19 iulie 2024
Chisinau
Economie

Electricitate din surse ecologice

Loading
Economie Electricitate din surse ecologice
sistem-solar-fotovoltaic

Foto: proenergi.com

Institutul Oncologic va economisi anual peste jumătate de milion de lei pentru consumul de energie electrică. Acest lucru a devenit posibil, zilele trecute, în urma punerii în funcţiune a unui sistem solar fotovoltaic.

 

Capacitatea instalată a sistemului respectiv este de 250 kW, ceea ce constituie 25-30% din consumul institutuţiei. Funcţionarea sistemului fotovoltaic va asigura alimentarea cu energie electrică, fapt de o importanţă vitală pentru instituţia medicală.

Bateriile solare sunt amplasate pe acoperişurile blocului de operaţii, policlinicii institutului şi pe sol, pe o suprafaţă totală de 9000 de metri pătraţi. Instalarea acestui sistem va permite economisirea unui volum anual de circa 300 de mii de kWh sau aproximativ 560 de mii de lei. Sisitemul fotovoltaic a fost instalat în cadrul unui proiect realizat din contul unui grant în valoare totală de circa cinci milioane dolari americani, acordat de Guvernului Japoniei.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Toichi Sakata, a menţionat în cadrul ceremoniei de dare în exploatare a sistemului respectiv importanţa diversificării de către ţara noastră a surselor de energie, inclusiv din contul celor regenerabile.

În acelaşcontext, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a acccentuat că realizarea acestui proiect contribuie la eficientizarea consumului de energie, dar şi la îmbunătăţirea sănătăţii moldovenilor, datorită utilizării surselor ecologice de energie.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand