16 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Garanții de muncă pentru gravide. Asocierea în sindicat: drepturi și condiții

Loading
Cetăţeanul şi legea Garanții de muncă pentru gravide. Asocierea în sindicat: drepturi și condiții
Garanții de muncă pentru gravide. Asocierea în sindicat: drepturi și condiții
earth.com
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

 

Garanții de muncă pentru gravide

 

Am copil îi vârstă de trei anișori și sunt gravidă. Din aceste motive, deseori sunt refuzată la angajare. Doresc să aflu ce garanții am în asemenea caz?

Iana Eșanu, Bălți

 

Femeile gravide și persoanele cu copii în vârstă de până la 4 ani be­neficiază de mai multe garanții de muncă, inclusiv la angajare. Anga­jarea, pentru aceste categorii de persoane, constituie o garanție stabi­lită prin lege. Mai mult decât atât, art. 247 din Codul muncii stabilește că refuzul de angajare sau reducerea cuantumului salariului pentru motive de graviditate sau de existență a copiilor în vârstă de până la 4 ani se interzice prin lege. Important e de menționat că, la perfec­tarea angajării femeilor gravide și a persoanelor cu copii în vârstă de până la 4 ani, angajatorul nu este în drept să insiste asupra prezentării documentelor sau a certificatelor ce țin de starea gravidității sau de nașterea copiilor. Prezentarea unor astfel de documente constituie un drept, dar nu o obligație a persoanei respective. În această ordine de idei, art. 1 din Codul muncii definește noțiunea de femeie gravidă ca orice femeie care anunță în scris angajatorul asupra stării sale fiziologi­ce de graviditate și anexează un certificat medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist, care atestă această stare. În cazul în care la angajare aceste prevederi legale nu sunt respectate, refuzul angajării va fi nefondat și poate fi atacat în instanța de judecată.

 

Asocierea în sindicat: drepturi și condiții

 

Vrem să ne organizăm în sindicat, însă ne interesează în spe­cial dacă organizația sindicală va fi sau nu obligată să se înre­gistreze, pentru a fi recunoscută de angajator cu dreptul de a iniția și purta negocieri colective.

Iurie Coțofană, Anatol Moșneguțul, Florești

 

Legea sindicatelor nu obligă organizațiile sindicale să se înregistre­ze. Cu alte cuvinte, organizațiile sindicale, inclusiv cele primare, consti­tuite în condițiile legii, au suport legal pentru a iniția și purta negocieri colective fără a se înregistra. Înregistrarea acestora se face doar în scopul obținerii statutului de persoană juridică.

Art. 10 din Legea sindicatelor dispune în acest sens că organizația sindicală primară obține statutul de persoană juridică din momentul înregistrării acesteia la Agenția Servicii Publice (ASP). Același articol din Legea sindicatelor dispune că, pentru înregistrarea sindicatului la ASP se prezintă, în termen de o lună de la data aprobării statutului, în primul rând, cererea, semnată de conducătorul organului sindical, apoi statutul în două exemplare semnate de către fondatorii sindica­tului și hotărîrea adunării privind înființarea sindicatului.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand