Temperatura de afară crește din ce în ce mai mult, astfel că ne dorim temperaturi scăzute atât în locuință, cât și în mașina cu care ne deplasăm, pentru a avea asigurat confortul.
Însă, ceea ce nu știu mulți este faptul că dacă nu este folosit corespunzător, aparatul de aer condiționat poate produce mari neplăceri organismului. În acest sens, medicii avertizează că folosit necorespunzător un astfel de sistem poate provoca afecțiuni grave precum: paralizie facială, nevralgii manifestate de obicei prin dureri de cap sau dentare, amigdalită și rinită.
Sistemele de aer condi-ționat operează prin comprimarea unui refrigerant din stare gazoasă în stare lichidă care este mai apoi răcit la trecerea prin radiatorul mașinii. Acest lichid refrigerant curge mai apoi printr-o supapă de expansiune într-un evaporator, care îi permite lichidului să se decomprime și să se evapore ajungând iar în starea de gaz absorbind căldura din aerul înconjurător, scăzând prin asta temperatura acestuia. În evaporator, refrigerantul circulă prin niște tuburi subțiri acoperite cu radiatoare de răcire care ajută în procesul de transfer de căldură. Pe măsură ce unitatea de aer condiționat împinge aer prin acest evaporator acesta este răcit și ulterior introdus în habitaclu.
Datorită umidității aerului care intră în evaporator, stropi de apă se formează pe radiatoarele acestuia. Combinația de umezeală, aer rece și întuneric creează un mediu propice înmulțirii bacteriilor care emană mirosurile neplăcute. De fiecare dată când sistemul de aer condiționat este utilizat, aerul va trece prin acest evaporator și va lua cu el în habitaclu bacteriile și implicit mirosurile neplăcute.
Prezența acestor bacterii în interiorul autoturismului dvs. poate duce nu doar la un miros neplăcut ci și la iritații ale ochilor, ale căilor respiratorii, poate cauza migrene și în mod sigur înrăutățește starea de sănătate a celor suferinzi de diverse afecțiuni respiratorii.
Sfatul nostru:
Verificarea și întreținerea periodică a sistemului de aer condiționat sunt esențiale pentru orice autovehicul. Omiterea acestei simple operațiuni pot conduce la defecțiuni ale compresorului și la deteriorarea întregului sistem.
O verificare periodică a instalației de aer condiționat vă ajută să vă păstrați autovehiculul în parametrii optimi de funcționare, să conduceți mereu confortabil și în siguranță fără ca acesta să afecteze sănătatea dumneavoastră.
Este recomandat să faceți o verificare a pierderilor de freon la un interval de 2 ani și obligatoriu atunci când se intervine asupra unei componente din sistemul de A/C. Utilizarea regulată a climatizării permite să-i creștem durata de viață și să ne asigurăm un confort tot anul. Sistemul de climatizare nu folosește doar la răcirea aerului din interior în timpul verii, el permițând de asemenea încălzirea și dezaburirea rapidă a geamurilor, în timpul iernii.