22 iulie 2024
Chisinau
Social

Drumul spre serviciu trebuie să fie considerat timp de muncă

Loading
Social Drumul spre serviciu trebuie să fie considerat timp de muncă
Drumul spre serviciu trebuie să fie considerat timp de muncă

lucratori

 

Curtea Europeană consideră că tim­pul petrecut pe drum de acasă spre serviciu și de la muncă spre casă ar trebui să fie considerat timp efectiv de muncă și acest lucru ar trebui să fie stabilit prin lege. Astfel, timpul pe care un angajat îl petrece pe drum va fi scăzut din programul de lucru.

 

Decizia Curții Europene de Justiție va fi aplicată în toate țările UE, dar va fi valabi­lă doar pentru muncitorii fără punct fix de lucru, cum sunt electricienii, instalatorii, reprezentanții de vânzări.

Munca lor presupune mai multe depla­sări zilnice. Aplicarea deciziei CEJ presu­pune ca angajatorii să regândească progra­mul angajaților și mai prevede ca prima și ultima deplasare să fie cât mai aproape de domiciliu. Un angajat fără punct fix de lucru ar trebui să muncească maximum 48 de ore pe săptămână, cu tot cu timpul petrecut pe drumul parcurs.

Decizia CEJ vine pentru siguranța și să­nătatea angajaților și are la bază un caz din Spania, al companiei „Tyco”, o firmă de sis­teme de securitate care și-a închis birouri­le regionale, iar angajații au fost obligați să parcurgă distanțe lungi pentru a ajunge la muncă.

Curtea apreciază că lucrătorii sunt la dis­poziţia angajatorului în timpul acestor de­plasări. Astfel, în cursul acestor deplasări, lucrătorii se conformează instrucțiunilor angajatorului, acesta având posibilitatea să schimbe ordinea clienţilor sau să anuleze ori să adauge o întâlnire. Pe durata necesa­ră deplasării, care de cele mai multe ori nu poate fi redusă,  lucrătorii nu pot, așadar, să dispună în mod liber de timpul lor şi nu se pot consacra propriilor interese.

Dacă un lucrător care nu are un loc de muncă fix îşi exercită funcţiile în cursul de­plasării pe care o efectuează la sau de la un client, acest lucrător trebuie să fie 

conside­rat, de asemenea, ca aflându-se la locul de muncă pe durata traseului.

 

Poziția juristului nostru

 

Cât de reală este această prevedere și dacă este necesar să fie implementată în Re­publica Moldova, ne spun sindicaliștii din Republica Moldova.

„Dacă ar fi să preluăm această normă și să o includem în legislația Republicii Mol­dova, trebuie să vedem care este situația la sindicatele de ramură, care țin de o astfel de activitate și unde nu există un post fix de lucru. În principiu, aceasta se rezumă doar la aceste categorii de salariați. Dacă la noi angajații nu sunt remunerați pe unitate de timp, ci pentru activitate în general, aceștia au un salariu fix, atunci problema nu exis­tă. Mă refer aici la angajații întreprinderilor furnizoare de energie electrică din Republi­ca Moldova și de la altele care au salariați obligați să parcurgă distanțe lungi. Dacă la ei asta este reglementat printr-o convenție colectivă, dispare necesitatea de o regle­mentare în Codul muncii. Noi avem o astfel de prevedere la modul general, ce ține de remunerarea pe unitate de timp și doar ur­mează ca în contractele colective de muncă sau în convențiile colective la nivel de uni­tate sau de ramură să fie reglementată deja mai amănunțit anume care ore trebuie să fie considerate drept timp de muncă și care de odihnă sau pauză de masă”, a relevat, pentru „Vocea poporului”, Eugeniu Covrig, consul­tant superior în Departamentul juridic din cadrul CNSM.

Acesta ne-a spus că, din moment ce la noi nimeni nu a pus această problemă în discuție, atunci nu ne confruntăm cu ea. „Dacă ar fi fost o problemă, o puteam fixa, dar până acum nimeni nu a abordat-o. La întreprinderile care există astfel de salariați, probabil, este stipulat asta în contractele de muncă”, a conchis Eugeniu Covrig.

 

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand