18 aprilie 2024
Chisinau
Auto

Gravidă la volan? Șase sfaturi pentru viitoarele mămici

Loading
Auto Gravidă la volan? Șase sfaturi pentru viitoarele mămici
Gravidă la volan? Șase sfaturi pentru viitoarele mămici
gravida-la-volan

Foto: vilamulher.com

Ești o viitoare mămică și nu te poți despărți de mașină? Deși Codul Ru­tier le permite femeilor însărcinate să nu poar­te centura de siguranță atunci când sarcina este vizibilă, este de preferat ca acestea să nu renunțe la centură. Cele mai noi studii din domeniu arată că cen­tura de siguranță și air­bagul protejează și în cazul femeilor gravide.

 

O femeie însărci­nată poate să conducă mașina?

 

Bineînțeles, dar cu anumite precauții. Dacă în primele luni de sarcină, acestea experimentează stări de greață sau au probleme circulatorii ar trebui să redu­că condusul automobilului la minim. După primele trei luni de sarcină aceste pro­bleme dispar și atunci feme­ia însărcinată poate conduce fără probleme.

 

Pot purta centura de siguranță?

 

Codul rutier actual permite femeilor în­sărcinate să nu poarte centu­ra de siguranță atunci când sarcina devine vizibilă. Însă, dacă centura este amplasată corect, aceasta poate fi folo­sită fără probleme. Centura trebuie pusă între coapse și abdomen, iar pentru a evita deplasarea ei există chiar și accesorii speciale.

 

Centura mă inco­modează. Ce risc, dacă renunț la ea?

 

Riscurile sunt imense dacă se decide pentru renunțarea purtării centurii de siguranță. În caz de accident, chiar și unul mi­nor, gravida se poate lovi cu abdomenul de volan și asta ar pune în pericol viața ei și a fătului.

 

Ce trebuie să aibă în vedere o femeie însăr­cinată la volan?

 

Dacă este necesară parcurgerea unei distanțe mai mari, este im­portant că pauzele să fie dese pentru a-și putea dezmorții membrele. De asemenea, este foarte importantă hi­dratarea.

 

Pot conduce până aproape de momentul nașterii?

 

În ultimul tri­mestru, femeile însărcinate ar trebui să conducă doar pe distanțe scurte, deoarece fătul este mai mare și acesta va avea mai puțin spațiu în uter. Este posibil ca fătul să riposteze cu lovituri care pot distrage atenția mamei de la drum. În ultimele șase săp­tămâni, gravidele ar trebui să conducă doar însoțite, sau să renunțe la volan în favoa­rea locului din dreapta.

 

Ce facem cu airba­gul?

 

Cele mai noi studii din domeniu spun că airbagul este extrem de important în cazul unui accident chiar și pentru femeile însărcina­te. Atât timp cât centura de siguranță este purtată corect, airbagul va proteja femeia însărcinată în cazul unui ac­cident. Pentru a minimiza riscul unei accidentări pro­vocate de deschiderea ex­plozivă a airbagului, este im­portant ca între pieptul celui de la volan și volan să fie un spațiu de minim 25 cm.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand