În acest an, Republica Moldova înregistrează o ușoară scădere a numărului cetățenilor care vor să plece peste hotare. Cei mai mulți dintre cei care vor să emigreze sunt persoane de la sate, în special, bărbați. Acestea sunt datele unui sondaj de opinie efectuat de către CBS-AXA, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDS) „Viitorul”, și prezentat recent de către Veaceslav Ioniță”, expert în politici economice al IDIS „Viitorul”.
Astfel, potrivit sondajului, în acest an, 15,2% dintre cetățenii Republicii Moldova, de peste 18 ani spun că intenționează în următoarele luni să plece peste hotare, în scădere cu aproape 3% față de 2020 și cu 5% față de anul 2018.
„15,2% înseamnă în jur de 30-35 de mii de persoane, care în acest an cel mai probabil vor părăsi teritoriul Republicii Moldova”, a explicat econo-mistul.
Trei răspunsuri la întrebarea de ce nu ar emigra
Fiind analizată cifra în scădere, Veaceslav Ioniță spune că sunt trei răspunsuri: 1 – deja nu mai are cine pleca; 2 – cetățenii Republicii Moldova, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate, speră că viața lor se va schimba și poate nu ar merita să plece peste hotare; 3 – totuși calitatea vieții în Republica Moldova s-a îmbunătățit și unii consideră că există oportunități de a munci aici, acasă.
Tinerii de 18-29 de ani sunt cei care vor cel mai mult să plece peste hotare – 28%, cu aproape 1% mai mulți decât acum un an, însă cu circa 2% mai puțini decât în 2018. Apoi urmează cei de vârsta 30-44 de ani – 18,1%.
„În privința tinerilor, situația cum a fost una extrem de tristă, așa a și rămas – extrem de tristă. Practic, fiecare al treilea tânăr spune că vrea să plece peste hotare și decizia lui timp de cinci ani nu s-a schimbat. Tinerii, cum spuneau acum cinci ani că vor să plece, exact așa spun și acum. Este cel mai stabil grup care nicidecum nu vede soluția existenței aici, în Republica Moldova”, a afirmat Veaceslav Ioniță.
Sondajul mai arată că avem o diferență destul de puternică legată de intenția de a pleca peste hotare în funcție de sexul respondentului. Dacă în rândul femeilor avem 12% care au spus că ar dori să plece în viitorul apropiat, atunci în cazul bărbaților această cifră este de aproape 19%.
Totodată, există o diferență între dorința de a pleca peste hotare în funcție de traiul respondentului. 13,2% din populația de la orașe are dorința de a părăsi Republica Moldova și 17% – a celor care trăiesc la sat.
„Migrația de bază, în Republica Moldova, are loc pe seama celor care trăiesc în sate. Ca rezultat, avem o depopulare puternică a zonelor rurale”, a mai spus expertul în politici economice.
Potrivit economistului, două elemente importante ale migrației își lasă amprenta asupra Republicii Moldova. În primul rând, este vorba de banii pe care îi trimit cei din diasporă acasă. În acest an, volumul remitențelor, cel mai probabil, va fi cel mai mare din istoria Republicii Moldova. În prime-le patru luni ale anului, în acest sens s-a înregistrat un record absolut pentru Moldova – 513 milioane de dolari, mult peste media pentru primele patru luni ale anului. Cu 30 de milioane de dolari mai mult comparativ cu recordul din anul 2008.
De asemenea, el a opinat că în acest an, la alegerile parlamentare anticipate, moldovenii de peste hotare vor avea cea mai puternică voce din istoria Republicii Moldova. Dacă la alegerile precedente aceștia votau și decideau 3-4 mandate, în acest an vor avea un impact de cel puțin 10-11 mandate.
„Cei din diasporă au o tendință de activism civic din ce în ce mai mare. Dacă, în 2015, doar 6% dintre cei aflați peste hotare au mers la vot, în 2020 am avut aproape 32% dintre cetățenii noștri aflați peste hotare care și-a exprimat dreptul de vot”, a conchis Veaceslav Ioniță.