
fisc.md
Evaziunea fiscală este un fenomen generalizat în Republica Moldova, are rădăcini adânci și este nevoie de măsuri radicale pentru contracararea acestuia. În prezent, Republica Moldova este printre campionii din regiune la evaziunea fiscală, cu o pondere în Produsul Intern Brut (PIB) de 33%. Aceasta este opinia economistului Iurie Gotișan, făcută în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de IDIS „Viitorul”.
Combaterea evaziunii fiscale ar rezolva lipsurile bugetare
Potrivit economistului, realitatea demonstrează că, în prezent, frauda fiscală este departe de a fi percepută în mod corect și complet. Astfel, și mecanismele pentru a o preveni și combate sunt departe de a fi destul de eficiente.
„Combaterea evaziunii fiscale ar rezolva lipsurile bugetare. În general, fenomenul evaziunii fiscale în Moldova necesită cercetare și analiză aprofundată, pentru a se ajunge la o percepere corectă și completă a dimensiunilor acesteia. Autorităţile statului arată că evaziunea are o pondere de 18-20% din PIB (puţin peste 25 de miliarde de lei. Adică, aproape 1,2 miliarde de euro). Însă, pe de altă parte, unele centre de cercetare si analiză afirmă că evaziunea fiscală are o pondere de o treime din PIB, echivalentul a 40 de miliarde de lei sau peste două miliarde de euro. O sumă imensă, care se traduce prin pierderi de cel puțin 10-15 miliarde de lei pentru bugetul de stat”, a explicat Gotișan.
Totodată, potrivit expertului, evitarea fiscului este de fapt zona care arată deficiențele societății moldoveneşti. Este vorba de hoţie, legături nepermise între stat şi domeniul privat, lipsa de onestitate a multor funcţionari publici de rang înalt.
„Lumea rațională și cu judecăți economice așezate este de părere că
doar o lege marțială, ca pe timpuri de război, ar putea reduce flagelul răului economic. Este vorba de evaziune fiscală de mari proporții, de economia subterană extinsă. Din păcate, sunt oameni cu mare influență care se opun combaterii evaziunii fiscale, pentru că sunt interese mari puse în acest joc. Așa cum am spus mai sus, poate doar să introducem o legislație de o severitate extraordinară ar mai reduce câtuși de puțin din acest fenomen”, a mai spus Iurie Gotișan.
Doar o lege dură
ar putea diminua
impactul flagelului asupra societății
„Neplata contribuţiilor către organul fiscal, în visteria statului, de la un simplu atelier de vulcanizare până la mari întreprinderi, care au fost deseori titrate în știri, depistându-se cazuri de evaziune fiscală, generează „găuri” enorme la buget. Or, contrabanda cu tot felul de produse prin Transnistria, care este considerată „gaura neagră” a economiei moldovenești, fie țigări, alcool sau alte mărfuri de larg consum, de asemenea, lasă bugetul fără venituri estimate la peste 1 miliard de lei”, a mai spus Gotișan.
Sindicatele au tras mereu semnale de alarmă în legătură cu evaziunea fiscală constând în „munca la negru”, adică angajarea fără forme legale și achitarea salariilor „în plic”.
Oleg Budza, preşedintele CNSM, estima că peste 80 la sută din economia țării noastre este una subterană, iar cel mai mare procent de angajări nedeclarate se atestă în agricultură, construcţii, comerţ. Potrivit unor estimări făcute de CNSM, suma salariilor achitate „în plic” constituie aproximativ 15,5 miliarde de lei sau circa 50 la sută din fondul anual de retribuire a muncii.
Și sindicaliştii au cerut în repetate rânduri să fie majorate pedepsele pentru cei care admit munca în condiţii informale.
„Lucrătorii angajaţi în economia informală, când ating vârsta de pensionare, primesc o pensie mizeră, deoarece angajatorul a efectuat defalcări minime în buget”, a declarat Oleg Budza.