28 martie 2024
Chisinau
Social

FSEȘ a făcut un bilanț și a trasat noi sarcini pentru anul 2022

Loading
Social FSEȘ a făcut un bilanț și a trasat noi sarcini pentru anul 2022
FSEȘ a făcut un bilanț și a trasat noi sarcini pentru anul 2022
estu.md

Membrii Consiliului General al Federației Sindicale a Educației și Ştiinței (FSEȘ) s-au întrunit, recent, într-o ședință, la final de an, în care au trecut în revistă activitățile, re­alizările pe care le-au înregistrat în anul curent și au trasat noi obiec­tive pentru anul care vine. La eve­niment a participat și Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, care a pre­zidat ședința.

În discursul său, președintele FSEȘ, Ghe­nadie Donos, a vorbit despre cele mai im­portante activități desfășurate pe parcursul anului curent. Pentru că a fost un an pan­demic, multe din aceste evenimente au avut loc în format online. În șirul acțiunilor se înscriu cele șapte ședințe ale Biroului Exe­cutiv al FSEȘ, patru dintre care au avut loc în format online. Partea bună e, potrivit lui Ghenadie Donos, că formatul online a dat posibilitate ca să se întâlnească și să discute chestiuni care urmau a fi realizate ori de câte ori era necesar.

Pe lângă alte activități care urmează să aibă loc în anul care vine, președintele FSEȘ a menționat că vor fi fortificate vizitele în teren.

„Cadrele didactice din teritoriu vor avea mai multe oportunități de a-și expune opini­ile. Am avut asemenea întâlniri în anul curent și ne-am convins că lumea este dornică de astfel de întâlniri”, a spus Ghenadie Donos.

Liderul sindical le-a vorbit membrilor Consiliului General al FSEȘ despre modestele realizări privind majorarea salariilor profeso­rilor, menționând că sindicatele vor insista și în continuare pentru ca acestea să fie majo­rate la justa valoare. În context, el s-a referit la Legea 270 privind sistemul unitar desalarizare, în baza căreia s-au făcut aceste majorări salariale, o lege cu multe lacune și care trebuie rescrisă și îmbunătățită.

De altfel, despre lacunele din Legea privind sistemul unitar de salarizare a vorbit în cadrul ședinței și vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac. Invitat la ședință, acesta a făcut o retrospectivă a situației politice, eco­nomice și sociale din țară. Domnia sa a re­iterat obligațiile CNSM de a duce la bun sfârșit angajamentele asumate în domeniul soluționării problemelor legislative, sociale, economice, retribuirii muncii, sănătatea la locul de muncă etc.

„FSEȘ este un sindicat activ, căruia îi pasă de soarta membrilor săi. Legea 270 privind sistemul unitar de salarizare este o lege foarte sofisticată. A fost întocmi­tă în grabă și este o lege mai mult poli­tică decât una organică, menită să ajute salariații. A lovit cel mai mult în învățământ, în cadrele didactice, în educatori, chiar în administrație, în responsabilii de la direcțiile de învățământ. Liderii de sindicat trebuie să fie mai insistenți, să ceară discuții în cadrul Comisiei Naționale pentru Consul­tări și Negocieri Colective, să ne întâlnim cu miniștrii care au tangență directă cu pro­blemele cu care se confruntă învățământul, știința. O atenție deosebită trebuie acor­dată reprezentanților sindicatelor din teri­torii, ca să micșorăm povara greutăților cu care se confruntă aceștia. Trebuie trecută povara greutăților și la alte niveluri, la nivel de ramură, de confederație, în așa fel ca ei să simtă că noi ne implicăm în rezolvarea problemelor lor”, a spus Petru Chiriac în discursul său la reuniune.

Problema salarizării angajaților din învățământ a fost abordată și de Ana Cimpoieșu, președinta Consiliului Raional Hâncești al FSEȘ.

„E vorba de salariul angajaților din di-recțiile de învățământ, care sunt partenerii noștri, și pe care trebuie să-i susținem. Am venit cu o propunere din partea Consiliului Raional Hâncești al FSEȘ, inclusiv din partea Direcției învățământ, dar nu știu de ce legiu­itorii nu o acceptă. Angajații direcțiilor de învățământ ar trebui să aibă două clase de salarizare, mai mult decât privind cadrele di­dactice, pentru că este o funcție care implică anumite responsabilități și trebuie să le fie considerat gradul didactic. Toți angajații direcțiilor de învățământ dețin gradul di­dactic, dar care nu este luat în considerație nici la salariul de funcție în cadrul direcției, nici în cadrul orelor predate în școli, pentru că acolo sunt plătiți pe oră”, a declarat Ana Cimpoieșu.

Și Tudor Semeniuc, președintele CR Râș-cani al FSEȘ, s-a arătat revoltat, în cadrul ședinței, că nu vor primi premiul anual pentru anul 2020. „Am înțeles că autoritățile au pus punct în această problemă, dar la Râșcani noi nu am pus punct. Lumea este indigna­tă. Vom trimite noi scrisori către guvernare, unde vom scrie lucruri dureroase. Poate că ei nu le știu”, a remarcat Tudor Semeniuc.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand