Ești o viitoare mămică și nu te poți despărți de mașină? Deși Codul Rutier le permite femeilor însărcinate să nu poarte centura de siguranță atunci când sarcina este vizibilă, este de preferat ca acestea să nu renunțe la centură. Cele mai noi studii din domeniu arată că centura de siguranță și airbagul protejează și în cazul femeilor gravide.
O femeie însărcinată poate să conducă mașina?
Bineînțeles, dar cu anumite precauții. Dacă în primele luni de sarcină, acestea experimentează stări de greață sau au probleme circulatorii ar trebui să reducă condusul automobilului la minim. După primele trei luni de sarcină aceste probleme dispar și atunci femeia însărcinată poate conduce fără probleme.
Pot purta centura de siguranță?
Codul rutier actual permite femeilor însărcinate să nu poarte centura de siguranță atunci când sarcina devine vizibilă. Însă, dacă centura este amplasată corect, aceasta poate fi folosită fără probleme. Centura trebuie pusă între coapse și abdomen, iar pentru a evita deplasarea ei există chiar și accesorii speciale.
Centura mă incomodează. Ce risc, dacă renunț la ea?
Riscurile sunt imense dacă se decide pentru renunțarea purtării centurii de siguranță. În caz de accident, chiar și unul minor, gravida se poate lovi cu abdomenul de volan și asta ar pune în pericol viața ei și a fătului.
Ce trebuie să aibă în vedere o femeie însărcinată la volan?
Dacă este necesară parcurgerea unei distanțe mai mari, este important că pauzele să fie dese pentru a-și putea dezmorții membrele. De asemenea, este foarte importantă hidratarea.
Pot conduce până aproape de momentul nașterii?
În ultimul trimestru, femeile însărcinate ar trebui să conducă doar pe distanțe scurte, deoarece fătul este mai mare și acesta va avea mai puțin spațiu în uter. Este posibil ca fătul să riposteze cu lovituri care pot distrage atenția mamei de la drum. În ultimele șase săptămâni, gravidele ar trebui să conducă doar însoțite, sau să renunțe la volan în favoarea locului din dreapta.
Ce facem cu airbagul?
Cele mai noi studii din domeniu spun că airbagul este extrem de important în cazul unui accident chiar și pentru femeile însărcinate. Atât timp cât centura de siguranță este purtată corect, airbagul va proteja femeia însărcinată în cazul unui accident. Pentru a minimiza riscul unei accidentări provocate de deschiderea explozivă a airbagului, este important ca între pieptul celui de la volan și volan să fie un spațiu de minim 25 cm.