22 iunie 2024
Chisinau
Varia

De-i pandemie, de-i urgență, activitățile “cultivatorilor de rău” înfloresc

Loading
Varia De-i pandemie, de-i urgență, activitățile “cultivatorilor de rău” înfloresc
De-i pandemie, de-i urgență, activitățile “cultivatorilor de rău” înfloresc
evantaiulmemoriei.ro

Din clipa când pandemia de coronavirus a luat prin sur­prindere întregul glob, în  Republica Moldova, au înce­put să iasă la iveală un soi de oameni împătimiți de cultiva­rea Răului. Nu știu dacă este o reacție la pandemie sau nu, dar acești aprigi răufăcători, care s-au înmulțit ca ciuper­cile după ploaie, produc răul cu multă dăruire și entuzi­asm – în orașe, sate, parcuri, școli, spitale, în sediile minis­terelor, departamentelor, în instituțiile de învățământ, la întreprinderi, în mass media, peste tot.

Răufăcătorii nu țin cont de sărbătorile marcate cu roșu în calendar și nici de vacanță nu au nevoie. Muncesc cu abnegație de dimineață până seara la făurirea celor mai neghioabe și perfide produse. De-i pandemie, de-i stare de urgență activitățile culti­vatorilor de rău înfloresc.

 

E trist că ne obișnuim cu răufacătorii, adesea, chiar jucăm cum cântă ei

 

Cine sunt persoanele în cauză și cum poate fi descris portretul cultivatorilor de rău?

În primul rând, ei nu cred că pe acest pământ se fac și lucruri bune.

În al doilea rând, culoarea lor preferată este cea neagră. Cele­lalte culori – verde, roșu, galben, albastru… îi sufocă și de multe ori îi fac s-o ia razna.

În al treile rând, răufăcătorii evită să se plimbe prin parcuri, să viziteze Grădina Botanică, deoa­rece culoarea verde a copacilor, a ierbii, a florilor, cântatul păsărilor le provoaca alergie acută.

Locurile lor preferate unde se relaxează de minune și organi­zează adunări de dare de sea­ma și de alegere a liderilor sunt obscure, mai departe de ochii lumii.  Pe felul de a fi a acestor negaționoști și-a pus amprenta destul de vizibil expresia lati­nească „Homo homini lupus est”, adică omul pentru om e lup. Ba mai mult, ea a devenit un fel de lozincă care îi îndeamnă la fapte mărețe. Este regretabil că, odată cu trecerea timpului, răul începe să dicteze regulile în societate. Ceea ce este și mai trist e că ne obișnuim cu răufacătorii, adesea, chiar jucăm cum cântă ei.

Și-au impulsionat activitatea negaționiștii, în deosebi, după ce pandemia Covid-19 a pus stăpâ­nire pe țara noastră. Chiar din pri­mele zile, ei au început să lupte cu înverșunare împotriva restricțiilor impuse de pandemie. Au promo­vat și continuă să vocifereze fel de fel de neghiobii la serviciu, în stradă, pe rețelele de socializare, declarând sus și tare că noul virus nu este decât o răceală obișnuită, care nu se raspândește prin aer, de aceea, purtarea măștilor, folosirea dezinfectanților și res­pectarea distanței nu are nici un rost.

Acești răufăcători îi îndeamnă cu încăpăținare pe cetățeni să nu să se vaccineze împotriva Covid-19. Argumente nu prea au, în schimb apelează la nume notorii din țară și de peste hotare, care promovează ideea că vaccinul pe care vor să ni-l administreze nu e vaccin, ci un fel de cip-ci­rip, inventat de marii oligarhi, cu ajutorul căruia vor să conducă lumea. O să-ți spună să prășești pe dealul mare – o să prășești, o să-ți șoptească să votezi pentru cutărică – o să votezi, o să-ți zică să zbori în cosmos… o să zbori și… fără navă cosmică. Munca răufăcătorilor nu a fost în zădar, astăzi ei se pot mândri cu rezul­tate remarcabile. Când cetățenii se plimbă fără mască în locurile publice nestingheriți de nimeni, fără să respecte distanța, și nu se îmbolnăvesc, acesta este incon­testabil meritul lor. Un alt succes binemeritat pe care ei și-l atribu­ie este că peste 60 de procente dintre cetățenii țării nu doresc să se vaccineze.

Nu s-au oprit din activitatea lor nici când numărul cetățenilor infectați cu noul coronavirus a ajuns la 50 de mii și nici când ci­fra a depășit 230 000 cazuri, iar bilanțul deceselor celor infectați cu Covid-19 a trecut de 5 000, inclusiv peste 100 de lucrători medicali.

 

Indiferența este cea mai rea și puternică forță care a pus stăpânire pe mintea și sufletul omului

 

Astazi, în contextul pandemiei, indiferența poate fi considera­tă cea mai rea și puternică forță care a pus stăpânire pe mintea și sufletul omului. De multe ori răul pe care îl cauzeză această indiferența este și votat, une­ori, unanim de către guvernanți și parlamentari și alte persoane sus-puse. Cu scuzele de rigoare, ei spun că, din două lucruri rele, au fost nevoiți să aleagă răul cel mai mic. Să vezi și să nu crezi, mulți dintre acești votanți au fost și sunt decorați cu medalii și or­dine pentru merite deosebite față de țară și popor.

Actualmente, atât parlamen­tarii și guvernanții, cât și noi, cetățenii de rând, așa cum sun­tem buni-răi, avem un rău comun cu care suntem datori să luptăm – Covid-19. Pe el trebuie să-l în­vingem, să-l punem la pământ. Ne va ajunge pricepere, curaj, so­lidaritate și bunătate ca să ducem aceată misiune la bun sfârșit?

Răspunsul, cred, îl putem găsi în reflecțiile lui Robert Oppenhei­mer, producătorul bombei atomi­ce, adresat viitoarelor generații:„ Când noi negăm existența Răului înlăuntrul nostru, ne supunem lui, atunci ne pierdem chipul ome­nesc și nu doar ne pierdem meni­rea noastră, dar îi lipsim și pe alții de orice posibilitate de a se lupta cu Răul”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand