Sunt pensionară angajată în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, care expiră în ziua de sâmbătă, zi de odihnă. Însă luni este de asemenea o zi nelucrătoare. Mai mult decât atât, eu o să mă aflu încă în concediu medical. Vă rog să-mi spuneți dacă trebuie sau nu să fiu preavizată despre expirarea contractului și care va fi ziua eliberării din serviciu?
Alexandra Codreanu, Chișinău
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Contractul individual de muncă pe durată determinată, în caz de expirare a termenului acestuia, potrivit art. 82 lit. f) din Codul muncii, încetează în circumstanțe ce nu depind de voința părților – de la data prevăzută în contract, cu excepția cazului când raporturile de muncă continuă de fapt și nici una dintre părți nu a cerut încetarea lor. În același timp, legislația prevede unele particularități cu privire la încetarea contractul individual de muncă pe durată determinată.
Și anume, încetarea contractului individual de muncă în legătură cu expirarea termenului acestuia, se admite fără obstacole, indiferent de aflarea salariatului în ultima zi de lucru, în concediu medical sau în concediul anual de odihnă etc.
Este de menționat că în asemenea cazuri (în perioada concediului medical sau a concediului anual de odihnă etc.) nu se admite concedierea salariatului, adică desfacerea contractului individual de muncă doar din inițiativa angajatorului (art. 86, alin. (2) din Codul muncii).
În perioada concediului medical sau a celui anual de odihnă nu se admite desfacerea contractului individual de muncă
Referitor la ziua concretă ce ține de încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată, în cazul dat, necesită de reținut că, potrivit art.14 alin.(4) din Codul muncii, dacă ultima zi a termenului contractului individual de muncă este o zi nelucrătoare, atunci ziua expirării termenului acestui contract se consideră prima zi lucrătoare imediat următoare.
Cu alte cuvinte, în cazul în care termenul contractului individual de muncă pe durată determinată coincide cu una din zilele de repaus săptămânal prevăzute de art.109 alin.(1) din Codul muncii, atunci ziua expirării termenului acestui contract se consideră prima zi lucrătoare imediat următoare.
De exemplu, dacă termenul contractului individual de muncă pe durată determinată, încheiat cu persoana, inclusiv pensionară, coincide cu ziua de repaus săptămânal de sâmbătă, în acest caz, ziua expirării termenului contractului individual de muncă se consideră prima zi lucrătoare imediat următoare, adică ziua de luni. Dacă și ziua de luni este zi nelucrătoare, următoarea zi de marți – zi lucrătoare – va fi ziua expirării termenului contractului individual de muncă.
Cât privește preavizarea salariatului în legătură cu expirarea termenului contractului individual de muncă al acestuia, potrivit art. 48 alin.(1) din Codul muncii, anterior angajării, angajatorul are obligația de a informa persoana care urmează a fi angajată despre condițiile de activitate în funcția propusă, oferindu-i inclusiv informația privind perioadele de preaviz ce urmează a fi respectate de angajator și salariat în cazul încetării activității.
În fine, se cere de remarcat că, potrivit art.184 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, în caz de concediere din motivul deținerii de către salariat a statutului de pensionar pentru limită de vârstă (art.86 alin.(1) lit.y prim) din Codul muncii – angajatorul este obligat să preavizeze salariatul, prin ordin, sub semnătură, despre intenția sa de a desface contractul de muncă cu 14 zile calendaristice înainte.
Însă, în cazul dat, disponibilizarea salariatului pensionar urmează nu din motivul deținerii de către acesta a statutului de pensionar conform art.86 alin.(1) lit. y prim) din Codul muncii, ci în legătură cu expirarea termenului contractului de muncă în temeiul art.82 lit. f) din același Cod al muncii, fapt ce exclude aplicarea obligatorie de către angajator a preavizării cu 14 zile calendaristice înainte.