119 mii sau peste 25 la sută sunt tineri în vârstă de până la 35 de ani.
Numărul acestora a crescut în 2013 cu circa 4000 de persoane, a specificat Nicolae Suruceanu.
Membrii Comitetului Confe-deral al CNSM au susţinut, în cadrul aceleiaşi şedinţe, propunerea de a se solidariza cu Sin-dicatul Educaţiei şi Ştiinţei, care a preconizat desfășurarea, în perioada 8-10 aprilie, a unor acţiuni de protest în masă, generate de salarizarea insuficientă din învăţământ.
Preşedintele Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, Dumitru Ivanov, a accentuat că, în perioada 8-10 aprilie, în intervalul orelor 10.00-12.00, va avea loc pichetarea Guvernului ţării noastre. Pe 11 aprilie, cu începere de la ora 11.00, va fi desfăşurat un miting de protest în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet, la care vor fi invitaţi să participe reprezentanţi ai Guvernului, Ministerului Educaţiei, CNSM, precum şi ai sindicatelor naţional-ramurale.
Solidaritate sindicală
Dumitru Ivanov a remarcat că în caz că nu vor fi soluţionate revendicările înaintate, Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei îşi rezervă dreptul de a declanşa grevă la nivel de ramură. Aceasta ar urma să se desfăşoare la locul de muncă al salariaţilor.
La aceeaşi şedinţă au mai fost examinate chestiuni privind amendamentele înaintate de CNSM la obiectivele politicii fiscale pe termen mediu 2015-2017 şi privind propunerile sindicatelor de modificare şi completare a legislaţiei pe parcursul anului 2014. De asemenea, au fost discutate aspecte legate de respectarea convenţiilor colective, repartizarea mijloacelor financiare pentru activităţile de formare sindicală prin intermediul Institutului Muncii etc.
Informaţii suplimentare privind chestiunile discutate şi deciziile luate în cadrul Comitetului Confederal al CNSM urmăriţi în numărul viitor al săptămânalului „Vocea poporului”.