30 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Indemnizația în caz de incapacitate temporară de muncă sau de concediere

Loading
Cetăţeanul şi legea Indemnizația în caz de incapacitate temporară de muncă sau de concediere
Indemnizația în caz de incapacitate temporară de muncă sau de concediere
noi.md

Care este modalitatea de plată a certificatului medical? Dacă persoana este nevoită să se concedieze sau să demisio­neze în timpul concediului medical, i se achită indemnizația?

Cristian Bejan, Bălți

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Conform Legii nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru in­capacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări soci­ale, dreptul persoanei asigurate la indemnizație pentru incapa­citate temporară de muncă se stabilește dacă aceasta pierde, la toate unitățile în care desfășoară activități, venitul asigurat pentru întreaga perioadă a concediului medical.

Acest drept se confirmă prin certificat de concediu medical sau în baza informației electronice din certificatul de concediu me­dical transmise în termen ce nu depășește 12 luni de la data resta­bilirii capacității de muncă.

Plata indemnizaţiei pentru in­capacitate temporară de muncă pricinuită de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă se efectuează în modul următor:

  1. primele cinci zile calenda­ristice de incapacitate temporară de muncă se plătesc din mijloace­le angajatorului, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă. Cuantu­mul lunar al indemnizației con­stituie 75% din salariul mediu al angajatului, determinat în modul stabilit de Hotărârea Guvernului nr. 426/2004;
  2. începând cu a şasea zi ca-lendaristică de incapacitate tem­porară de muncă, iar în cazul  mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă – începând cu prima zi după expirarea celor 15 zile cumulative plătite din mij­loacele  angajatorului, indemniza-ția se plătește din mijloacele buge­tului asigurărilor sociale de stat.

Excepție face plata indemni-zației pentru incapacitate tem­porară de muncă cauzată de tu­berculoză, de SIDA, o maladie oncologică sau de apariția riscului de întrerupere a sarcinii, precum şi plata indemnizației pentru incapa­citate temporară de muncă femei­lor gravide care se află în evidentă în instituțiile medico-sanitare, se efectuează integral de la bugetul asigurărilor sociale de stat, înce­pând cu prima zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă.

Indemnizația acordată din mij­loacele angajatorului se stabilește de către angajator/angajatori în temeiul certificatului medical pe suport de hârtie, în original sau copie. La solicitarea angajatului, angajatorul căruia i se prezintă ori­ginalul certificatului medical pre­zintă o copie/copii cu mențiunea „copia corespunde originalului”, pentru a fi prezentat altor angaja­tori, unde activează persoana.

Casa Națională de Asigurări Sociale stabilește indemnizația în temeiul informației din certifica­tul medical, transmisă prin inter­mediul conexiunilor intersistemi­ce securizate și autentificate prin semnătura electronică a persoanei responsabile a prestatorilor de asistență medicală.

Baza de calcul al indemnizației o constituie venitul mediu lu­nar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergă­toare lunii producerii riscului asi­gurat, venit din care, la data stabi­lirii indemnizației, au fost calculate şi plătite contribuții.

Cuantumul lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se stabilește diferențiat, în funcţie de durata stagiului de coti­zare, după cum urmează:

  1. 60% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de până la 5 ani;
  2. 70% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare cu­prins între 5 şi 8 ani;
  3. 90% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.

Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă pricinuită de tuberculoză, SIDA sau de o maladie oncologică este de 100% din baza de calcul.

Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul la determinarea bazei de calcul al indemnizației nu poate depăși suma a cinci sa­larii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv înmulțită cu 12 sau cu numărul de luni în care persoana a realizat ve­nit asigurat.

Indemnizația se calculează și se plătește pentru zile calendaris­tice. Venitul asigurat pentru o zi calendaristică se determină prin împărțirea venitului mediu lunar asigurat la numărul de zile calen­daristice din luna pentru care se plătește indemnizația.

Conform prevederilor Hotă­rârii guvernului nr. 108/2005 pri­vind aprobarea Regulamentului cu privire la condițiile de stabili­re, modul de calcul şi de plată a indemnizațiilor pentru incapaci­tate temporară de muncă, în ca­zul persoanelor angajate în baza contractului individual de muncă pe durată determinată și/sau în baza contractului de prestări ser­vicii, dreptul la indemnizații pentru concediile medicale acordate până la expirarea contractului indivi-dual de muncă încetează la data încetării contractului, precum și în cazul lichidării unității, cu excepția dreptului la indemnizație de ma­ternitate şi indemnizație pentru incapacitate de muncă survenită în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

În cazul persoanei angajate în baza contractului individual de muncă pe o durată nedetermina­tă, dreptul la indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă încetează din ziua următoare datei demisiei/concedierii.

Pentru concediile medicale care au început până la data concedie­rii, care continuă fără întrerupere şi după concediere, se menține după concediere dacă calitatea de asi­gurat este pierdută din motive ce nu i se pot  imputa:

  • lichidarea unității sau înceta­rea activității angajatorului persoa­nă fizică;
  • reducerea numărului sau a statelor de personal din unitate;
  • constatarea faptului că salaria­tul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate din cauza stării de sănătate, conform documentu­lui medical, eliberat de autoritatea (instituția) medicală competentă;
  • schimbarea proprietarului uni-tăţii (în privinţa conducătorului unităţii, a adjuncţilor săi, a conta­bilului-şef);
  • refuzul salariatului de a fi transferat la o altă muncă pentru motive de sănătate, conform certi­ficatului medical;
  • refuzul salariatului de a fi transferat în altă localitate în legă­tură cu mutarea unităţii în această localitate.
  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand