25 iunie 2024
Chisinau
Social

Guvernul a anunţat un pachet de compensaţii consumatorilor casnici de gaze

Loading
Social Guvernul a anunţat un pachet de compensaţii consumatorilor casnici de gaze
Guvernul a anunţat un pachet de compensaţii consumatorilor casnici de gaze
agora.md

Guvernul a pregătit un pachet de compensaţii pentru consu­matorii casnici de gaze natu­rale, estimat la 1,6 miliarde de lei. Anunţul a fost făcut de pre-mierul Natalia Gavriliţa în de­butul şedinţei de pe 10 noiem­brie a Cabinetului de miniştri.

„Anunţăm un pachet total de compensare pentru cinci luni: no­iembrie 2021 – martie 2022, esti­mat la 1,6 miliarde de lei”, a anun­ţat Natalia Gavriliţa.

Potrivit şefei Cabinetului de miniştri, din bugetul de stat vor fi alocate suplimentar 523 de mi­lioane de lei în scopul extinderii ajutorului pentru perioada rece a anului. Astfel, pentru compensarea facturilor la gazele naturale vor fi alocate 770 de milioane de lei, iar la agentul termic – 340 de milioane de lei. Suma indemnizaţiei acorda­te familiilor nevoiaşe în perioada rece a anului va creşte de la 500 la 700 de lei pe lună. Prim-ministrul a subliniat că va creşte şi eligibi­litatea pentru aceste indemnizaţii, iar de ele vor beneficia aproximativ 300 de mii de familii, comparativ cu peste 220 de mii câte sunt în prezent.

În acelaşi timp, de compensații legate de creşterea tarifelor la gaze naturale şi căldură se vor bucu­ra toţi consumatorii casnici, adică 746 de mii de familii. Compensa­ţia va depinde de volumul de gaze consumat.

„Vom compensa parţial creşte­rea tarifară pentru prima gigaca­lorie consumată, cu două treimi din creşterea costurilor, adică cu maximum 450 de lei pe lună. Pen­tru consumul de gaze naturale, compensaţia vine în două trepte. Pentru primii 50 de metri cubi de gaze naturale, noi compensăm 4,3 lei din tarif, iar pentru consumul de la 50 la 150 metri cubi vom com­pensa 3,2 lei”, a specificat Natalia Gavriliţa.

Banii pentru pachetul de com­pensaţii anunţat vor proveni din asistenţa nerambursabilă în va­loare de 60 de milioane de euro, oferită de Uniunea Europeană Re­publicii Moldova în contextul cri­zei energetice, dar şi din alte surse provenite de la partenerii de dez­voltare ai țării noastre.

Agenţia Naţională pentru Re­glementarea în Energetică (ANRE) a aprobat marți noi tarife pentru gazul natural. Astfel, de la 1 no­iembrie, consumatorii vor achita 10,26 de lei (fără TVA) pentru un metru cub de gaze, faţă de 4,20 lei cât era până în prezent.

Responsabilii de la ANRE au precizat că acest tarif este unul provizoriu şi că până la 30 noiem­brie el va fi revizuit.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand