1 October 2024
Chisinau
Social

În acest an, se înregistrează o scădere a numărului celor care vor să plece peste hotare

Loading
Social În acest an, se înregistrează o scădere a numărului celor care vor să plece peste hotare
În acest an, se înregistrează o scădere a numărului celor care vor să plece peste hotare
Vocea poporului

În acest an, Republica Moldo­va înregistrează o ușoară scă­dere a numărului cetățenilor care vor să plece peste hotare. Cei mai mulți dintre cei care vor să emigreze sunt persoane de la sate, în special, bărbați. Acestea sunt datele unui son­daj de opinie efectuat de că­tre CBS-AXA, la comanda In­stitutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDS) „Viito­rul”, și prezentat recent de că­tre Veaceslav Ioniță”, expert în politici economice al IDIS „Viitorul”.

Astfel, potrivit sondajului, în acest an, 15,2% dintre cetățenii Republicii Moldova, de peste 18 ani spun că intenționează în ur­mătoarele luni să plece peste ho­tare, în scădere cu aproape 3% față de 2020 și cu 5% față de anul 2018.

„15,2% înseamnă în jur de 30-35 de mii de persoane, care în acest an cel mai probabil vor părăsi teritoriul Republi­cii Moldova”, a explicat econo-mistul.

 

Trei răspunsuri la întrebarea de ce nu ar emigra

Fiind analizată cifra în scădere, Veaceslav Ioniță spune că sunt trei răspunsuri: 1 – deja nu mai are cine pleca; 2 – cetățenii Repu­blicii Moldova, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate, speră că viața lor se va schimba și poate nu ar merita să plece peste hotare; 3 – totuși calitatea vieții în Republi­ca Moldova s-a îmbunătățit și unii consideră că există oportunități de a munci aici, acasă.

Tinerii de 18-29 de ani sunt cei care vor cel mai mult să plece peste hotare – 28%, cu aproape 1% mai mulți decât acum un an, însă cu circa 2% mai puțini decât în 2018. Apoi urmează cei de vâr­sta 30-44 de ani – 18,1%.

„În privința tinerilor, situația cum a fost una extrem de tristă, așa a și rămas – extrem de tris­tă. Practic, fiecare al treilea tânăr spune că vrea să plece peste ho­tare și decizia lui timp de cinci ani nu s-a schimbat. Tinerii, cum spuneau acum cinci ani că vor să plece, exact așa spun și acum. Este cel mai stabil grup care nici­decum nu vede soluția existenței aici, în Republica Moldova”, a afir­mat Veaceslav Ioniță.

Sondajul mai arată că avem o diferență destul de puternică le­gată de intenția de a pleca peste hotare în funcție de sexul respon­dentului. Dacă în rândul femei­lor avem 12% care au spus că ar dori să plece în viitorul apropiat, atunci în cazul bărbaților această cifră este de aproape 19%.

Totodată, există o diferență între dorința de a pleca peste hotare în funcție de traiul respon­dentului. 13,2% din populația de la orașe are dorința de a părăsi Republica Moldova și 17% – a ce­lor care trăiesc la sat.

„Migrația de bază, în Republica Moldova, are loc pe seama celor care trăiesc în sate. Ca rezultat, avem o depopulare puternică a zonelor rurale”, a mai spus exper­tul în politici economice.

Potrivit economistului, două elemente importante ale migrației își lasă amprenta asupra Republi­cii Moldova. În primul rând, este vorba de banii pe care îi trimit cei din diasporă acasă. În acest an, volumul remitențelor, cel mai pro­babil, va fi cel mai mare din isto­ria Republicii Moldova. În prime-le patru luni ale anului, în acest sens s-a înregistrat un record ab­solut pentru Moldova – 513 mili­oane de dolari, mult peste media pentru primele patru luni ale anu­lui. Cu 30 de milioane de dolari mai mult comparativ cu recordul din anul 2008.

De asemenea, el a opinat că în acest an, la alegerile parlamenta­re anticipate, moldovenii de pes­te hotare vor avea cea mai pu­ternică voce din istoria Republicii Moldova. Dacă la alegerile prece­dente aceștia votau și decideau 3-4 mandate, în acest an vor avea un impact de cel puțin 10-11 mandate.

„Cei din diasporă au o tendință de activism civic din ce în ce mai mare. Dacă, în 2015, doar 6% dintre cei aflați peste hotare au mers la vot, în 2020 am avut aproape 32% dintre cetățenii noștri aflați peste hotare care și-a exprimat dreptul de vot”, a con­chis Veaceslav Ioniță.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand