Criza de la CFM ia amploare. Angajații mai multor noduri feroviare din nordul țării și-au oprit parțial activitatea, protestând astfel față de restanțele salariale de aproape șapte luni. Aceștia cer autorităților să le achite salariul, iar dacă problema nu va fi soluționată până pe 17 martie, vor intra în grevă. Vineri însă toți feroviarii din țară vor protesta în fața Parlamentului și a Guvernului de la Chișinău.
Potrivit Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova, cei aproape cinci mii de angajați ai CFM nu și-au primit salariile, unii chiar din luna august 2024, iar datoriile au ajuns la peste 190 de milioane de lei. Au tot bătut la ușile autorităților, însă fără vreun rezultat.
„Nimic. Deocamdată, nimic. La Dumnezeu doar nu am ajuns, dar în rest, la toate autoritățile, începând cu Guvernul, Parlamentul, Președinția, Agenția Proprietății Publice, Avocatul Poporului, Inspectoratul de Stat al Muncii, care, de altfel, tac. Sunt zece ani de când eu le scriu scrisori. Deocamdată nu văd o soluție, ca să o pot transmite, să audă și colegii mei”, a spus Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova.
Situația din sectorul feroviar a fost dis-cutată la o întrevedere recentă cu prim-ministrul Dorin Recean, dar, potrivit lui Ion Zaporojan, problema salariilor nu a fost abordată.
„Au fost discuții și cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, în toată ziua și cu premierul. Domnul prim-ministru, noi am reparat, am construit o porțiune de cale ferată. Noi am întors datoriile la căile ferate din Ucraina, Belarus, Kazahstan și Rusia. Dați-ne ceea ce am cheltuit pentru construcția celor două segmente și pentru ceea ce am transportat și noi ieșim din situație. Răspunsul a fost nu!
Pentru că, a spus domnul prim-ministru, „Noi și așa am dat acele 60 de milioane care au fost destinate pentru reabilitarea tronsonului Văleni și acum se ocupă CNA. Până la urmă, Guvernul va rectifica bugetul în luna aprilie și se vor da 72 de milioane de lei pentru reabilitarea tronsonului Văleni, care este închis de doi ani, ca agenții economici să transporte mărfuri ca să nu treacă prin Ucraina și într-adevăr vor crește volumele. Și a doua parte – zece milioane lei pentru Fălciu, să ajungem până la Prut, ca să avem și din partea ceea venituri, ca să putem în viitor avea și bani pentru salarii”, mai spune Ion Zaporojan.
De asemenea, el a menționat că anga-jații din domeniul feroviar cer nu doar achitarea restanțelor salariale de către autorități, ci și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Potrivit lui, în perioada de iarnă, angajații au lucrat în ateliere fără încălzire, nu au avut acces la dușuri sau măcar să se poată spăla pe mâini.
Feroviarii cer soluții urgente, înainte ca întreaga rețea feroviară să fie blocată complet, spun ei. Am încercat să obținem o reacție de la Guvern, însă, până la închiderea ediției, nu am reușit să obținem un răspuns. Acum o săptămână, premierul Dorin Recean declara că întreprinderea „Calea Ferată din Moldova” trebuie să taie din cheltuieli și să fie reorganizată, iar în prezent se elaborează un plan în acest sens. Problemele financiare ale CFM persistă de câțiva ani. CFM susţine că criza este cauzată de scăderea semnificativă a transporturilor de marfă și, respectiv, scăderea veniturilor. Pentru a le plăti datoriile salariale, administrația CFM a contractat anterior două credite a câte 35 de milioane de lei fiecare. Problema însă s-a rezolvat temporar. Ulterior, întreprinderea a mizat că ar putea obține în jur de 200 de milioane de lei din vânzarea locomotivelor, a vagoanelor vechi, dar și a metalului uzat, însă așteptările nu au fost confirmate în realitate. Pe 13 martie, Guvernul a numit un nou șef interimar la CFM, la propunerea sindicatelor. Este vorba despre Sergiu Cotelnic, fost șef al depoului de locomotive Chișinău.