4 December 2024
Chisinau
Social

Elevii, lăsaţi în umbră din cauza birocraţiei din sistem

Loading
Social Elevii, lăsaţi în umbră din cauza birocraţiei din sistem
Elevii, lăsaţi în umbră din cauza birocraţiei din sistem

gimnaziului-stefan-cel-mare

 

Redacţia ziarului „Vocea poporului” i-a vizitat şi pe angajaţii Gimnaziului „Şte­fan cel Mare” din satul Lipnic, raionul Ocniţa. Salariaţii respectivi s-au plâns, de asemenea, că au lefuri mici, dar au atenţionat şi asupra faptului că unele reforme se implementează fără a con­sulta pedagogii din teritoriu.

 

Valentina Chiriac, directoarea Gimnaziu­lui „Ştefan cel Mare” din satul Lipnic, raio­nul Ocniţa, susţine că, din cauza salariilor mici, mulţi dintre tinerii dascăli se gândesc să ia calea pribegiei.

„Nu se întreprinde nimic pentru a sto­pa migraţia. Este bine că s-a decis crearea Consiliului de Etică, dar acesta pregăteşte terenul pentru a introduce un nou sistem de salarizare, în funcţie de indicatori de performanţe. Cei care elaborează politici educaţionale nu intră în esenţa problemei. De ce aceştia nu vin să discute cu pedago­gii din teritoriu? Nu trebuie să preia doar nişte exemple de peste hotare, unde sunt alte condiţii economice şi sociale. Curricula de învăţământ trebuia să fie revăzută încă în anul 2015. Copiii sunt lăsaţi undeva în umbră, pentru că trebuie să scriem tot felul de hârtii. Nimeni nu discută cu elevii, dar controlează hârtiile. Am impresia că sun­tem antrenaţi într-un proces educaţional mimat. Avem o rugăminte către Ministerul Educaţiei – să angajeze măcar o persoană care a activat în domeniul învăţământului. Dacă se schimbă vectorul politic, se schim­bă denumirea limbii, a istoriei, steagurile, dar oare în domeniul educaţiei nu mai sunt alte probleme de rezolvat?”, a accentuat di­rectoarea gimnaziului.

Directoarea gimnaziului s-a referit şi la faptul că există mulţi copii în dificulta­te, care au nevoie de psiholog şcolar, dar nimeni dintre specialiştii din domeniu nu vine să activeze pentru 0,25 din normă.

„Cei de sus ne mai spun că nu e posibil să angajăm psiholog, pentru că deja au fost aprobate statele de personal. Dar aceste state de personal oare nu pot fi modificate, spre binele copiilor?, se întreabă Valentina Chiriac.

Anara Prodan, preşedinta Comitetului sindical al gimnaziului, s-a arătat indignată de faptul că 

profesorii de informatică cre­ează baze de date ale elevilor din clasele IX şi XII, dar nu sunt remuneraţi pentru mun­ca depusă.

„Avem foarte mari responsabilităţi, iar în cazul unor erori, suntem nevoiţi să achităm amenzi usturătoare, dar despre adaos la salariu – nici vorbă”, susţine liderul sindi­cal.

Ecaterina Sturzinschi, preşedinta Consi­liului interramural al sindicatelor din raio­nul Ocniţa, a menţionat că unele decizii se aprobă doar de ochii lumii.

„Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au elaborat doar în anul curent trei recoman­dări şi hotărâri privind alimentaţia copiilor, care se contrazic una pe celalaltă. În fişa de post elaborată în 2013, este scris ce ser­vicii trebuie să presteze lucrătorul medical din şcoli şi grădiniţe, dar nu se spune nimic despre alimentaţie. Şi când vin controale de la ANSA şi Centrul Naţional de Sănăta­te Publică, sunt amendaţi tocmai lucrătorii medicali, iar amenzile sunt foarte mari”, spune indignată Ecaterina Sturzinschi.

La finele discuţiei, directoarea Gimna­ziului „Ştefan cel Mare” a ţinut să-i mul­ţumească lui Oleg Budza, preşedintele CNSM, pentru sprijinul pe care îl acordă salariaţilor acestei instituţii de învăţământ, precum şi angajaţilor de la alte instituţii din localitate.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand