25 iulie 2024
Chisinau
Auto

De ce trebuie să verificați periodic instalația de aer condiționat a mașinii dumneavoastră

Loading
Auto De ce trebuie să verificați periodic instalația de aer condiționat a mașinii dumneavoastră
De ce trebuie să verificați periodic instalația de aer condiționat a mașinii dumneavoastră
aer-conditionat

Foto: datsun-do.ru

 

Temperatura de afară crește din ce în ce mai mult, astfel că ne do­rim temperaturi scă­zute atât în locuință, cât și în mașina cu care ne deplasăm, pentru a avea asigurat confortul.

 

Însă, ceea ce nu știu mulți este faptul că dacă nu este folosit corespunzător, apa­ratul de aer condiționat poa­te produce mari neplăceri organismului. În acest sens, medicii avertizează că folo­sit necorespunzător un ast­fel de sistem poate provoca afecțiuni grave precum: paralizie facială, nevralgii manifestate de obicei prin du­reri de cap sau dentare, amigdalită și rinită.

Sistemele de aer condi-ționat operează prin com­primarea unui refrigerant din stare gazoasă în stare lichidă care este mai apoi răcit la trecerea prin radi­atorul mașinii. Acest lichid refrigerant curge mai apoi printr-o supapă de expansi­une într-un evaporator, care îi permite lichidului să se decomprime și să se evapore ajungând iar în starea de gaz absorbind căldura din aerul înconjurător, scăzând prin asta temperatura acestuia. În evaporator, refrigerantul circulă prin niște tuburi subțiri acoperite cu radia­toare de răcire care ajută în procesul de transfer de căl­dură. Pe măsură ce unitatea de aer condiționat împinge aer prin acest evaporator acesta este răcit și ulterior introdus în habitaclu.

Datorită umidității aeru­lui care intră în evaporator, stropi de apă se formează pe radiatoarele acestuia. Combinația de umezeală, aer rece și întuneric creează un mediu propice înmulțirii bacteriilor care emană mi­rosurile neplăcute. De fie­care dată când sistemul de aer condiționat este utilizat, aerul va trece prin acest eva­porator și va lua cu el în ha­bitaclu bacteriile și implicit mirosurile neplăcute.

Prezența acestor bacterii în interiorul autoturismului dvs. poate duce nu doar la un miros neplăcut ci și la iritații ale ochilor, ale căilor respi­ratorii, poate cauza migrene și în mod sigur înrăutățește starea de sănătate a celor su­ferinzi de diverse afecțiuni respiratorii.

 

Sfatul nostru:

 

Verificarea și întreținerea periodică a sistemului de aer condiționat sunt esențiale pentru orice autovehicul. Omiterea acestei simple operațiuni pot conduce la defecțiuni ale compresoru­lui și la deteriorarea între­gului sistem.

O verificare periodică a instalației de aer condiționat vă ajută să vă păstrați au­tovehiculul în parametrii optimi de funcționare, să conduceți mereu confortabil și în siguranță fără ca acesta să afecteze sănătatea dum­neavoastră.

Este recomandat să faceți o verificare a pierderilor de freon la un interval de 2 ani și obligatoriu atunci când se intervine asupra unei com­ponente din sistemul de A/C. Utilizarea regulată a climatizării permite să-i creștem durata de viață și să ne asigurăm un confort tot anul. Sistemul de climati­zare nu folosește doar la ră­cirea aerului din interior în timpul verii, el permițând de asemenea încălzirea și deza­burirea rapidă a geamurilor, în timpul iernii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand