3 iulie 2024
Chisinau
Cultura

Cu mâinile ei scrie povești

Loading
Cultura Cu mâinile ei scrie povești
Cu mâinile ei scrie povești
expozitie

Foto: arhivă personală

 

Timp de o lună, la Muzeul Național de Etnografie și Is­torie Naturală din capita­lă sunt expuse în premieră mai mult de 300 de lucrări confecționate din fibre vege­tale. Printre ele vizitatotorul poate vedea păpuși, măști–portrete, suvenire, preșuri și panouri decorative – toate sunt realizate de Natalia Can­gea, meșteră populară din Zo­lonceni, Criuleni. 

 

Obiectele inedite, expuse de Na­talia Cangea, ce prezintă diferite dimensiuni, sunt confecționate din pănuși, papură, paie și fân. Aceste obiecte pot servi drept un cadou minunat atât pentru copii, deoa­rece sunt ecologice, cât și pentru adulți, deoarece sunt inedite și ori­ginale.

Înainte de inaugurare, în incin­ta muzeului a avut loc un master-class prezentat de discipolii Na­taliei Cangea, instruiți la Centrul de Creaţie şi Agrement din oraşul Criuleni, care și-au demonstrat măiestria de a confecţiona jucării. Expoziţia cuprinde 300 de lucrări de diverse dimensiuni confecţiona­te de autoare din pănuşi, papură, paie şi fân.

Preşedintele Uniunii Meşterilor Populari din Moldova, Dumitru Costandachi, a menționat că Na­talia Cangea este unul dintre cei mai activi meşteri din Uniune care împletește din fibre vegetale din Republica Moldova. „Fiind iscusi­tă, cunoscând tradiţia meşteşugă­ritului, diverse tehnici și metode de confecționare a diferitelor obiecte, meşteriţa a reuşit să creeze o co­lecţie impunătoare de lucrări de o valoare artistică incontestabilă. Ea are nişte piese care ar trebui să-şi găsească locul în mai multe mu­zee. Uniunea Meşterilor Populari are nevoie stringentă de un muzeu pentru a prezenta lumii „bijuterii­le” pe care le confecţionează meş­terii noştri”, a declarat Dumitru Constandachi.

Autoarea , care împlinește 20 de ani de activitate în domeniul meșteșugăritului, ne invită să descoperim și să valorificăm arta tradițională din Moldova. Natalia Cangea este membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, al Academiei Artelor Tradiționale din România și laureată a mai mul­tor concursuri naționale și interna­tionale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand