Două mașini, o șufă și să pornim la drum! Să fie tractarea unei maşini atât de uşor de făcut? Această operaţiune nu este chiar atât de simplă precum pare. Cei care nu respectă regulile pot avea probleme cu poliția. Din punct de vedere legal, poate pune chiar probleme deosebite. Iată ce trebuie să știți atunci când tractaţi sau sunteți tractat.
Ce mașini pot fi tractate?
Numai mașinile defecte pot fi tractate, nu și cele neînmatriculate. Așadar, nu poți să tractezi o rablă până la cimitirul de mașini, ci trebuie să folosești o platformă în acest caz.
Cum trebuie semnalizate cele două mașini?
Conducătorii autovehiculelor care tractează alte mașini trebuie să pună în funcţiune în faruri lumina de întâlnire, la mașinele tractate trebuie să fie pus în funcţiune avertizorul de avarie, în cazul în care acesta nu funcţionează sau lipseşte, în spatele acestor vehicule trebuie amplasat triunghiul de presemnalizare.
Care sunt condițiile de remorcare a autovehicolului rămas în pană?
Potrivit legii, trebuie folosită o bară de tractare (cuplaj rigid) cu lungimea de cel mult 3 m.
O șufă flexibilă cu o lungime de 4-6 m este permisă în cazul în care la vehiculul remorcat nu sunt defectate frâna de serviciu şi sistemul de direcţie.
Care este limita de viteză pentru tractare?
Conform legii, tractarea trebuie să se efectueze cu o viteză ce nu depăşeşte 50 km/h, noi vă recomandăm să nu depășiți chiar 30 km/h, căci la viteze mici, șoferul mașinii defecte are mai mult timp să acționeze.
Este adevărat că șoferul mașinii tractate nu trebuie să aibă permis?
Nu este adevărat, ambii șoferi trebuie să posede permis de conducere valabil pentru categoriile de vehicule respective.
Mașinile mici pot tracta altele mai mari?
Nu. Mașina tractată nu trebuie să aibă masa mai mare decât a celei care o tractează, cu excepția cazului în care este vorba de o mașină specializată.
Pe ce distanță maximă pot fi tractate mașinile?
Legislația nu prevede o limită pentru distanță, dar în general remorcarea trebuie efectuată pe distanțe scurte, până la garaj sau la cel mai apropiat atelier specializat.
Este permisă tractarea pe autostrăzi?
Pe autostrăzi se interzice remorcarea autovehiculelor rămase în pană trecând de prima ieşire de pe autostradă.
Motocicletele pot fi tractate?
Nu. Remorcarea oricărui vehicul cu două roți, cu sau fără ataș, este interzisă de lege.
Sfatul nostru:
A fi nevoit să îți tractezi mașina este deja o neplăcere în sine. Reparațiile costă bani, la fel și remorcarea. Dacă nu respecți însă regulile de tractare, poți crește paguba cu o amendă usturătoare.